Vesti

GRUPA RAIN DELAY IMA NOVI ALBUM – „MEDITERRANEAN“!

today27. jun 2024.

Background

Grupa Rain Delay, odnosno autor Dušan Pešić, donosi sedam pesama, već izdatih na svojim matičnim albumima, ali sada u novim, tzv. primorskim verzijama, prilično akustičarskim, lišenim metala, ali sa tom istom prepoznatljivom RD atmosferom.

Svaka od pesama je posvećena nekom autorovom letovanju, a sam album u celini je posvećen, logično, Mediteranu.

Muzički, ovaj album se kreće od prepoznatljive Rain Delay metal melanholije na koje su uticali doom/gothic metal sastavi poput Saturnusa i Tristanije, ali sada u novom ruhu koje pored te osnove (samo sada bez samog metala) na jedan organski način uklapa i elemente od primorskog gitarskog pop roka tipa Chris Rea i Santana, preko mletačkog neo-klasicizma za koji je najviše zaslužan Matija Anđelković na klavijaturama, pa sve do Gipsy Kings flamenka za koji je pak najviše zaslužan Stanislav Stanojević na klasičnoj gitari.

Spisak izvođača je ispod, a pored autora i stalnih članova benda Antonija Maletina (bubnjevi), Gordane Georgijević (vokali), Anđele Vemić (vokali), Aleksandra Matovića (gitare), Nikole Andrejića (fretles bas gitara) i Predraga Andrejevića (gitare), izdvajaju se gošće Šerin Radeski na violini, ali i specijalno pojavljivanje Ane Vlatković (devojačko Pešić, autorove rođene sestre), danas poznate food blogerke, inače vokala iz originalne postave benda, u pesmi Rain Delay, koju je ponovo snimila nakon punih 20 godina.

Takođe, izuzetno je važan bio koproducentski rad Filipa Vlatkovića, koji je ponajviše zaslužan za izlazak ovog albuma. Zatim, treba pohvaliti snimateljske poduhvate Igora Stanića, spomenuti Valeriju Brkljač i njen WebMetropolis Records kao izdavača, kao i činjenicu da je samog autora prilično inspirisala pesma i video uradak Mediteran grupe WhoSee, kako bi se ovaj album konceptualno i estetski zaokružio.

Mediterranean – lista pesama:
(pesme su posvećene autorovim letovanjima na Mediteranu u periodu od 2002. do 2019. godine)

Rain Delay (Radovići 2002)
Winged Lion (Venecija 2010)
Samarcołin (Herceg Novi 2011)
Septinsular (Krf 2013)
Né Dal Mondo (Lefkada 2016)
The Grand Summer (Tivat, Krit i Zakintos 2017)
Kyoto Daylight Recon (Tivat 2019)

Lista izvođača:

Dušan Pešić – vokal, akustična/klasična/električna/bas gitara
Antonio Maletin – bubnjevi
Matija Anđelković – klavijature/klavir
Stanislav Stanojević – klasična gitara
Nikola Andrejić – fretles bas gitara
Šerin Radeski – violina
Gordana Georgijević – vokal
Anđela Vemić – vokal
Danko Radulović – bas gitara
Aleksandar Matović – akustična gitara
Predrag Andrejević – električna gitara
Mihajlo Stefanović – perkusije
Ana Vlatković – vokal

Angelina Živković – violončelo
Igor Stanić – bas gitara
Jelena Icić – vokal
Nenad Mandić – akustična gitara

Producent albuma Dušan Pešić, koproducent Filip Vlatković, osim numere Winged Lion gde su koproducenti bili Stefan Gaćeša i Dušan Filimonović.

Pesme komponovao/napisao Dušan Pešić, osim numere Né Dal Mondo koju su napisali Dušan Pešić i Jelena Pauljev.

Rain Delay, Septinsular i Né Dal Mondo snimao/editovao/miksao Filip Vlatković u studiju BeatBeat u Novom Sadu, Srbija, kao i na SAE Institute Belgrade.

Samarcołin, The Grand Summer i Kyoto Daylight Recon snimali/editovali/miksali Rodoljub Raičković u studiju Vortex i Igor Stanić u Graveyard’s Neighbor studiju, oba u Inđiji, Srbija.

Winged Lion snimali/editovali/miksali Stefan Gaćeša i Dušan Filimonović u studiju 3×2 u Pančevu, Srbija.

Dodatna usnimavanja uradili Matija Anđelković u studiju 130am i na Fakultetu muzičke umetnosti, zatim Aleksandar Matović u svom kućnom studiju, Dušan Filimonović u svom studiju, sve u Beogradu, Srbija, kao i Filip Vlatković na SAE Institute Belgrade. Bubnjeve usnimavali Nenad Grujić u studiju 17C, Nikola Škrbić i Zoran Džuklevski u studiju Dom B612, kao i Filip Đurović u Studiju Brutal, sve u Novom Sadu, Srbija, dok je sve bubnjeve editovao Filip Vlatković.

Master snimak izradio Filip Vlatković.

Naslovnu fotografiju izradio Milan Đorđević leta 2011. godine na tvrđavi Španjola u Herceg Novom, Crna Gora, istu izeditovao Antonio Maletin.

Originalne verzije pesama dostupne na albumima As I Bequeath My Yesterday, Of Blood-Red and Gold, Selenophilia i This Time Next Year.

Album objavljen 10. juna 2024. godine od strane Valerije Brkljač, tj. izdavačke kuće WebMetropolis Records iz Milana, Italija.

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

FONTAINES D.C. PREDSTAVILI DRUGI SINGL SA DOLAZEĆEG ALBUMA, PESMU: „FAVORUITE“

Fontaines D.C. predstavili su 'Favourite', drugi singl sa dugo očekivanog četvrtog albuma “Romance”. Pesma 'Favourite' predivna je završnica očekivanog novog albuma, uzdiže se kao svetlucava, jasna ljubavna pesma ispunjena harmonijom, zveckavim gitarama i iskrenim, strastvenim tekstom. To je pesma koju Grian Chatten iz benda opisuje kao "beskrajni zvuk, kontinuirani ciklus od euforije do tuge, dva sveta koja se u večitom kolovratu" i predodređen je da postane stalni favorit obožavatelja, a […]

today25. jun 2024.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA