Vesti

REIZDAT PROŠIRENI TROSTRUKI CD BOX ,,RIJEČKI NOVI VAL“ SA 70 SNIMAKA!

today30. avgust 2021.

Background

Ultimativna antologija riječke rock, punk i novotalasne scene ,,Riječki novi val“ u formatu trostrukog CD box-a opet je u prodaji i to u obnovljenom i proširenom izdanju. Antologija sadrži 70 odabranih snimaka 35 najistaknutijih izvođača riječke rock-scene u to doba. Snimci su zabeleženi između 1977. i 1989. godine što odgovara trajanju ekstenzivnih novotalasnih strujanja u Rijeci.

Na antologiji su pesme bendova koji su obeležili period i scenu, a među njima su Paraf, Termiti, Mrtvi kanal, Laufer, Grad, Denis & Denis, Xenia, Cacadou Look, Fit, Ogledala, Kaos, Istočni izlaz, Grč, VIA Viktor Kunst, Let 3 i drugi.

Osim vanvremenskih hitova (Paraf: ‘Narodna pjesma’, Termiti: ‘Vjeran pas’, Denis & Denis: ‘Program tvog kompjutera’, Laufer: ‘Moja voda’, Cacadou Look: ‘Sama’, Xenia: ‘Troje’, Grad: ‘Ima li nešto’, Fit: ‘Mačka’, Grč: ‘Noćas se Beograd pali’, Ri-Val: ‘Učinimo nešto’) antologija sadrži raritetne studijske, demo i live-zapise riječkih izvođača.

Tako se samo na ovom izdanju nalazi pesma Laufera ‘Ljubav je bol’, poslednja pesma Denis & Denis ‘Braća Grimm i Andersen’ i to dok je Marina Perazić bila u postavi. Tu je i redak snimak benda Istočni izlaz ‘Plava koverta’ koju je otpevao frontman Parafa Valter Kocijančić.

 

Posle 13 godina i rasprodatog inicijalnog tiraža, ‘Riječki novi val’ stiže sa novim grafičkim oblikovanjem, novim fotografijama i u novom zatvorenom kartonskom boxu. Bogati booklet sadrži i proširenu hronologiju riječkog novog vala, kao i nove beleške. Autori su bili urednici i novinari magazina Val koji je prvi sistematično pisao o punku u Jugoslaviji i bio medijska platforma riječke rock-scene: Aldo Milohnić, Edi Jurković, Ivan Molek, Goran Ušljebrka, Velid Đekić, Goran Lisica Fox i Bojan Mušćet.

Bojan Mušćet je i urednik reizdanja o kojem ističe: „Trostruka CD antologija Riječki novi val jedinstven je diskografski dokument koji govori o desetgodišnjoj živosti iznimne rock-scene na području bivše Jugoslavije. Izrada te antologije instantno je ujedinila sve sudionike scene, od neposrednih rock pregalaca do novinara i fotoreporetera koji, premda zemljopisno udaljeni, nisu štedjeli svoje resurse kako bi antologija na uvid pružila relevantnu bilješku o karici koja je nedostajala u ex-jugoslavenskoj diskografiji popularne glazbe. Upravo taj entuzijazam odražava i onaj iskonski duh punka kakav je prepoznat na globalnoj razini.“

Fotografije Damira Krizmanića Krize, Nikice Petkovića, Valtera Peculića, Darka Bjelobabe, Srđana Vrančića Vrane i drugih Valovih fotografa nadgradile su ovo izdanje transformisavši ga u jedinstveni dokument predratne Rijeke. Tako ‘Riječki novi val’ na originalan način dokumentuje važnost te scene i poseća na jedan od najuzbudljivijih riječkih medija – Val koji je zahvaljujući monografiji Edija Jurkovića ‘Kad je život bio novi val’, websiteu val.com.hr, novom broju i intenzivnoj aktivnosti na društvenim mrežama opet aktuelan. Ujedno, predstavlja praktičan leksikon sa svim podacima o riječkom novom valu: upravo na način na koji se on i razvijao.

 

O fenomenu riječke punk i novovalne scene koja se prezentuje na ovoj antologiji publicista Ivan Molek je zapisao: „Riječki novi val, dakle, nema historiografskih ambicija u punom i aktualnom smislu riječi; da je antologija kojim slučajem i bila zamišljena s tim ciljem, tada bi ona morala neophodno zahvatiti kontekst koji nadilazi okvire gradske scene. A to znači pozabaviti se prikazom kako su predstavnici riječke scene bili prihvaćeni u drugim gradskim scenama, i obrnuto, kakvim argumentima te, ne najmanje važno, koji su pri tome bili ulozi u igri. Za takav posao ni razmjerno opsežna popratna knjižica nije dovoljna. Namjesto toga, ova si je antologija postavila za cilj ono što antologije uopće čini antologijama: ne baviti se boljom ili lošijom prošlosti, nego iz tzv. povijesne građe ponuditi izbor, i to za ovo današnje vrijeme.“

Rijeka ima atribut rock-grada upravo zbog snažnog delovanja generacija muzičara i to od šezdesetih godina. Ali punk je najzaslužniji za dobijanje takvog atributa. Demokratično je omogućio da se muzičke ideje prezentuju baš na svakom koraku. Ovakav jedinstven image imaju retki gradovi u svetu, npr. Manchester u Velikoj Britaniji ili Seattle u Sjedinjenim Američkim Državama.

Novi val i punkerski pokret su obeležili Rijeku više nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj, a posledice ’subkulturne revolucije’ mogu da se osete i danas. Rijeka je prepoznatljiva zbog ukorenjenosti alternativne kulture u identitet grada. Scenu tog vremena nije činila samo muzika, iako je ona bila pokretač, već je to jednostavno bio stil života, u prvom redu od muzičara, preko likovnjaka, dizajnera, pa sve do fotografa i snimatelja. ‘Riječki novi val’ zvučna je aureola toga doba.

 

CD 1

1. PARAF Rijeka
2. PARAF Narodna pjesma
3. TERMITI Ja ne želim ništa
4. TERMITI Mama s razlogom se brineš
5. MRTVI KANAL Oglasi
6. MRTVI KANAL Dijagnoza
7. ISTOČNI IZLAZ Plava Koverta
8. ISTOČNI IZLAZ Hladne ruke vruća ljubav
9. ISTOČNI IZLAZ Ujutro
10. OGLEDALA Samo ti
11. OGLEDALA Kako ti je sada
12. CACADOU LOOK Sama
13. XENIA Vjetar u kosi
14. GRAD Bol
15. GRAD Vrijeme promjena
16. WALTER Olupine
17. WALTER Boris
18. FIUME Vidiš li
19. IDEJNI NEMIRI Dosada
20. KAOS Samo prvom klasom
21. KAOS Roboti
22. KAOS Uzbuna
23. PROCES Šugavi dan (live)
24. VIJETNAMSKA RUŽA NNNI (live)
25. ZDRAVKO LULIĆ Sjedi Ćiro medley (live)

CD 2

1. TERMITI Vjeran pas
2. TERMITI Kišni razdraganci
3. GRAD Ima li nešto
4. GRAD Riječi
5. CACADOU LOOK Kao pjesma
6. CACADOU LOOK Ljubav i raj
7. OGLEDALA Ogledala su oko mene
8. XENIA Troje
9. XENIA Moja prijateljica
10. FIT Rijeka (live)
11. FIT Kao mačka
12. DENIS & DENIS Program tvog kompjutera
13. DENIS & DENIS Soba 23
14. DENIS & DENIS Braća Grimm i Andersen
15. UMJETNICI ULICE Humana revolucija
16. UMJETNICI ULICE Libanonska jutra
17. PARAF Zastave
18. PARAF Praznik
19. GRČ Noćas se Beograd pali
20. GRČ Još ima krvi
21. MRTVI KANAL Samo tijelo
22. TRANSFORMATORI Gospodar
23. SIKTERS U parku (live)
24. VIA VIKTOR KUNST Rusi dolaze

CD 3

1. LAUFER Moja voda
2. LAUFER Ljubav je bol
3. FIT Zaboravit ću sve
4. IDEJNI NEMIRI Bombe i bomboni
5. IDEJNI NEMIRI Mala mala
6. IDEJNI NEMIRI Ja sam narkoman
7. SPAHIJA I ULTRAGLUPAŠI Ultraglupaši
8. KONJAK Ona i ja
9. KONJAK Pretežno vedro
10. EN FACE Kuća
11. LET 3 U rupi od smole
12. LET 2 Zora
13. LET 2 Let
14. STRUKTURNE PTICE Hramovi
15. STRUKTURNE PTICE San
16. GRČ Teške čizme na nogama slobode
17. VAVA Stigma
18. TRANSMISIA Šume umiru
19. EKSCESS Nikad moj kurac
20. PORKO DIO Riba
21. RI VAL Učinimo nešto

FOTO:  Promo materijal (Denis & Denis)

 

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

ROLLING STONES IPAK IDU NA TURNEJU, KAMENJE SE KOTRLJA I DALJE!

Rolling Stones definitivno nastavljaju sa planovima za turneju po S.A.D. , po rečima promotera benda, uprkos smrti ključnog člana: Charlie Watts-a. ,,No filter" turneja, koja je planirana još za 2020. godinu, će imati 12. nastupa, počinje 26. septembra u Saint Lous-u i traje do 20. novembra. Ova odluka benda je donekle bila očekivana s' obzirom na to da je 4. avgusta već bilo najavljeno da Watss neće ovog puta moći […]

today27. avgust 2021.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA