Vesti

POČEO JE OSMI MEĐUNARODNI FESTIVAL SAKSOFONA – BELGRADE SAXPERIENCE

today30. septembra 2021.

Background

U utorak, 28.09., počeo je Osmi međunarodni festival saksofona, Belgrade SAXperience!

Nastupom austrijskog dua Avido duo, u Atrijumu Narodnog muzeja počeo je Belgrade Saxperience uz kompoziciju Kloda Debisija, na saksofonu, Alvaro Kolao Leon i Đorđe Davidović na harmonici, otvorili su ovogodišnji festival saksofona. Publika je imala prilike da čuje savremena dela kao i kompozicije Johana Sebastijana Baha, Astora Pjacole i drugih svetskih kompozitora.

Povodom početka festivala, direktor i osnivač, saksofonista Milan Savić rekao je “Mi pravimo malu oazu za sve one koji su zainteresovani da vide i čuju šta sve saksofon može, ne samo u džezu već i u klasičnoj i elektronskoj muzici. Ovim festivalom podržavamo i kompozitore koji komponuju dela za saksofon. Lepo je videti publiku u dvoranama, pa makar i u manjem broju zbog epidemioloških mera, ali je važno da održimo kontinuitet i da nastavimo da stvaramo muziku”.

                                                                    FOTO: Promo materijal

Održavanje festivala pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja, SOKOJ, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum.

Druge večeri festivala, u sredu 29.09. u Svečanoj sali Skupštine Grada u 20h svirali su Morphing Saxophone Quartet, četvorica vrhunskih saksofonista iz Francuske: Kristof Greze, Edi Lopez, Antoni Malkon i Matju Delaž. Oni su izveli neka od najpoznatijih dela francuske muzike specijalno aranžirana za ovaj sastav.

30.09. u 20h Serbian Inventions, UK Parobrod

Treće veče u UK Parobrodu posvećeno je saksofonu u dijalogu sa glasom i elektronikom. Publici će se predstaviti Duo Vibrance koji čine mecosopran Ana Radovanović i saksofonista Milan Savić, koji će ovom prilikom premijerno izvesti dela domaćih kompozitora Svetlane Savić, Tatjane Milošević i Aleksandra Sedlara.

01.10 u 20h Italian Progressive, Dorćol platz

Na zatvaranju festivala publika će imati priliku da čuje jednog od najznačajnijih saksofonista iz Italije, Damiana Grandesa, koji će premijerno za beogradsku publiku predstaviti svoj novi muzički projekat:
GrandessoceraElectric Propaganda za saksofon, elektroniku i video u kome kombinuje klasičnu muziku, džez i elektroniku. Ovaj projekat je nastao u saradnji sa izvrsnim italijanskim muzičkim producentom Andreom Čerom, a koncert se realizuje u saradnji sa Italijinskim institutom za kulturu u Beogradu.

                                                                  FOTO: Promo materijal

Koncerti u okviru programa Belgrade SAXperience se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058.

Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

,,LELEE“, JADRANSKI INDIE-ROCK, KREĆE PUT BALKANA

Slovenački indie/post-punk bend Lelee ovih dana kreće na svoju prvu regijsku turneju, na kojoj će u Mariboru (StopTrik Festival), Zagrebu, Skopju (30 godini radia Kanal 103), Beogradu i Rijeci (Impulse Festival) predstaviti svoj nedavno izdani debitanski album 'Čuka bije pumpa' (Moonlee Records, Ill in the Head Records). Lelee su savršen primer multikulturnog povezivanja među balkanskim muzičarima od Vardara do Triglava, jer ga sastavljaju beograđanka Jelena Rusjan, makedonac Damjan Manevski i […]

today29. septembra 2021.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA