Vesti

,,YU GRUPA – TRENUTAK SNA“ JE OD 16. NOVEMBRA U BISOKOPIMA

today3. novembar 2023.

Background

„Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo“, Grand prix, Martovski festival 2023.

Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova od 16. novembra kreće u redovnu bioskopsku distribuciju. Zvaničan početak distribucije biće označen svečanom projekcijom u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) u sredu, 15. novembra sa početkom u 20 časova, uz prisustvo ekipe filma, članova benda, njihovih gostiju, savremenika i poštovalaca, a biće praćen serijom razgovora sa publikom u DKC. Pored toga u subotu, 18. novembra u novosadskoj Areni, biće organizovana specijalna projekcija sa “unplugged” mini koncertom YU GRUPE, za koju su karte od danas u prodaji.

Ovo ostvarenje Darka Lungulova je na ovogodišnjem FEST-u ispraćeno ovacijama za film i autorsku ekipu, a na 70. Martovskom festivalu u Beogradu, nagrađeno je priznanjem Grand Prix, uz obrazloženje žirija „Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo“ kao i sa dve strukovne nagrade za najbolju montažu i dizajn zvuka.

FOTO: Promo materijal

Tokom leta film je vrlo uspešno prikazan na nekoliko muzičkih filmskih festivala, a u novembru učestvuje na IDFA festivalu u Amsterdamu – najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnih filmova, u selekciji – Docs For Sales.

„U filmu se prepliću snimci iz javnih i privatnih arhiva, među kojima su najemotivniji Super-8 kućni filmovi porodice Jelić. Ovakav spoj koji tematizuje manje poznate delove jugoslovenske istorije, je tečan i emotivan. Kao što je slučaj sa bendom, „Trenutak sna“ nije efemerna stvar, već nešto što ostaje sa nama“, između ostalog kaže kritika portala CINEUROPA.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

 

FOTO: Promo materijal

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica… Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš, dok je za distribuciju u Srbiji zadužen FAME Solutions.

Darko Lungulov završio je filmske studije na City College of New York, CCNY, SAD. Njegov debitantski igrani film „Tamo i ovde“ prikazan na Tribeca festivalu 2009. osvojio je nagradu Najbolja njujorška priča i dobio odlične kritike u svetskim magazinima kao što su Hollywood Reporter, Variety i New York Times. Ovo ostvarenje nagrađeno je sa 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. „Tamo i ovde“ je prvi srpski film prikazan na Netflix-u. Njegov drugi igrani film „Spomenik Majklu Džeksonu“ imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. Ovo ostvarenje je prikazano na 40 festivala i osvojilo 8 nagrada. Kao koscenarista Lungulov sarađuje sa Mirjanom Karanović na njenom rediteljskom debiju, filmu „Dobra žena“ koji je svetsku premijeru imao na Sundance festivalu 2016. Lungulov je trenutno u pripremama za snimanje svog trećeg igranog filma „1970“ autobiografske dramedy (komedija drama), podržane do sada od Filmskog centra Srbije, Nacionalnog filmskog fonda Mađarske, filmskog fonda Hrvatske – HAVC i fonda AP Vojvodina.

FOTO: Promo materijal

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

,,NOW AND THEN“ JE ZAISTA POSLEDNJA PESMA VELIKIH THE BEATLES -A

Poslednja pesma velikih The Beatles - a, ,,Now And Then",  je ugledala svetlost dana, konačno, posle gotovo 45. godina ovog 2. novembra. Dugo joj je trebalo da dođe do ovde imajući u vidu da je nastala davne 1978. godine kada je Džon Lenon (John Lennon) otpevao njene prve taktove uz klavir. Gotovo 20. godina nakon toga (1994.) Joko Ono (Yoko Ono) je demo kasetu predala Pol Makartniju (Paul McCartney) sa […]

today3. novembar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA