Vesti

FILM ,,YU GRUPA – TRENUTAK SNA“ JE U TAKMIČARSKOM PROGRAMU 70. MARTOVSKOG FESTIVALA

today28. mart 2023.

Background

Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ autora Darka Lungulova biće prikazan u sredu, 29. marta u 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda u okviru takmičarskog programa 70. Martovskog festivala.

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana (28. mart – 2. april) i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju
zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi
ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi. U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica

Iz kritike Cineuropa – portala na četiri jezika, koji se kritički bavi kinematografijom o ostvarenju Darka Lungulova je napisano: „Okretanje u pravcu „trivijalnog“ žanra može izgledati čudno za filmskog stvaraoca iskusnog kao što je Lungulov, ali nema ništa trivijalno u ,,Yu Grupa -Trenutak sna“. Reditelj i njegova mala armija kinematografa proveli su sedam godina snimajući novi materijal, dok je autor radio sa montažerom Milošem Koraćem dve godine kako bi ga kombinovao sa snimcima iz javnih i privatnih arhiva, među kojima su najemotivniji Super-8 kućni filmovi porodice Jelić. Ovakav spoj koji tematizira manje poznate delove jugoslovenske istorije, je tečan i emotivan. Kao što je slučaj sa bendom, ,,Trenutak sna“; nije efemerna stvar, već nešto što ostaje sa nama“.

FOTO: Promo materijal, poster

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.
Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ podržao je Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš. Svetska premijera filma održana je u okviru programa 51. FEST-a.

Darko Lungulov završio je filmske studije na The City College of New York, CCNY, SAD. Njegov debitantski igrani film „Tamo i ovde“ prikazan na Tribeca festivalu 2009. osvojio je nagradu Najbolja njujorška priča i dobio odlične kritike u svetskim magazinima kao što su The Hollywood Reporter, Variety i The New York Times. Ovo ostvarenje nagrađeno je sa 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. „Tamo i ovde“ je prvi srpski film prikazan na Netflix-u. Njegov drugi igrani film „Spomenik Majklu Džeksonu“ imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. Ovo ostvarenje je prikazano na 40 festivala i osvojilo 8 nagrada. Lungulov je trenutno u pripremama za snimanje svog trećeg igranog filma „1970“ autobiografske dramedy (comedy drama), podržane do sada od Filmskog centra Srbije, Nacionalnog filmskog fonda Mađarske i fonda AP Vojvodina.

FOTO: Promo materijal

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

2HOT4STAGE FEST, NAJVEĆI FESTIVAL ULIČNE KULTURE, SLAVI OVE GODINE 50. ROĐENDAN HIP HOPA!

Devetu godinu za redom, događaj 2HOT4STAGE FEST - festival hip hopa i ulične kulture održaće se u Luci Beograd, Hangar: stage 3! Događaj je u trajanu od tri dana: od 31. marta do 2. aprila. Umetničkog karaktera, 2Hot4Stage FEST podrazumeva muzičke nastupe, različita takmičenja, performanse, edukativne radionice sa internacionalno afirmisanim umetnicima, kao i koncerte koje će obeležiti neki od najprepoznatljivijih regionalnih muzičkih izvođača. Posetioci će imati priliku da uživaju u […]

today28. mart 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA