Vesti

YURI LANDMAN: NA NJEGOVIM INSTRUMENTIMA SVIRALI SU I PLACEBO I SONIC YOUTH

today9. januar 2023.

Background

Yuri Landman, holandski umetnik, izumitelj eksperimentalnih muzičkih instrumenata, na kojima su svirali veliki svetski bendovi poput Sonic Youth, Half Japanese, Liars, Placebo, Einstürzende Neubauten, izvodi poseban muzički performans za beogradsku publiku i to isključivo na instrumentima koje je sam napravio, u nedelju 22. januara 2023. godine u 20.00 u klubu Dim u Cetinjskoj 15.

Yuri Landman će nastupiti uživo sa svojim jedinstvenim setom instrumenata. U pitanju je mešavina naučno podešenih gudačkih instrumenata kao i object trouvé (pronađeni predmeti) sa posebnim zvucima. Očekujte pesme čudnih dimenzija, koje dolaze iz pojačanih plastičnih flaša, hakovanih hard diskova, hladnjaka kompjuterskih ventilatora, motora, modifikovanih sintisajzera, hakovanih telefona i stonih žičanih instrumenata sa glasnim ritmičkim taktovima… Zvuči čudno, ali Landamanovi performansi osim što su vrlo atmosferični, su zapravo vrlo harmonični, ritmični i uzbudljivi.

,,Srećan sam što mogu da dodam i Beograd u svoju zimsku turneju uz Linc, Zagreb i Bordo. Video sam fotografije kluba Dim gde ću ovog puta nastupati i ponovo me je uhvatilo isto uzbuđenje, kao kad sam prvi put nastupao u Beogradu u klubu Drugstore pre gotovo 8 godina. Divno je vratiti se beogradskoj publici, sada sa malo drugačijim setom i novim stvarima…’’ – izjavio je Yuri.

Pored karijere umetnika, Yuri Landman je i dugogodišnji profesor muzikologije i dizajna instrumenata na brojnim univerzitetima u Evropi, ali i autor stripova. Zajedno sa Bartom Hopkinom napisao je knjigu ‘’Nice Noise’’, o inovativnim proširenim tehnikama sviranja gitare. Godine 2022. objavio je svoj najnoviji strip ,,1991″, koji će takođe biti objavljen na srpskom jeziku tokom 2023. godine u izdanju System Comics iz Beograda.

Ulaznice su u prodaji u klubu Dim.

Foto: William Van Der Voort

Written by: Jovana Stankovic

Previous post

Vesti

IZ DNEVNIKA JEDNE LJUBAVI STIŽE JOŠ JEDNA BALADA IVE LORENS ,,HEJ(NISI VIŠE ISTI)“

Još jedna priča iz dnevnika jedne ljubavi Ive Lorens je tu. Stigla je balada ,,Hej (Nisi više isti)", direktno i otvoreno iz stranica svog života. Stiglo je hladnije vreme, samim tim za kraj godine Iva Lorens je ponovo odlučila da nam i ove sezone kao i prošle podari jednu baladu, ovog puta sa intimnim spotom u atmosferi 50tih. ,,Hej (Nisi više isti)"; je poslednji singl pred izlazak njenog debitanskog albuma […]

today5. januar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA