Vesti

,,LANEGANOV PUT KA SUTRAŠNJICI“ U OKVIRU KONTAKT KONFERENCIJE

today21. marta 2022.

Background

Od 23. do 30. marta će moći da se pogleda izložba posvećena Marku Laneganu ,,Laneganov put ka sutrašnjici“ u beogradskom Anti Shop Elektropioniru.

Kontakt konferencija će ove godine, jednim delom, biti posvećena i velikom umetniku Marku Laneganu, a u saradnji sa fotografom Nemanjom Đorđevićem i Balkanrock muzičkim portalom.

Izložba fotografija ,,Laneganov put ka sutrašnjici“ biće postavljena u Anti Shop Elektropioniru uoči #Kontakt2022 konferencije. Otvaranje je 23. marta u 16h, a izložba traje do 30. marta.

Nemanja Đorđević je rok fotograf, videograf i dugogodišnji urednik muzičkog web portala Balkanrock. Inicijator je koncertnog serijala Balkanrock Sessions koji je nastao kao odgovor na potrebe publike u doba pandemije za kvalitetnim muzičkim sadržajem, praćenim intervjuima sa muzičarima. Više puta je nagrađivan za dostignuća u oblasti fotografije.

Priredio je više od 30 samostalnih izložbi u zemlji i regionu i učestvovao na mnogim grupnim izložbama fotografija. Od samostalnih aktivnosti izdvajaju se izložbe „Beating drum is a heart” (2020);Iskrenost” nastala u saradnji sa sa američkim sastavom Wovenhand (2017); „Nebeska tema“ posvećena Vladi Divljanu (2016); „Senke Zvuka“ (2015); „Raskorak” koja sa bendom Block Out obilazi Srbiju (2012).

Od grupnih aktivnosti sledi učestvovanje na tradicionalnim izložbama „Rock momenti” (sa Anamarijom Vartabedijan i Stanislavom Milojkovićem 2020; 2018; 2015). Izlagao je u okviru Festivala srpskog podzemlja u Beogradu, EXIT festivala u Novom Sadu, Arsenal festa u Kragujevcu, Demofesta u Banjaluci, Dum Dum festa u Leskovcu.

FOTO: Branislav Milošević (Nemanja Đorđević)

𝘐 𝘩𝘰𝘱𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘩𝘦𝘭𝘵𝘦𝘳 𝘪𝘴 𝘦𝘯𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘵𝘰 𝘬𝘦𝘦𝘱 𝘮𝘦 𝘸𝘢𝘳𝘮
𝘜𝘱𝘴𝘵𝘢𝘪𝘳𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘦𝘢𝘷𝘦𝘯’𝘴 𝘨𝘪𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘪𝘳𝘵𝘩 𝘵𝘰 𝘸𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳’𝘴 𝘴𝘵𝘰𝘳𝘮
𝘉𝘶𝘵 𝘐’𝘷𝘦 𝘣𝘦𝘦𝘯 𝘥𝘺𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘪𝘯𝘤𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘢𝘺 𝘐 𝘸𝘢𝘴 𝘣𝘰𝘳𝘯
𝘛𝘩𝘢𝘵 𝘮𝘶𝘤𝘩 𝘐 𝘬𝘯𝘰𝘸 𝘪𝘴 𝘵𝘳𝘶𝘦
(Mark Lanegan, I am the Wolf)

,,Izložba fotografija Nemanje Đorđevića posvećena Marku Laneganu predstavlja vizuelni omaž kultnom muzičaru, koji nas je nedavno napustio, prerano i potpuno iznenada. Iza čuvenog umetnika stoji duga i izuzetno plodna muzička karijera, impresivne diskografije i brojne značajne saradnje. Tokom svojih turneja, Beograd je četiri puta ugostio Marka Lanegana i njegov bend. Đorđević je kao višegodišnji aktivni rok fotograf imao prilike da fotografiše svaki njegov nastup i da ga jednom prilikom intervjuiše. Fotografije u postavci treba posmatrati integralno, iako se sastoje iz dva dela. Koncertni deo prikazuje distanciranu, poetičnu i mračnu auru Laneganovih nastupa, dok privatni deo, koji se sastoji od fotografija nastalim prilikom intervjua sa autorom izložbe, prikazuju muzičara u direktnijem i toplijem svetlu. Dva aspekta postavke čine portreti Lanegana sa posebnim fokusom na određenim detaljima, kojima Đorđević prenosi određeni dojam o muzičaru, kaže Marija S. Đorđević, istoričarka umetnosti i dodaje:

Kao kontrasti funkcionišu fotografije Lanegana usled njegovog moćnog izvođenja pesama, dok u zanosu povlači čitavu publiku u svoj svet mraka i borbe, nasuprot suzdržanom osmehu čoveka iza kulisa koji ni tada ne prestaje da se bori sa sopstvenim demonima. Iako je Đorđević poznat po tome što na svojim fotografijama vrlo promišljeno kadrira i prenosi ritam i zvuk u polje vizuelnog, ovog puta postavka ističe njegovu sposobnost da predstavi ličnost muzičara, pronađe put ka onome iza vidljivog, da učini ono neuhvatljivo u čoveku prisutnim i obelodanjenim na fotografiji. Simbolično, naziv izložbe odnosi se na naziv Laneganove pesme Way To Tomorow u kojoj muzičar ne uspeva da pronađe put do svog sutrašnjeg dana. Ova izložba nagoveštava da njegov odlazak nije konačan i jeste svojevrsni kontra pokazatelj da je on već u sutrašnjici. Fotografije Nemanje Đorđevića podsećaju na unikatne kvalitete neponovljive ličnosti Marka Lanegana i ističu važnost njegovog muzičkog nasleđa koje danas čini nezaobilazni deo rokenrol kulture, koju će tek baštiniti generacije sutrašnjice.

Najveći događaj profesionalaca muzičke industrije u regionu, Kontakt konferencija, održaće se u Beogradu od 24. do 26. marta 2022, u organizaciji producentske kuće „Kontakt konferencija“, promoterske kuće Odličan Hrčak i Centra beogradskih festivala – CEBEF, pod pokroviteljstvom grada Beograda.
Kontakt 2022 biće podeljen u tri programske celine: tribine i paneli; izložbe i radionice; muzički deo programa (koncerti).

Za sve dodatne informacije na raspolaganju je sajt www.kontakt.org.rs.

FOTO: Nemanja Đorđević

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

TRICKY OTKAZAO KONCERT U BARUTANI DO DALJNJEG

Kultni trip-hop muzičar Triki (Tricky) neće, nažalost, održati dugo očekivani beogradski koncert 19. maja u Barutani, na Kalemegdanu. Nastup u srpskoj prestonici, posle nekoliko odlaganja zbog pandemije kovida 19, sada je, odlukom njegovog menadžmenta, definitivno otkazan, kao i cela svetska turneja, i to zbog Trikijeve bolesti. Povraćaj novca za ulaznice je od 4. aprila, putem servisa Tickets.rs. Triki, koji je trebalo da u Beogradu promoviše album “Fall To Pieces”, objavljen […]

today21. marta 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA