Vesti

FONTAINES D.C. PREDSTAVILI DRUGI SINGL SA DOLAZEĆEG ALBUMA, PESMU: „FAVORUITE“

today25. jun 2024.

Background

Fontaines D.C. predstavili su ‘Favourite’, drugi singl sa dugo očekivanog četvrtog albuma “Romance”.

Pesma ‘Favourite‘ predivna je završnica očekivanog novog albuma, uzdiže se kao svetlucava, jasna ljubavna pesma ispunjena harmonijom, zveckavim gitarama i iskrenim, strastvenim tekstom. To je pesma koju Grian Chatten iz benda opisuje kao „beskrajni zvuk, kontinuirani ciklus od euforije do tuge, dva sveta koja se u večitom kolovratu“ i predodređen je da postane stalni favorit obožavatelja, a debitantsko izvođenje pesme je bilo na rasprodatom nastupu benda u Brooklyn Warsaw u aprilu. Osim toga, bend ju izveo pesmu uživo na Later With Jools Holland 22. juna.

Prateći muzički video za pesmu ‘Favourite’, koji je sam bend režirao, dokument je i nedavnog putovanja u Madrid. To je grad sa kojim Fontaines D.C. ima višestruke veze, kao mesto u kome se gitarista Carlos O’Connell rodio i gde je odrastao, ali i grad koji je bend koristio kao bazu za njihovu prvu turneju ikada. Sastavljen od snimaka iz detinjstva petorice članova benda, spot predstavlja intimni portret grupe koja je na pragu svog sledećeg stratosferskog skoka.

Govoreći o video spotu, Conor Deegan iz Fontaines D.C.-a kaže: ,,Ovaj video je sećanje na prošlost – na detinjstvo, kada se tada nismo poznavali. Ljudi koje poznajemo, na intimnom nivou vidimo, kao odrasle u ranom detinjstvu, istražujemo na nivou ko smo i odakle smo. Vidim mnoga poznata lica, a ludorije koje ovi momci izvode u svojim video snimcima tako su razoružavajući i ranjivi. Ponekad me podsežćaju na dečačke manire iz kojih su izrasli – i na neke iz kojih nisu! Tu osećam njihove duše. Voleo bih da ovaj video posluži kao način odavanja počasti našem prijateljstvu, a samim tim i odnosu koji imamo. Naše majke, očevi, braća i sestre, tetke i stričevi, bake i deke. One koje još imamo i one koje smo nažalost izgubili. Nismo izgubili tu vezu jedno sa drugim, i ne plašimo se da ponovo postanemo odrasli, držeći se romantike u svetu koji je ponekad težak.“

Prethodni bombastični singl sa novog album,“Starburster“ stekao je međunarodno priznanje u aprilu (kod nas je 8 nedelja na top listi Super Meni, Radioaparat.rs), a pesmu su Rolling Stone i Consequence proglasili najboljom u 2024. do sada. Prvi put su je izveli uživo u The Tonight Show starring Jimmy Fallon. Ovaj irski bend, nominovan i za GRAMMY, uveliko je na velikoj evropskoj , a zatim kreće i na severnoamerčkoj turneji. S obzirom na rasprodate nastupe, dodati su i novi (uključujući dve noći u londonskoj Alexandra Palace sa kapacitetom od 10 000).

“ROMANCE“ je najambiciozniji album Fontaines D.C. do sada. Na 11 pesama ideja koje su se provlačile među Grian Chatten (vokal), Carlos O’Connell (gitara), Conor Curley (gitara), Conor Deegan (bas) i Tom Coll (bubnjevi), ređanih otkad su izdali ‘Skinty Fia’ 2022. godine. Zvučna evolucija benda, koji je pokazao svoje zube na ranim albumima s antagonističkim punk senzibilitetom, grunge elementima , distopijskom elektronikom, hip-hop perkusijama i sanjive teksture u stilu Slowdive-a koje bi mogle da iznenade obožavatelje.

Razmišljajući o predstojećem izdanju Chatten kaže „Na ovom albumu govorimo stvari koje smo dugo hteli da kažemo. Nikad se ne osećam kao da je gotovo, ali lepo je osećati se lakše.”

FOTO: Promo materijal

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

NIŠKI EGO OBJAVIO ALBUM “MECHANISMS“ UZ VIDEO SPOT ZA PESMU “BUTTERFLY EFFECT”

Bend EGO iz Niša objavio je svoj dugoočekivani debi album “Mechanisms” kao digitalno izdanje za diskografsku kuću Multimedia Music. FOTO: Promo materijal / album cover „Srž albuma je svojevrsna samoanaliza pojedinca, kao potraga za sopstvenim identitetom“ kaže bend i dodaje da se radi o kompaktnoj celini, putovanju koje prate razne emocije, energični rifovi, melanholične note i tekstovi „koji se mogu posmatrati iz socijalno- filozofskog ugla i čija je uloga da […]

today25. jun 2024.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA