Vesti

,,NOW AND THEN“ JE ZAISTA POSLEDNJA PESMA VELIKIH THE BEATLES -A

today3. novembar 2023.

Background

Poslednja pesma velikih The Beatles – a, ,,Now And Then“,  je ugledala svetlost dana, konačno, posle gotovo 45. godina ovog 2. novembra.

Dugo joj je trebalo da dođe do ovde imajući u vidu da je nastala davne 1978. godine kada je Džon Lenon (John Lennon) otpevao njene prve taktove uz klavir. Gotovo 20. godina nakon toga (1994.) Joko Ono (Yoko Ono) je demo kasetu predala Pol Makartniju (Paul McCartney) sa posebnom naznakom ,,Za Pola“ i ubrzo potom se Pol sastao sa ostalim članovima The Beatles-a, Džordžom Harisonom (George Harrison) i Ringo Starom (Ringo Starr) u želji da je dovrše verujući da je upravo to ono što bi Džon želeo.

I zaista je to bio poslednji trenutak da se među taktovima jedne setne pesme, koja zvuči baš kao da je poslednja, tako lepo zaokruži čitavo stvaralaštvo u krugu ove vanvremene četvorke. Džorž Harison je te 1995. godine snimio gitarske deonice i šest godina kasnije preminuo. Međutim, u nedostatku tehnologije koja bi mogla bolje da izdvoji glas Džona Lenona od pozadinskih šumova i  i na taj način podigne kvalitet demo snimka koji je bio neophodan za objavljivanje, ,,Now And Then“ je ostala zarobljena sve do 2022. godine.!

Nakon gotovo 30. godina, uoči nastanka dokumentarca ,,Get back„, Peter Jackson je, koristeći posebni softver u kojem veštačka inteligencija izdvaja glas od ostalih šumova, uspeo da učini pevanje Džona Lenona kristalno jasnim, toliko da je, po rečima Pol Makartnija osećaj bio kao da su ponovo sva četvorica u studiju, kao nekada.

FOTO: Promo materijal

McCartney i Starr vratili su se u studio i završili pesmu četiri decenije nakon njenog nastanka, kombinujući demo snimak sa modernim materijalom nastalim na sesijama devedesetih, kao i semplovima čuvenih pesama „Here, There and Everywhere”, „Eleanor Rigby ” i „Because”. Ova izuzetna priča odražava neverovatno tehnološko, ali i kreativno dostignuće i slavi nasleđe najistaknutijeg i najuticajnijeg benda u istoriji muzike.

Zaokružujući svoju karijeru kao najveći četverac u istoriji rock’n’roll– a, pesma „Now And Then“ će se naći na dvostrukom izdanju na čijoj A strani će biti debitanska pesma „Love Me Do“ iz 1962. godine.

FOTO: Screenshot

 

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

ZHIVA JE NOVI GLAS DOMAĆE SCENE, A ALBUM ,,PRETERUJEM“ JE VEĆ UŠAO POD KOŽU

Nemir, umor, sagorevanje, nesigurnost, želja da nam bude dobro i da dođe taj dobar osećaj... Zar nismo svi bili tu? O tome na svom prvom, tek objavljenom albumu, priča i peva ZHIVA, sveži glas i novo lice domaće scene. Album „Preterujem“, objavljen za Glitch Records, čini devet autorskih pesama i postavljen je kao mozaik žanrova – od alternativnog popa preko džeza, hip-hopa i drum’n’bass-a do reggea. Za noseću pesmu albuma […]

today3. novembar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA