Vesti

ZHIVA JE NOVI GLAS DOMAĆE SCENE, A ALBUM ,,PRETERUJEM“ JE VEĆ UŠAO POD KOŽU

today3. novembar 2023.

Background

Nemir, umor, sagorevanje, nesigurnost, želja da nam bude dobro i da dođe taj dobar osećaj… Zar nismo svi bili tu? O tome na svom prvom, tek objavljenom albumu, priča i peva ZHIVA, sveži glas i novo lice domaće scene.

Album „Preterujem“, objavljen za Glitch Records, čini devet autorskih pesama i postavljen je kao mozaik žanrova – od alternativnog popa preko džeza, hip-hopa i drum’n’bass-a do reggea. Za noseću pesmu albuma – „Preterujem“ objavljen je i spot, sniman u Sarajevu.

Na dan objavljivanja albuma, 2. novembra, ZHIVA je sa svojim bendom pred punim Kulturnim centrom GRAD izvela svih devet pesama. Koncertnoj promociji prisustvovali su prijatelji, saradnici, brojna draga lica domaće scene i muzičke akademske zajednice, a svi su sa ovog događaja poneli utiske da je naša scena upravo postala bogatija za stvaralaštvo Ive Pažin ZHIVE, koja je svoj veliki talenat uobličila i izbrusila višegodišnjim muzičkim obrazovanjem. Na koncertnoj promociji albuma je kao specijalan gost nastupio bend Weird Fishes.

„Posle ovakve večeri, ovakvog koncerta, sve ono što radi jedan muzičar koji stvara autorsku muziku – dobije smisao. Srećna sam i ponosna na svaku izgovorenu reč, na svoj bend, saradnike i prijatelje koji su me bodrili i učestvovali u ovom procesu. A naročito sam srećna što sam sinoć u publici videla toliko nasmejanih poznatih i nepoznatih lica, koji su istinski osetili to što sam želela da prenesem. To je najveći kompliment koji jedan muzičar može da dobije“ – kaže ZHIVA.

FOTO: Mihailo Rakonjac

„Preterujem“, „Da se smejem“, „Sagorevam“, „Pola“, „Topljenje“ – neki su od naziva pesama iza kojih se nalaze pevljivi, lako pamtljivi, ali moćni stihovi, koji u intenzivnoj interakciji sa zvukom odlično dočaravaju kako mračna, tako i optimistična stanja koja ZHIVU okupiraju u životu i muzičkom stvaralaštvu. „Ima li balansa, želim da znam“ – postavlja ona ovo pitanje koje je danas možda i najaktuelnije nego ikad. ZHIVA je pred publikom u KC Gradu na poseban način izvela pesmu „Dobar osećaj“, koja je njena prva ikad objavljena numera i koja se svima uvukla u uši!

https://bfan.link/preterujem

ZHIVA na svom debi albumu donosi jedinstvenu perspektivu, istražujući lična iskustva i traganje za rešenjima tokom formiranja ličnosti i emotivnog sazrevanja. Album „Preterujem“ je istovremeno i platforma za dijalog o važnim temama u vezi sa mentalnim zdravljem, jer donosi duboko proživljene priče koje osvetljavaju različite aspekte emocionalnog spektra. Kroz žanrovsku raznolikost, album istražuje teme kao što su nesigurnost, introspekcija, optimizam, sindrom sagorevanja, depresivna raspoloženja i anksioznost.

Na albumu se pojavljuju reper bljuzga, ujedno i bubnjar benda, pevačica Katarina Vukoman i saksofonista Mirza Sijerčić, koji svojim doprinosima obogaćuju zvučni pejzaž. Sve pesme na albumu, kao i muziku, potpisuje ZHIVA, u saradnji sa Toshijem Domaćinom, producentom i aranžerom albuma.

Iva Pažin ZHIVA je upravo masterirala na odseku Primenjena istraživanja muzike Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a upravo je stvaranje njenog debi albuma bilo tema master rada. Prethodno je, nakon školovanja u MŠ „Josip Slavenski” (teoretski i vokalno-instrumentalni odsek za klavir) i MŠ „Kornelije Stanković” (džez klavir), završila Osnovne akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti na odseku za Muzikologiju.

     FOTO: Mihailo Rakonjac

 

FOTO: Stefan Danilović

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

VIBRONICS, LEPOTA DUB-A, U BEOGRADU 10. NOVEMBRA U DORĆOL PLATZU

VIBRONICS su već 25 godina etiketirani kao budući zvuk dab - a! Na čelu su britanske dub scene, koja je zavibrirala celom planetom, još od 1996. godine. Dokaz su i više od 70 izdanja koja su objavili na sopstvenoj legendarnoj SCOOPS etiketi, ali i albumi, singlovi i remiksi za druge izdavače poput Universal Egg, Jarring Effects, Dubhead i Jah Tubbis. U studiju su radili sa Michaelom Prophetom, Iration Steppasom,pridružili su […]

today3. novembar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA