Vesti

FILM ,,YU GRUPA – TRENUTAK SNA“ IMA SVOJU SVETSKU PREMIJERU NA 51. FEST-U!

today20. februar 2023.

Background

Svetska premijera filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova biće održana u četvrtak, 2. marta u 19.30 časova u mts Dvorani na 51. FEST-u.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje!

FOTO: Promo materijal / Dragi Jelić 1967. godina, ,,Yu Grupa – Trenutak Sna“

Darko Lungulov, autor ostvarenja je povodom svetske premijere na 51. FEST-u rekao: „Jako se radujem što će se premijerom ovog filma spojiti dve prepoznatljive i za mene jako drage institucije – FEST i YU Grupu. Odrastao sam uz ovaj festival, a posle se uz njega i obrazovao kao autor. Svoj prvi dokumentarac sam prikazao 2005, a festival sam zatvorio 2009. sa filmom „Tamo i ovde“. Radujem se što će članovi porodice Jelić doći na premijeru iz raznih krajeva sveta. Ovo će biti dobra prilika za sve nas da se sastanemo, ali i ujedinimo sa trojicom braće, njihovom decom i unucima. Ovaj film je dobra prilika da se približimo idealu koji ovaj bend i njegova priča predstavlja. Nadam se emotivnom susretu sa publikom“.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škaric. Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji. Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

FOTO: Promo materijal / ,,Yu Grupa – Trenutak Sna“

Darko Lungulov završio je filmske studije na The City College of New York, CCNY, SAD. Njegov debitantski igrani film „Tamo i ovde“ prikazan na Tribeca festivalu 2009. osvojio je nagradu Najbolja njujorška priča i dobio odlične kritike u svetskim magazinima kao što su The Hollywood Reporter, Variety i The New York Times. Ovo ostvarenje nagrađeno je sa 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. „Tamo i ovde“ je prvi srpski film prikazan na Netflix-u! Njegov drugi igrani film „Spomenik Majklu Džeksonu“ imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. Ovo ostvarenje je prikazano na 40 festivala i osvojilo 8 nagrada. Kao koscenarista Lungulov sarađuje sa Mirjanom Karanović na njenom rediteljskom debiju, filmu „Dobra žena“ koji je svetsku premijeru imao na Sundance festivalu 2016. Nedavno je bio konsultant režije na drugom igranom filmu Mirjane Karanović „Majka Mara“ sniman oktobra 2022., trenutno u post-produkciji. Lungulov je trenutno u pripremama za snimanje svog trećeg igranog filma „1970“ autobiografske dramedy (comedy drama), podržane do sada od Filmskog centra Srbije, Nacionalnog filmskog fonda Mađarske i fonda AP Vojvodina.

FOTO: Promo materijal, ,,Yu Grupa – Trenutak Sna“

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

VASIL HADŽIMANOV I OLEG KIREYEV NA SCENI BITEFARTKAFE-A!

Vasil Hadžimanov i Oleg Kireyev su više tradicionalnog kolorita u džez klasici i zvuk koji zaista treba čuti uživo! Najveći etno džez pijanista Srbije i najveći etno džez saksofonista Rusije, nastupiće zajedno 23. februara na sceni kluba BitefArtCafe u Beogradu, gde će izvesti džez kompozicije u neponovljivim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom. Oni su odabrali svoja omiljena autorska dela koja će najbolje pokazati njihov talenat. Zajedno su istražili […]

today20. februar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA