Vesti

NOVI SINGL RAID-A, JER STVARNO „W.I.T.F.P“.!?

today15. decembra 2021.

Background

Multimedijalni projekat i singl Radeta Sklopića Raid-a, pod naslovomWhat is This Fucking Place?“, sinergija je stripa i muzike. Snagom svoje muzike pojačane ilustracijama talentovane Anđele Janković, Raid je distopijsku realnost – a zapravo našu svakodnevnicu – skockao u 12 kompozicija iz kojih se sastoji ,“12 Rooms“, njegov novi, drugi po redu album koji će biti objavljen u mart.

„What is This Fucking Place?!” je prvi singl sa dolazećeg albuma „12 Rooms”, drugog po redu samostalnog instrumentalnog dela Radeta Sklopića Raid-a, jedinstvenog eksperimentalnog kompozitora i DJ-a, koji osim komponovanja za pozorište i film, kao turntablist sarađivao sa nekim od najvećih imena međunarodne i balkanske hip hop scene (Dj Revolution, Q-Bert, Premier, Jazzy Jeff – Marčelo, Frenkie, Smoke Mardeljano).
Kroz sirove bubnjeve i agresivan zvuk sintisajzera, autor pokušava da načas zarobi i kroz muziku prenese osećaj besa i razočaranosti pravilima našeg postojanja. Kao i sve ostale numere s albuma, ovu prati ilustracija mlade umetnice Anđele Janković, koja podvlači značenje i poruku – iako i slika i muzika isprva mogu biti shvaćeni kao puka društvena kritika, Raid i Anđela zapravo postavljaju neuporedivo dublje pitanje, sasvim nevezano za prostorno ovde i vremensko sada: „Kako naći duševni spokoj ili sreću na planeti gde je više nego teško čak i sačuvati razum?”

„12 Rooms” (12 soba) drugi je Raid-ov album, kojim nastavlja svoje istraživanje muzike tamo gde je prošli put stao – novom energijom i vizijom putuje kroz klavirske melodije kombinuje ih s neobičnim, a lepim sintisajzerskim teksturama, ciljano lutajući kroz žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijent i futuristički džez.

,,Prvi album je već šarao žanrovski, to se nastavlja i na novom izdanju, samo što mnogo više istražujem zvučne mogućnosti kroz sound design sa analognim sintovima, efektima i svemu što doprinosi tome da se dobije neki autentičan/neobičan zvuk. Zato kažem često za moju muziku da je ‘beautifully weird'“, kaže Rade Sklopić Rejd o novom albumu.

FOTOGRAFIJA: Ana Danilović

Njegova muzika je uvek izrazito „filmična”. I ovoga puta pred publiku dolazi kombinovana s vizuelnom umetnošću: svaka kompozicija verno je ispraćena pomenutim ilustracijama i stripovima, uz Rejdove tekstualne, jezgrovito sročene crtice iz života koje će slušaocu približiti inspiraciju za numere. To im, međutim, neće oduzeti zadovoljstvo da u svaki ton utkaju sopstveni doživljaj i tumačenje:Little Box (Mala kutija), Rejdov prvenac, bio je metafora za našu dušu, za mesto gde žive sva naša osećanja, iskustva, očekivanja, snovi, ali i strepnje i strahovi;
„12 Rooms” predstavlja svojevrsno stavljanje iste te metafore pod lupu – svaka kompozicija je priča, a svaka priča soba unutar male kutije koju svi nosimo u sebi.

,,Suštinski ne ulažem neku veliku nadu u to da je tržište ovde spremno za moju muziku. Ovde je alternativna muzika u drugom, da ne kažem trećem planu. No svakako mislim da je treba ponuditi, zarad šarenolikosti scene, a i u nadi da ipak neko ko tako nešto želi da čuje, može to da nađe i na domaćem terenu. „, kaže za svoju muziku Raid.

Album je planiran za mart 2022. godine, a slušaoci će do tada moći da uživaju u Raid-ovim kompozicijama na Marčelovom albumu „Nojeva varka” (muzika za sedam pesama) i u Šekspirovoj „Buri” u režiji Kokana Mladenovića (gde svu muziku potpisuje upravo Rade Sklopić Raid).

FOTO: „What is This Fucking Place“ – ilustracija Andjela Janković

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

STIGAO JE ALBUM ,,MLAD I RADOSTAN“

Lidija Andonov i Andy Pavlov predstavljaju omaž muzici i autorima koji su stvarali u Jugoslaviji 80-ih godina prošlog veka u okviru albuma koji se zove ,,Mlad i Radostan". ,,Naša ideja je bila da ispričamo priču o muzici, pesmama i autorima koji su svoje karijere započinjali u periodu 80-ih godina u danas nepostojećoj državi, Jugoslaviji. Ovo je naša potreba da napravimo omaž jednoj muzičkoj civilizaciji i pesmama koje su obeležilie naše […]

today13. decembra 2021.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA