Vesti

NOVI PARAF I NOVI SINGL: ,,NOVI BERLIN“

today3. septembra 2021.

Background

Novi Paraf je došao sa novim singlom i novim video spotom!

Sasvim u skladu s vlastitim karijernim zakonitostima, Paraf se u paralelnim ekspresijama javlja kroz različite formate. Tako će bazična četvoročlana postava odsvirati poneki nastup,  ona šira formacija čeka reizdanje albuma ,,Izleti“ povodom 40. godina od originalne objave, dok će koncertni, osmočlani team ući u studio i snimiti novi singl.

Transformacija koncertne postave koja je objedinila članove dosadašnjih formacija sa pojačanjima sa riječke rock-scene tako je sada postao Paraf za zlatno doba u sastavu:          Vim Cola (vokal), Iva Močibob (vokal), Valter Kocijančić (gitara, vokal), Zdravko Čabrijan (bas, vokal), Raul Varljen (klavijature), Vlado Simcich Vava (gitara), Deni Šesnić (gitara), Alen Tibljaš (bubanj).

Njihov novi singl zove se ,,Novi Berlin“ i označava sveži kreativni iskorak banda, dve godine nakon povratničkog singla ,,Bez lica“. U međuvremenu je objavljen mashup-singl ,,Misli“ reworked verzija pesme ,,Bez lica“ koju je napravio riječki duet The Siids.
‘Novi Berlin’ razotkriva novi Paraf, posve u doticaju sa savremenim muzičkim dosezima zadržavajujući autohnost ne samo od drugih, nego i od sebe samih, kao što su to radili tokom cele karijere. Od intenzivnog i razornog definiranja raznih scena tokom osamdesetih preko hiatusa dugog više od tri decenije do novodobnih muzičkih promišljanja, bogatih diskografskih reizdanja i spektakularnih koncerata, Paraf i dalje iskazuje svoju dominaciju na regionalnom umetničkom Panetonu.

                                                      FOTO: Nikica Petković

Efektan i inovativan videospot grafički je uobličio je likovni umetnik Damir Šegota, a o nastanku spota kaže: Ovo je moj dug muzičkoj punk sceni Rijeke osamdesetih godina prošlog stoljeća čiji sam bio sudionik. Upravo zato se u prvom kadru spota pojavljuje pismo s portretima članova benda kao osnovni lajtmotiv cijele radnje, pismo koje putuje kroz vrijeme (od osamdesetih do danas). Vrlo bitan čovjek u mom razmišljanju o realizaciji spota bio je i Nikica Petković, jedan od važnijih  foto kroničara alternativne riječke scene.
Scenarij se sastojao od devet kadrova u kojima su se reflektirale moje mentalne slike doživljene pjesme. Svaki kadar je bio realiziran u skicama koja su bile predtekst za snimanje fotografija, a koje su nakon likovne intervencije služile za konačni izgled fotostripa, a time i cijelog spota. Svaki strip (pa time i fotostrip) ima svoje glavne junake ili junakinje, pa su tako u ovom glavne nositeljice radnje bile Vim Cola i Iva, članice i ‘frontwomenice’ Parafa.“

 

Režiser spota Deni Šesnić ističe: Kako je osnovna tema teksta pesme moralna podijeljenost koja rezultira općeprihvaćenim sljepilom na ljepotu i etiku, ideja o vizualizaciji potekla je iz crno-bijelog (podijeljenost) fotostripa gdje ručna intervencija crteža aplicirana na fotografiju na neki način pokušava vratiti vrijeme unatrag u neku bolju prostorno-vremensku lokaciju, bježeći od jeftinih računalnih efekata.“

FOTO : Nikica Petković

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

,,AIR FEST“ U OBRENOVCU KAŽE – VREME JE DA PRODIŠEMO, A ONO PADA NA 2. I 3 SEPTEMBAR!

AIR fest vodi jasna poruka - bez vazduha koji dišemo ne možemo. Po sredi je eco festival koji muziku koristi kao lep način da podseti mlade, ali i gradove u kojima gradimo svakodnevni život koliko je važno disati zdravo. Kažu da im je prva stanica Obrenovac i da veruju u opštine i gradove koji brinu za vrednosti očuvanja životne sredine smatrajući da su to najvažnija ulaganja danas. Osim toga što […]

today1. septembra 2021.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA