Vesti

NOVI ALBUM YO LA TENGO,“THIS STUPID WORLD“, JE TU

today14. februar 2023.

Background

Najnovijim albumom “This Stupid World” Yo La Tengo, američki legendarni indie trio iz Hobokena Nju Džersi, posle četiri decenije postojanja, subverzivno odolevaju zubu vremena, ubirajući lovorove vence od strane kritike.

Album se ukazao na svim streaming servisima, a dostupan je i kao CD, crni i plavi vinil.

Vreme i dalje teče, i stvari se menjaju, što to ne znači da ne može da se uzvrati. Yo La Tengo se trka sa vremenom skoro četiri decenije i za sada pobeđuju. Najnovija pobeda ovog trija zove se This Stupid World, očaravajući set reflektujućih pesama koje odolevaju zubu vremena. Ova muzika nije toliko bezvremena koliko prkosi vremenu. „Želim da ispadnem van vremena“,/“I want to fall out of time,” peva Ira Kaplan u pesmi „Fallout“. „Pruži se nazad, opusti se”/“Reach back, unwind”.

Yo La Tengo, tj. trio Kaplan, Georgia Hubley i James McNew, delom beže od vremena, gledajući ga kako prolazi, ali prihvatajući tu činjenicu, kada moraju. “I see clearly how it ends / I see the moon rise as the sun descends,”„Jasno vidim kako se završava / vidim kako se mesec diže dok sunce zalazi“, pevaju tokom uvodne pesme „Sinatra Drive Breakdown“. U tako reći seansi „Until it Happens”, Kaplan jasno kaže: „Pripremite se da umrete / Pripremite se dok još ima vremena“/“Prepare to die / Prepare yourself while there’s still time”. This Stupid World je takođe ispunjen pozivima da se odbaci vreme – čekajte ga, ignorišite ga, trošite ga. „Ostani živ“/“Stay alive,“, dodaje oni kasnije u istoj pesmi. „Skloni pogled od ruku vremena.“/“Look away from the hands of time.”

Naravno, vremena su se promenila za Yo La Tengo koliko i za sve ostale. U prošlosti, bend je često radio sa spoljnim producentima i aranžerima. Ovoga puta su sami stvorili album This Stupid World. A njihovo vreme testirano rasuđivanjem dovoljno je čvrsto da održi stvari u skladu sa visokim standardima benda, i dovoljno okretno da stvari učine novim.

Sledeća stvar vezana za This Stupid World: godinama Yo La Tengo nisu imali album koji zvuči kao da je sniman uživo. U osnovi gotovo svaku numere trio svira u cugu, odjednom i stiče se osećaj da se odigrava ,,ovde i sada”. Primer je prepoznatljiva kombinacija hipnotičnog ritma i spontane gitare naSinatra Drive Breakdown ili stalan zvuk „Tonight’s Episode“, zatreperenog tunela zvuka koji se kreće napred. U muzici se oseća neposrednost, kao da je rastojanje između prvog rifa i konačnog proizvoda direktnije.

Pesme na This Stupid World su ipak putovanja. Primer je upijajuća, trodimenzionalna „Brain Capers“. Da bi konstruisao ovaj vrtlog, bend spaja akorde gitare, petlje na basu, udarce bubnjeva i razne iteracije Hablijevih i Kaplanovih glasova u promenljive slojeve. Jednostavnija, ali isto tako nabijena je završna pesma „Miles Away“. Dub ritam se krije ispod Hablijevog vokala, koji prevlači pesmu kao kad boja ostavlja svetle tragove. Kroz album, ovi dodiri, akcenti i iznenađenja intenziviraju svaki komad. To je retkost – ploča sirovog zvuka koja vam daje obilje detalja koje zahtevaju slušanje na dobrim slušalicama, kako bi ste sve uspeli da upijete.

This Stupid World takođe je i posebno iskustvo za um. Sve ove bitke sa vremenom vode ka teškim zaključcima. U magičnoj pesmi „Aselestine“, Habley peva o situaciji, kao da je prijatelj na vratima smrti: „Sat neće otkucati / Ne mogu da predvidim / Ne mogu da prodam tvoje knjige, iako si to tražio od mene.“/ “The clock won’t tick / I can’t predict / I can’t sell your books, though you asked me to.” U “Apology Letter”, vreme pretvara jednostavnu komunikaciju u nešto prepuno i zbunjujuće: „Reči / Iskaču na putu od mene do tebe.“ /“The words / Derail on the way from me to you.” Ipak, nije sve tako ozbiljno. Apsurdna „Večerašnja epizoda“ pomaže MekNjuu da nauči da muze krave, krade lica i tretira gvakamole kao glagol. I nekako se Alice Cooper, Ray Davies i Rick Moranis pojavljuju u „Brain Capers“ – i sve nam to govori da vreme još nije prošlo.

Pretpostavljamo da se svi u ovom glupom svetu bore sa tim kako vreme teče i kako mi pokušavamo da uradimo nešto po tom pitanju. Tu je u naslovu, prkosna, ali čista izjava koja sugeriše volju za borbom, uprkos izgledima. Tu je i u naslovnoj numeri: „Ovaj glupi svet – ubija me / Ovaj glupi svet – je sve što imamo.“/“This stupid world – it’s killing me / This stupid world – is all we have.” Takav realizam dovodi do odlučnog optimizma na završnoj pesmi albuma This Stupid World, „Miles Away“, koji prolazak vremena i nestalnost života vidi kao stvari sa kojima se treba baviti, a ne kao razlog za očaj. „Osećaš se usamljeno / Prijatelji su nestali“, tiho peva Hubley. „Nastavi da brišeš prašinu sa očiju.“

Bend kreće na turneju po SAD sledeće nedelje, nakon čega slede koncerti u Velikoj Britaniji i Evropi u aprilu i maju, sa mnogim već rasprodatim terminima.

This Stupid World

Spisak pesama:

Sinatra Drive Breakdown

Fallout

Tonight’s Episode

Aselestine

Until It Happens

Apology Letter

Brain Cappers

This Stupid World

Miles Away

 

FOTO: Cheryl Dunn

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

THE BITE GRIZE JAKO DO NOVOG E.P. IZDANJA SINGLOM ,,YOU DON’T HAVE ME“

Beogradski bend objavio je singl „You Don’t Have Me“ kao najavu EP-a „Are We Mad“ koji će u martu biti objavljen za diskografsku kuću Multimedia Music. Posle diskografske pauze od tri godine i albuma „Chains“, riff’n’roll bend The Bite vraća se na scenu novim singlom „You Don’t Have Me“. „Nije nas bilo neko vreme, ali nismo stali, samo su se kockice tako poklopile. Radili smo sve vreme na novim pesmama […]

today14. februar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA