Vesti

,,DALEKO JE DIZNI“ U NOVOM DOBU I MOĆNOM RUHU, JER ,,SAJSI MC“

today14. oktobra 2021.

Background

Sajsi Mc naša, renomirana beogradska reperka i autorka, objavila je singl ,,Daleko je Dizni“ kao remsterizovano izdanje i ujedno najavila jubilarno, specijalno reizdanje kultnog istoimenog albuma!

,,Iza mene je dug put, a ispred mene je Dizni, a koliko volti daleko?

Nisam sigurna da i dalje znam odgovor, ali znam da ovaj album nosi ogromnu iskrenost i sirove emocije koje sam proživela dok je on nastajao i uz sve ljude koji su mi pomogli i sve što sam prošla za 11 godina otkako je izaš’o Dizni, daleko smo dogurali ovo je neponovljivo, i ne da volim svoj početak, nego ga sada grlim još jače, zato baš danas, na moj rođendan, poklanjam remasterizovanu verziju pesme Daleko je Dizni“, piše Sajsi na mrežama.

 

,,Reizdanje albuma je za mene kao ponovno rađanje. Nisam ni znala koliko je ovakav čin bio potreban jer nisam imao osvešćenje da je toliko važno izdanje za ženski hip hop. Tek godinama koje su dolazile nakon izdanja sam od publike i scene shvatila da je on popločao put za nove autorke i to me jako raduje jer ja na svom početku nisam imala matricu ponašanja da bih došla do javnosti i publike. Ipak ne bih menjala put jer me je naučio svemu. Od 2010. godine i prvog izdanja ‘Diznija’ do sada,sam potpuno drugačija izvođačica, porasla sam i naučila mnogo, zato želim da ponovo izdam album i zahvalim se svim lekcijama i prenesem ih kao deo svog nasleđa.“, dodaje Sajsi.

Album „Daleko je Dizni”, originalno objavljen 2010. godine predstavlja prvi ženski solo rep/hip-hop album u Srbiji i šire u regionu, i bitnu odrednicu u domaćoj muzičkoj evoluciji, važan za celokupni razvoj ženskih autora i izvođača na ovom području.

Jedanaest godina kasnije, kada je u regiji Dizni za žene u nekim segmentima dalji nego ikad, Ivana Rašić reizdanjem prvog albuma, zapravo podseća i osnažuje žene u (ne samo) kreativnoj sferi da se upornost isplati. Ako ni zbog čega drugog onda zbog odstupanja od patrijahalnih formi, spoznajom svojstvenosti, izgradnjom samopouzdanja, što definitivno vodi ne samo ka učvršćivanju žena u društvu, već prosto i jednostavno – sreći u životu jedne žene.

Upravo i muzički spot snimljen na lokaciji grada Beograda u režiji Andrije Grkića, simbolizuje borbu i opstanak u uslovima „urbane džungle“.

Kako bi se dominantna uloga aktivne žene koja je sposobna da odlučuje za sebe dodatno naglasila, reizdanje prati provokativan cover – Prava moć je unutar svake žene (galaksija + suptilan simbol vulve). Novi svet, nova galaksija, iskonska moć žene. Dizajn omota potpisuje Zdravko Kevrešan.

Bitno je spomenuti da je pored svog muzičkog rada, Sajsi MC ostvarila značajni doprinos u domenu aktivističkog delovanja, te bila i nagrađena za taj doprinos.

Muziku za singl radili su Moyne Selecta i Đera, a tekst je pisala sama Sajsi MC, a remaster Vlada Negovanović.

FOTO: Cover, promo materijal

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

NOVI KUTAK KULTURE I UMETNOSTI – GALERIJA ,,KULA“

Ne kaže se slučajno ,,kule i gradovi", samo što ova ,,Kula" ima realnu ambiciju da kroz nove modele funkcionisanja i delanja u kulturnom polju materijalizuje duh vremena u kome živimo. Prva programska celina koja počinje sa radom je Galerija Kule. Galeriju Kula u četvrtak 14. oktobra, od 20h, otvara izložba retrospektive plakata Marka Vulete - Đukanova, publici poznatijeg po svom pseudonimu Floating Bstrd. Marko Vuleta - Đukanov se bavi dizajnom više od […]

today12. oktobra 2021.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA