Vesti

LIRA VEGA I ,,VELIKA ŽENA“ JE PONOVO TU

today4. novembar 2022.

Background

Sedam godina od izlaska albuma „Duhovi“ Lira Vega objavljuje novi singl i video i najavljuje album u dva toma i promotivne koncerte. Singl „Velika žena“ najavljuje četvrti studijski album za andergraund ikone Beograda, „Posledice rada I“. Pesma je dostupna na svim digitalnim platformama i bandcampu, a video pogledajte na zvaničnom YouTube kanalu grupe.

Muziku, tekst i aranžman za „Veliku ženu“ potpisuju članovi benda – Zoja Borovčanin i Vladimir Đorđević, dok na kontra-čineli gostuje Radeta Vulić (Popečitelji, Disciplin A Kitschme, Svemirci). Pesma, kao i ostatak albuma, snimana je u studiju „Teslino detinjstvo“, za snimanje i produkciju bio je zadužen saradnik grupe Boris Mladenović, dok je mastering radio Radan Đorđević Rahmanee. Perkusije su snimane u Hill River Studiju.

FOTO: Aleksandar Dragičević

Singl „Velika žena“ prati spot, sniman od septembra do novembra 2021. godine u prostoru Kulturnog Centra Grad u Beogradu. Snimatelj i montažer spota je Nikola Vrzić, maske i inicijalna ideja – Ljudmila Stratimirović, art direkcija Pozorište šešira. U spotu se pojavljuju Aleksandra i Ljudmila Stratimirović, kao i Olga Dimitrijević u ulozi velike žene.

Grupa Lira Vega nastala je 1998. godine kao deo alternativne pozorišne trupe „Pozorište Šešira“. Prvi album “Lira Vega” objavljuje PGP RTS 2004. godine. Od drugog albuma “Sreća i ljubav”(Beopolis, 2008) grupa počinje eksperimentisanje sa sintisajzerima i ritam mašinama, a “Duhovi” (Lampshade, 2015) predstavljaju kraj jednog ciklusa i definisanje novog umetničkog izraza autorskog tandema Borovčanin – Đorđević. Elektronski instumenti (Roland TR-808, Juno 60/106) domininiraju, ali su prepoznatljiva Vlacina gitara i Zojin vokal i dalje okosnice zvuka.

Novi album “Posledice rada” izlazi u istom sastavu, sačinjen je od dva dela, a čini se da minimalizam Zojinih stihova, zavodljiva igra sintova i ritam mašine, diskretne perkusije i Vlacina gitara sada zvuče i katarzično i plesno i zavodljivo i moderno u isto vreme.

Album „Posledice rada I“ biće objavljen krajem novembra, a prvi promotivni koncerti održaće se sredinom decembra u Beogradu i Novom Sadu.

FOTO: Promo materijal/cover

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

DECA IZ VODE, EKV TRIBUTE, NA NOVEMBARSKOJ TURNEJI

Posle pauze od tri godine udruženje Deca iz vode ponovo organizuje tradicionalne novembarske koncerte po većim gradovima Srbije. Turneja se organizuje u cilju podsećanja na lik i delo Milana Mladenovića - rok muzičara, pesnika i umetnika čije je stvaralaštvo ostavilo neizbrisiv trag u rok muzici ex-yu prostora u različitim grupama i projektima, a najviše kroz grupu Ekatarina Velika. Deca iz vode je EKV tribute band i projekat nastao 2015.godine u […]

today4. novembar 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA