Vesti

NIKOLA KONTE, JOŠ JEDNOM NA BEOGRADSKOJ BINI, POVODOM NOVOG ALBUMA

today26. septembar 2023.

Background

Italijanski pionir esid (acid) džeza, Nikola Konte, donosi svoje najnovije muzičko izdanje – album ,“Umoja“ – direktno u Beograd. U okviru koncertnog serijala Musicology Sessions, beogradska publika će imati priliku da čuje koncert ovog nesvakidašnjeg multiinstrumentaliste, kompozitora i disk džokeja, 29. septembra, u BitefArtCafe klubu. Osim uživanja u Konteovom muzičkom virtuozitetu, posebna gošća na ovom koncertu će biti naša flautistkinja i kompozitorka Milena Jančurić, koja je aktivno učestvovala u stvaranju ovog albuma, pruživši svoj doprinos na kompoziciji „Heritage“.

Nicola Conte je već poznat beogradskoj publici po svom DJ umeću, ali ovoga puta će nas iznenaditi novim doživljajem muzike donoseći nam autentičan zvuk live benda. U 2014. godini imali smo prilike da slušamo njegov album „Free Souls“ kada je Nicola nastupao na prvom Musicology Festivalu. Konteova karijera započinje devedesetih godina u Bariju kada dolazi na ideju da spoji muziku velikana džeza poput Telonijusa Monka i Dizija Gilespija sa umetnošću i literaturom koju je bitnička kultura negovala. Ovi elementi, zajedno sa bohemijskom scenom na kojoj je zasnovan muzički i disk džokej kolektiv pod nazivom “Fez” rezultirali su prvim Konteovim radovima kao aranžera i muzičkog producenta. Već 2001. godine objavljuje svoj debi album “Jet Sounds” koji predstavlja inovativno viđenje žanrova poput sambe, bosa nove i fanka, praćen albumom “Jet Sounds Revisited”.

Na trećem studijskom albumu pod nazivom “Other Directions”, Konte nastupa i kao gitarista, a zvuk kreće da gravitira ka sofisticiranijem džezu. Njegov rad narednih godina predstavlja fuziju džez zvuka sa elektronskom muzikom, ali i spiritualnom aspektu tradicionalne afričke muzike. Na poslednjem albumu “Umoja” ostaje veran ovom zvuku, dodatno ga produbljuje i poručuje publici: ,,Nisam želeo da ljudi samo slušaju džez, želeo sam da ga dožive kao zajednica”.

Sa tom porukom pozivamo publiku da nam se pridruže u petak, 29. septembra, kada se upuštamo u muzičko-spiritualnu avanturu punu dobrog gruva, afro bitova i soula. Album “Umoja”, čiji naziv u prevodu sa svahili jezika znači zajedništvo, jedinstvo, je ostvarenje koje je okupilo neke od najinteresantnijih imena aktuelne muzičke scene među kojima su vibrafonista Simon Mulier, gitarista Alberto Parmiđani, kontrabasista Amin Salim, pevači Zara MekFarlen i Bridžet Amofa, bubnjar Fernando Damon, kao i naša flautistkinja Milena Jančurić. Oni će se pridružiti bendlideru Nikoli Konteu u petak, 29. septembra kada ljubitelje dobre muzike očekuje izvanredna fuzija zvukova, vrhunske energije i jedinstven muzički doživljaj.

Ulaznice za koncert su u prodaji na svim prodajnim mestima Tickets Vision, kao i na sajtu tickets.rs.

FOTO: Mariagrazia Giove

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

PERO DEFFORMERO – PROMOCIJA ALBUMA ,,MUZIKA ZA LJUDE BEZ PRIJATELJA“

Grupa Pero Defformero i diskografska kuća Multimedia Music pozivaju vas na promociju albuma „Muzika za ljude bez prijatelja“ - u četvrtak, 28. septembra od 18h u Multimedia Music Record Store (Sremska 2). O izdanju „Muzika za ljude bez prijatelja“ tom prilikom će govoriti članovi benda, direktor diskografske kuće Multimedia Music Rodoljub Stojanović, kao i muzičar i prijatelj benda Aleksandar Milčev. Na promociji će izdanje biti dostupno po promotivnoj ceni, a […]

today26. septembar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA