Vesti

AUTORSKI PRVENAC SALETA SEDLARA KONAČNO TU – ISKRENO I PRLJAVO!

today25. januara 2022.

Background

Iako se već dugo bavi muzikom, Aleksandar Sedlar tek sada je izdao svoj prvi album „Sale i sedlari“!

Talentovani kompozitor i muzičar kaže da je izlasku ovog studijskog materijala prethodio neophodan proces traganja i stvaralačkog preispitivanja, ali i lutanja, po raznim stilovima.
,,Potrajalo je malo, ali je na kraju ispalo baš kako treba. Uvek sam radio neke druge stvari, drugu muziku, brojne neke projekte a to svoje sam odlagao, stavljao na zadnje mesto. Sad sam rekao ajde konačno da izađe tih prvih 12 pesama da bih mogao da nastavim dalje. Zadovoljan sam kako je ispalo.“, kaže Sedlar.

Aleksandar Sedlar je kompozitor, dirigent, multi instrumentalista sa diplomama dva fakulteta- on je i kompozitor i dirigent.  Master studije komponovanja završio je u Americi. Muzički poznavaoci ga znaju kao kompozitora dela koja su izvođena od Kolarca do Berlinske filharmonije, televizijski gledaoci kao muzičara koji je svirao u mnogim šou programima, studenti kao profesora na muzičkoj akademiji u Nišu, a mlađa publika kao lidera grupe ,,Sale i Sedlari“. Njegova dela sa velikim uspehom izvode se i u inostranstvu. Sedlar je takođe jedan od najistaknutijih pop muzičara u Srbiji. Kao gitarista, klavijaturista aranžer i producent – radio je sa najvećim imenima pop scene u regionu poput Zdravka Čolića, Željka Joksimovića, Nemanje Radulovića. Komponuje muziku za film i pozorište. Pored gitare svira klavir, bas i bubanj (po sopstvenom priznanju, a ustvari se radi o više od 20 instrumenata).Naravno, iz svega navedenog, logično je zaključti da je Aleksandar Sale Sedlar i- izuzetan pevač.

Kao autor, on spaja nespojivo, sa težnjom da kroz nesvakidašnji umetnički eksperiment, iskaže svu lepotu i raskoš muzike, kao i njen značaj i doprinos oplemenjivanju naših života.
Sedlarov autorski diskurs podrazumeva apsolutnu iskrenost i neopterećenost trendovima i tržištem. Na albumu koji je ovih dana objavio PGP RTS, među 12 kompozicija ima onih koje su nastale i pre više od deceniju, kao i numera koje je komponovao u skorijem periodu.

,,Želeo sam da ovih dvanaest kompozicija objavim na istom albumu, jer je time na neki način sada ovekovečen i moj razvojni put kao autora. Zato su tu i numere iz 2009. koje sam, iz današnje vizure možda ,,prerastao“, tako i neke druge, koje svedoče kako se moje eksperimentisanje dalje razvijalo tokom godina, sve do sada“

FOTO: promo materija

Saradnici na studijskom albumu ,,Sale i sedlari“ su bubnjari Peđa Milutinović i Miloš Branisavljević, gudači Miloš Petrović (koji ima i dve vrlo značajne solo deonice), Mladen Drenić i Miljana Popović, Saletov ,,bivši cimer iz Amerike“ Kris Šel je svirao trubu u jednoj numeri, Nikola Demonja i Luka Ignjatović su svirali saksofone a ostalo je, kao multiinstrumetalista, kompozitor i aranžer- Sedlar izveo sam (bubnjevi, bas, gitare…)

Sklon eksperimentisanju, Aleksandar Sale Sedlar je i kao tekstopisac to rado činio, te su tekstovi njegovih pesama uglavnom šaljivi, svaki ima neki obrt, kao i poneku ,,poganu reč“ koja je u kontekstu pesama, nezamenjiva, poverava nam autor.

Prema njegovim rečima, ovaj autorski studijski album je pre svega iskren, jer se trudio da ostane dosledan sebi: „Kad čovek voli ono što radi onda to samo od sebe ide. Inspiraciju možete da pronađete u bilo čemu. Ja sam je našao čak u prljavim pikslama, zbog mog oca koji ih je stalno čistio. Ako je čovek dovoljno otvoren i maštovit od svačega može da napravi nešto“, ističe Sedlar.

FOTO: Sedlar i Sedlari – omot albuma za PGP RTS

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

,,LUDA“ NA ČETIRI NAČINA, STIŽE ,,EP“ IDE PRESTER

Svi će se složiti da je Ida Prester unikatna pojava na glazbenoj sceni, ne samo domaćoj nego i puno šire. Od samih početaka u Lollobrigidi, svojim neverovatnim optimizmom i pozitivnom energijom, već 18 godina romantičnim plesnim hitovima drma muzičku scenu, radijske stanice i festivalske pozornice. Zanemarujući kritike okoline, neopterećena i uvek verna sebi, krenuvši u samostalne vode pre nekoliko godina, krenula je i njena transformacija iz buntovne punkerke u mirnije […]

today24. januara 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA