Vesti

POPEČITELJI, LEPOTA BUČNOG RITUALA,U K.C. GRADU!

today10. januar 2023.

Background

Kultni Popečitelji održaće koncert u Beogradu 2. februara u Kulturnom centru Grad. Bend će nastupiti u originalnoj postavi i najavljuje bučan, samo njima svojstven, koncertni ritual koji uključuje razgaljujuće hitove iz njihove dugotrajne karijere kao i numere sa poslednjeg izdanja ,,Uvek“.

Jedna od najautentičnijih muzičkih pojava sa naših prostora, eksplozivni instrumentalni trio koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, više od dve decenije radi ono po čemu ih ljudi prepoznaju i iznova otkrivaju na svakom živom nastupu. Koncerti su zaštitni znak Popečitelja i ovo je još jedna prilika da se beogradska publika, ponovo ili prvi put uveri u to.

Četvrtak, 2. februar @ KC Grad | 21:00 je vreme i mesto!

Podsetićeni se biografije benda Popečitelji:

Grupu Popečitelji su osnovali braća Saša i Goran Furunović 1995. godine u Prištini.Tadašnji petočlani sastav imao je nekoliko bučnih i eksplozivnih nastupa i predstavljao je specifičnu pojavu na tadašnjoj prištinskoj sceni svirajući bučnu mešavinu nespojivih pravaca (alter, etno, noise, hard core…). 2008. godine Goran Furunović sa bubnja prelazi na bas gitaru, a na mesto bubnjara dolazi Ivan Cvetković i tada Popečitelji kao trojka počinju da stvaraju svoju eksplozivnu mešavinu instrumentalnog funk-rocka i folk muzike. 1999. godine za bubanj seda Radeta Vulić i ostaje na toj poziciji narednih 16 godina.

Po završetku bombardovanja, napustivši Prištinu, grad u kome se grupa već etablirala, Popečitelji se sele u Kragujevac i Kraljevo, nastavljajući dalje sa istraživanjem i negovanjem svog originalnog muzičkog stila. Mnogobrojnim koncertima u ovim gradovima, kao i u Beogradu, grupa ubrzo postaje svojevrsna andergraund atrakcija. Posle jednog od takvih koncerata u Beogradu 2003., dolazi i do saradnje sa Kojom (Disciplin A Kitschme), što rezultira snimanjem prvog albuma Popečitelja ,,Ko radi“, u studiju Music Factory u Košutnjaku, pod Kojinim producentskim vođstvom.

Koja je, pored toga što je producirao ovaj album, u tom vremenu pružio i podršku bendu u vidu razumevanja i neprocenjivih saveta što je Popečiteljima bio još jedan dokaz da su na pravom putu. Ploča, izdata na etiketi Mojo beat 2004. predstavlja briljantnu kombinaciju slobodnog, sirovog folk-funk rocka i aranžmanski svedene, moderne produkcije, uz primese trance i drum and bass elemenata. ,,Ko radi“ se ubraja među najbolje albume izdate te godine u Srbiji, a naslovna numera sa albuma se prošetala po prvim mestima domaćih top lista. Ovim albumom i upečatljivim koncertima sebi obezbeđuju kultni status na andergraund sceni Srbije i tvrdokornu bazu fanova koja ne propušta njihove mnogobrojne nastupe u većim gradovima u Srbiji. Aleksandar Žikić u recenziji albuma ,,Ko radi“; u dnevnim novinama Blic, te 2004. godine, između ostalog piše:,,Kontinuirana, energična i beskompromisna interakcijatri „konvencionalna“; instrumenta, ritam kao temelj napetosti koja nijednog trenutka ne popušta, inteligentan, kreativan i diskretan pristup tradicionalnom muzičkom nasleđu… Popečitelji znaju šta rade. Oni, jednostavno, sviraju. Od svih pomaka koje donose, taj je možda najznačajniji.“

2008. godine Popečitelji izdaju ,,Horizonte”, album kojim utvrđuju autentičnost svog muzičkog izraza. Na ovom albumu produkcijski deo posla uzimaju u svoje ruke, a numere kao što su ,,Kilogrami“, ,,Horizonti“, ,,Transverzala“… lako pronalaze put do slušalaca. Bend, tada, koncertno promoviše ovaj album u svim bivšim jugoslovenskim republikama.  U novembru 2011. objavljuju singl ,,Društvo!“, na kom se nalaze dve numere, ,,Loše društvo“ i ,,Novo društvo“, kao prethodnicu novog albuma na kome su počeli da rade. Spotovi za ove dve numere su uspešno najavilipojavljivanje ovog albuma.

U februaru 2013. Popečitelji objavljuju treći studijski album pod nazivom ,,Sijalica”. Popečitelji su kroz mnoge održane koncerte samo potvrdili epitet eksplozivnog benda. Takav status doveo je do toga da su, između ostalog, nastupali kao predgrupe Maceo Parkeru, legendarnom saksofonisti Džejmsa Brauna (2003.), kao i bendu NoMeansNo (2005.). Pored brojnih koncerata u Srbiji i zemljama u regionu,Popečitelji su nastupali na brojnim festivalima u Poljskoj (Varšava, Ciechanov, Węgorzewo), Italiji (Milano, Rim), Francuskoj (Tuluz, Albi), Austriji (Beč), Bugarskoj (Sofija) i Belgiji (Gent).
Kao nezaustavljiva koncertna atrakcija Popečitelji svih ovih godina ređaju koncerte koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nebrojenim nastupima u zemlji, regionu i Evropi, Popečitelji neumorno rade ono u čemu su najbolji i raduju se svakom direktnom kontaktu sa publikom. 2015. godine Saša pokreće onlajn etiketu Druga stvarna kojoj Popečitelji objavljuju dva dupla singla – ,,Kroz” i ,,Bum!”. Za ove numere su objavljeni i prigodni video spotovi. 2016. godine se na mesto bubnjara, posle 16 godina, vraća Ivan Cvetković, a 2018. njega zamenjuje Dušan Lazić. Krajem 2018. godine bend objavljuje singl „Pozivanje“.

2021. godine Popečitelji objavljuju četvrti album ,,Uvek”, njihovo prvo izdanje objavljeno na vinilu. Album je na ploči i na digitalnim platformama objavila izdavačka kuća Odličan hrčak, dok ga je na bandcamp-u objavila Druga stvar.

FOTO: Promo materijal

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

GRUPA ZOSTER U NOVOM VIDEO SPOTU U DUHU SEDAMDESETIH KOJE NE PROLAZE:,,ČOVEK ZVANI ČINJENICA“

Grupa Zoster objavila je video spot za pesmu ,,Čovjek zvani činjenica", koja je četvrti singl sa njihovog novog albuma ,,Najgori". Muziku i tekst potpisuje frontmen grupe Mario Knezović, a aranžman Adis Sirbubalo. Gostujući muzičari na pesmi su Johnny Gomez perkusije i Miron Rafajlović trube. Video spot za pesmu radio je dugogodišnji saradnik grupe Zoster Miki Olabarri. „Spot za pjesmu 'Čovjek zvani činjenica' snimljen je u sedmom mjesecu 2022. godine diljem […]

today10. januar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA