Vesti

VIŠE OD 50. GODINA ČISTOG ROKENROLA – YU GRUPA NA TAŠU!

today21. jul 2022.

Background

YU grupa, najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije, 10.septembra 2022. godine na Tašu pravi važan muzički događaj na kojem će obeležiti veličanstven i važan jubilej!

50. godina stvaranja i postojanja u krugu svojih prijatelja, kolega i mnogobrojne verne publike je iza njih.

Ovom bendu velikom u svakom smislu, na bini će se pridružiti mnogobrojni muzičara, kolege iz cele Jugoslavije, koji će se svi predstaviti tokom uzbudljive i dinamične kampanje za koncert, koja će trajati celo leto, uz pregršt iznenađenja.

Članovi benda YU GRUPA, vole da naglase da ih „samo ljubav i jednostavnost“održavaju svih ovih godina, a o YU GRUPI Peca Popović je rekao:„Godine kad je muzika bila važna, a ne bućkuriš, vode u prošlost. U dane kad je nastala YU GRUPA.  Svedok sam, znam ih od početka, praktično pre velikog Praska! Stvarnost ume da se ponekad razbije o čvrstinu pene sećanja. Navala uznemirene sete podseća me da se u istini YU GRUPE nalazi puno moje životne istine. Sve najlepše što se moglo doživeti u domaćem roku, ja sam proživeo uz Jeliće i njihove saučesnike u tom velikom putovanju kroz vreme i iskušenja. Uspeli jer su nadigrani tek pošto se nisu odrekli beskompromisnosti, voljeni jer na bini nikad nisu pobeđeni, poštovani jer su ostali pošteni…“

YU GRUPA je bend koji najduže postoji na ovim prostorima i koji je prvi počeo da kombinuje rok muziku
sa elementima tradicionalne muzike sa balkanskih prostora. Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa neuništivom braćom Žikom i Dragim Jelićem, prošavši kroz brojne faze i postave, gde je poslednje tri decenije treći stožer gitarista Petar Jelić, YU GRUPA je objavila niz značajnih albuma, od prvenca „YU Grupa“ (1973) do poslednjeg „Evo stojim tu“ (2016), na kojima su, kao i na nekoliko singlova, zabeležene antologijske pesme, kakve su „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Kosovski božuri“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“, „Dunavom još šibaju vetrovi“.

Na jubilej od pola veka objavljuje se boks set od svih 13 albuma, ukupno 134 pesme, zajedničko izdanje PGP RTS-a i Jugoton/Croatia records.

YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom ,,Idejni posed“. Na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga” 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali YU GRUPA. Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike.

Koncert na kojem slavimo 50. godina čistog rokenrola YU GRUPE zajedno organizuju Studio Berar iz Novog Sada i Marsh Production iz Beograda. Budite deo istorije rokenrola i dođite da uživate u vanvremenskim rok hitovima.

Karte za koncert možete nabaviti na prodajnim mestima tickets.rs i gigstix.com

FOTO: Promo materijal /poster

 

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

GRUV UZVRAĆA UDARAC! ,,BLUZIKA MUZIKA“ NA KALIŠU ZA VIKEND

Serijal koncerata u okviru letnje scene „Bluzika Muzika“ se tokom jula nastavlja na Kalemegdanu. Jedinstven muzički program je sastavljen od najaktuelnijih imena domaće fank, džez i bluz scene i posetiocima donosi nezaboravnu žurku u ritmovima crnog gruva i Nju Orleansa. „Bluzika Muzika Vol 1.2“ će se održati tokom 23. i 24. jula na bini iza Prirodnjačkog muzeja i predstavlja drugi od tri događaja u serijalu letnje scene kluba ,,Bluz i […]

today19. jul 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA