Vesti

RAID – OVIH ,,12 ROOMS“ SU TU

today16. jun 2022.

Background

Rade Sklopić Raid objavio je multimedijalni projekat i album, koji je sinergija stripa i muzike. Snagom svojih kompozicija pojačanom ilustracijama talentovane Anđele Janković, Raid je vizuelno predstavio slušaocu poruku svake od 12 numera iz kojih se sastoji njegov novi, drugi po redu album “12 Rooms”.

Pažnju međunarodne javnosti Rade Sklopić Raid privukao je svojim prvim instrumentalnim, konceptualnim albumom “Little Box”, kreirajući sveobuhvatniji doživljaj kombinovanjem muzike i fotografije.

Na svom novom albumu “12 Rooms”, koji je izašao sada, nastavlja sa kombinacijom muzike i vizuelne umetnosti, ali ovoga puta integracijom sa kratkim stripovima i ilustracijama. Dodajući muzici sinematički kvalitet, omogućuje se organski nastavak kombinovanja ove dve vrste umetnosti. Ceo album je u potpunosti autorsko delo Raid-a, kao i osnovna ideja i priča, o kojoj Rade Sklopić kaže:

,,Album “12 Rooms”, kao i prethodni album “Little Box” su neka vrsta dnevnika, u koji su upisana životna iskustva, razmišljanja, frustracije, strahovi….Sve od toga je bazirano na „istinitoj“ priči, ili je moje razmišljanje, tj. stav o nekoj određenoj temi. Muzika i ilustracije zajedno probaju da dočaraju istu poentu, samo kroz dve različite forme. Negde sam ja tačno objasnio šta želim da vidim na ilustraciji, negde je Anđela sama smislila kako da opiše određenu priču crtežom.Ajde da uzmemo primer “Oddly Shaped”: To je priča o tome koliko samokritičnost ima potencijal autodestrukcije. Skoro kao autoimuna bolest, koja napada sopstvene ćelije. Nešto što treba da služi time da kvalitet stvaranja raste, pretvori se u to da stvaranje postaje nemoguće. Ilustracija prikazuje kompozitora koji je zatrpan “kritikom” na sopstveni rad i sposobnosti, skoro do te mere, da ne može da pomera ruke i zapiše svoju kompoziciju. To tek prestane kada svom odrazu u prozoru kaže: “Moram da prestanem da te slušam!“

Raid nastavlja svoje muzičko istraživanje klavira, konbinovano ujedno lepom i pomerenom teksturom sintisajzera i prenosi ga kroz muzičke žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijentalna muzika, jazz. Muziku sa albuma “12 rooms” Rade Sklopić Raid objašnjava:

,,Prvi album je već šarao žanrovski, to se nastavlja i na novom izdanju, samo što mnogo više istražujem zvučne mogućnosti kroz sound dizajn sa analognim sintovima, efektima i svemu što doprinosi tome da se dobije neki autentičan/neobičan zvuk. Zato kažem često za moju muziku da je „beautifully weird“. „

Intrumentalnu muziku sa vizuelnom formom ilustracija povezuje Anđele Janković, mlada umetnica.
Rade kaže o njoj:

,,Anđela je mlada, veoma talentovana umetnica, koja kroz svoje ilustracije lako uspe da vas uvuče u priču i da prenese emociju i „vajb“.Lo-fi teksture, igra sa svetlom i ta neka toplina koji njene ilustracije nose, prosto se savršeno slažu uz to što sam ja želeo da prenesem muzikom. Zato sam veoma srećan i zadovoljan što sam imao mogućnost da radim sa njom na ovom projektu.“

Dok Raidov prvi album “Little Box” predstavlja metaforu za našu dušu, mesto gde su sva naša osećanja, iskustva, očekivanja i snovi dobro zaštićeni, na novom album “12 Rooms” metafora se nadograđuje. Ujedno nam donosi i saznanje gde se svaka soba koja nam prenosi kratku priču odnosno iskustvo nalazi u toj istoj “Little Box” ili duši koju svi mi nosimo u sebi.

Biografija

Rade Sklopić Raid je didžej i kompozitor prepoznatljiv po svom jedinstvenom stilu koji kombinuje klavir, eksperimentalan pristup sintizajzerima i korišćenje gramofona kao instrumenta ravnopravnog ostalima. Raid-ove kompozicije našle su se u brojnim pozorišnim i filmskim ostvarenjima, a iza sebe ima i instrumentalni album “Little Box”(Mala kutija), konceptualno delo koje spaja muziku s fotografijom. Kao deo promocije „Little Box”, izložba „Slušaj slike, gledaj muziku” postavljena je u nekoliko gradova, među kojima su Beograd i Cirih. Na svom novom albumu „12 Rooms” Sklopić nastavlja da spaja muzičku i vizuelnu umetnost, kombinujući svoj rad s kratkim stripovima i ilustracijama. Kao „turntablist” pojavljuje se na izdanjima nekih od najvećih imena međunarodne i balkanske hip hop scene (Dj Revolution, K-Bert, Premier, Jazzi Jeff; Marčelo, Frenkie, Smoke Mardeljano), a radio je i s velikim brendovima poput Native Instruments, Pioneer i Reloop. Duže od decenije drži radionicu kroz koju polaznike podučava tehnikama didžejinga i produkcije. Živi i radi u Beogradu, a kroz svoj rad nastavlja da istražuje muzičke i zvučne mogućnosti gramofona, sintisajzera i klavira kroz žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijent i futuristički džez.

 

FOTO: ,,12 Rooms“ ilustracija Anđela Janković

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

BOB MARLEY TRIBUTE GROUP U KUGLAŠU!

Uz Bob Marley tribute group koji nastupaju u petak, 17. juna, u klubu Kuglaš dešavaće se vrhunska rege žurka! Bob Marley tribute nastao je 2019. godine u Beogradu. Ovo je izvedba ne sasvim uobičajenog repertoara pesama Boba Marlija od strane kanarskobrdsko-pančevačke rasta koalicije Dub Electonic Freestyle Bob Marley tribute group. Dub roots reggae pristup održava rasta kulturu sa pravim vrednostima, stvarajući muziku, šireći ljubav i dobro! Robert Nesta Marlei OM […]

today16. jun 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA