Vesti

MIZAR U DOMU OMLADINE BEOGRADA16. DECEMBRA!

today20. oktobra 2022.

Background

Nakon sedam godina jedan od najboljih bendova sa ovih prostora, kultna makedonska darkwave grupa Mizar, nastupi će 16. decembra u Domu omladine Beograda!
Poslednji nastup pred beogradskom publikom Mizar je imao 2015., a tri godine pre toga bili su predgrupa svetskoj zvezdi Merlinu Mensonu.

Osnovan davne 1981. godine, Mizar je od osnivanja, pa sve do danas prošao kroz mnoge faze. Postava se menjala, rastajali su se i ponovo sastajali dok je jedina konstanta ostao osnivač, gitarista i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski. O koncertu u Beogradu Čapovski kaže: „Jako nam je drago ponovo doći u Beograd. Puno nas lepih uspomena veže za taj grad i publiku koja nas je uvek rado dočekivala. Tako smo i letos doživeli i razmenili snažne emocije s publikom u Ljubljani, Rijeci i Zagrebu, gradovima koje smo također posetili nakon prilično godina. Radujemo se dolasku u Beograd i pozivamo sve da nam se 16.12. pridruže u Amerikani.“

Uprkos mnogim promenama, čitavo vreme bend je ostao dosledan svom specifičnom muzičkom izrazu – Mizar stvara muziku zasnovanu na staroslovenskim napevima, makedonskom folkloru i vizantijskoj tradiciji, umotanoj u darkersko odelo.

Status kultnog benda postigli su već po izlasku istoimenog debi albuma iz 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku. Na albumu je sada već nezaboravan hit „Devojka od bronza“, a uz autorske na albumu se našla i zapažena pesma „Zlatno sonce“, njihova verzija makedonske narodne pesme „Zajdi zajdi“. Album je iste godine proglašen najboljim u tadašnjoj Jugoslaviji, a grupa Mizar postala je koncertna senzacija i odgovor na svetski gothic rock trend koji je u to vreme bio aktuelni muzički pravac.

FOTO: Aleksandar Ristovski

U dosadašnjoj karijeri Mizar je imao pet ukazanja odnosno pet albuma, a najnovije šesto koje će i promovisati na beogradskom koncertu, najavljeno je 2020. pesmom ,,Galeb“. To je bio i početak saradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cenjenog makedonskog pesnika i književnika koji potpisuje tekstove njihovih novih materijala – „A Day Is Coming / Доаѓа Ден’, ‘Luzna / Scar“, „Messengers Of The Downfall (Glasnici na padot)“ i „1903“ – pesmu o slobodi pevanu po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog.

Ove godine objavili su i singlove ,,Izgoren od ova sonce“ (Burned By This Sun)’ i ,,Večna praznina“, kojima Mizar u ozbiljna muzička dela pretače ljudsko postojanje na ovoj planeti, sa moćnim vokalom Zorana Tortevskog u prvom planu. Šestoročlana postava majstorski izvodi pesme koje snažno rezonuju, a njihovi nastupi uživo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Ulaznice za koncert Mizara u Domu omladine Beograda u prodaji su od petka 14.10. po pretprodajnoj ceni od 1300 RSD i dostupne su putem sustava tickets.rs. Na dan koncerta, cena ulaznice biti će 1500 RSD.

FOTO: Promo materijal

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

PAVEL IMA DOBRU STVAR!

Nakon velikog uspeha pesme ,,Dani koji sjaje" kojom su najavili svoj novi, sedmi, studijski album, Pavel nam donose i drugi singl sa nadolazećeg albuma, prilično drugačiji od bilo čega što su dosad snimili. ,,Dobra stvar’’je jedina Pavelova plesna disco pop pesma i zato je još i više volim’’ – poručio je njen autor Aljoša Šerić, kojem su se u aranžmanu pridružili stalni suradnik i producent Jere Šešelja, dok aranžmani gudača […]

today17. oktobra 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA