Vesti

RATKEROV ,,FUNK“ TU DA UBLAŽI ŽAL ZA LETOM

today6. oktobar 2023.

Background

Ratker je objavio 4. singl sa nadolazećeg albuma ,,Crveno u mraku”. Nakon veoma zapaženog prethodnog singla ,,Dolce Vita”, koji je između ostalog, proglašen i za Hit Nedelje 202, Ratker svojim novim singlom ,,Funk“ nastavlja u sličnom ritmu i ne dozvoljava letu da ode:

,,Nakon albuma „Izolir trake” koji je nastao tokom lockdowna i bio baš tako zatvoren i okrenut meni i najbližima, vratio sam se na kolosek gde pesmama komuniciram sa drugim ljudima, ljudima koje lično ne poznajem. Trebalo je vremena i singlovi “Saobraćaj” i “Avion” su kroz minimal wave i dalje opipavale u mraku i više testirale mene i moje mogućnosti da komuniciram ka spolja. “Dolce vita” je u tom smislu došla kao pobeda i potvrda da pesmama i dalje mogu da se povežem sa ljudima, ali i da ima ljudi koji to žele da čuju. Mislim da „Funk“ nastavlja u tom smeru” – poručuje Ratker.

Nakon 4. singla možemo zaključiti da synth pop zvuk preovladava na novom albumu. O tome da li se ovaj zvuk vraća i šta je to što ga izdvaja od drugih izvođača ovog pravca, Ratker kaže sledeće:
,,Iako sam oduvek voleo muziku 80ih godina, iako je ona prva asocijacija kada se pomenu analogni sintisajzeri i ritam mašine i mada se ta moda nekako uvek nanovo vraća u nekom novom obliku, više od svega toga, ja sam družeći se sa tim instrumentima našao svoj izraz, nov način pisanja muzike i tekstova. Napravio sam okruženje u kom mogu od početka do kraja, od prvog slova do finalnog miksa da prodjem sam kroz proces i završim sa gotovom pesmom. To su oni neobjašnjivi trenuci, nazovi to sudbinom ili kako god, kada sam nakon raspada benda naprasno rešio da kupim svoj prvi sintisajzer, instument pored kog nikada pre nisam ni zastao. Znaš onu pesmu “Vodi me sad magična ruka”? 🙂 Menjao sam tada neki Samsung mobilni telefon za Korg Poly 800 i zaronio u svet vintage opreme. Ono što me možda razlikuje od nekih drugih je to što ne dopuštam softveru da utiče na hardver, već želim što tačnije da prenesem zvuk i osećaj koji se čuje u sobi sa tih sintisajzera dok zajedno pišemo pesme. Biram teži put ako je potrebno kako bih izbegao softvere do samog momenta usnimavanja, nikad ne koristim VST već samo zvuke koje mogu napraviti sa svojim hardver sintisajzerima i drum mašinama. Današnji sint pop i slični žanrovi idu ka nekakvoj upeglanosti i produkcijskom savršenstvu, a meni se svidja da stvari ostanu u nekoj meri sirove, prirodne, da grešimo i dišemo…”

Na pitanje kada možemo očekivati kompletan album ,,Crveno u mraku“, Ratker ostaje misteriozan:

,,Jesen, kao i leto, ima svoje boje i šapuće neke svoje poruke, a sintisajzeri će već znati koliko slojevito ih treba ogrnuti. :)”.

FOTO: Promo materijal / Cover

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

,,NA KRAJU SKITANJA“ JE PRVI SOLO ALBUM MIKIJA RADOJEVIĆA (SIX PACK, Č.B.S.)

Frontmen legendarnih bendova Six Pack i Čovek bez sluha, Miki Radojević, je nakon višedecenijskog aktivnog prisustva na srpskoj i regionalnoj rok sceni, objavio prvi solo album pod nazivom „Na kraju skitanja“ u izdanju Mascoma. Singlom „Izvini“ Radojević je pre dve godine najavio izdanje čiji će sadržaj prvenstveno biti posveta prerano preminulom pank saborcu Mikici Zdravkoviću, ali će predstavljati i lični osvrt na turbulentan životni period. Miki nas svojim pesmama podseća […]

today6. oktobar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA