Vesti

KUTIMAN JE EKLEKTIČNO ISKUSTVO MUZIKE I PO PRVI PUT JE U BEOGRADU U BITEFARTKAFE-U!

today22. maj 2023.

Background

Izraelski kompozitor, producent, filmski stvaralac i multinstrumentalista, Kutiman, će po prvi put nastupiti pred beogradskom publikom 31. maja u BitefArtCafe klubu. Na koncertu će predstaviti svoje šesto studijsko izdanje naziva „Open“, koje je objavljeno u oktobru 2022. godine. Album sadrži dvanaest psihodeličnih numera inspirisanih klasičnim soul-om i srednjeistočnom influesom.

Musicology Sessions i ove godine dovodi svetski poznate umetnike. Nakon rasprodatih koncerata poznatog švedskog sastava Dirty Loops i ikone domaće šlageristike Bisere Veletanlić i Vasil Hadžimanov tria, očekuju nas koncerti koji donose zvuke Izraela u Beograd. Kutiman, predstavlja svežu reinterpretaciju svojih eklektičnih zvučnih rešenja, a domaćoj publici prirediće nezaboravni koncert 31. maja.

Kutimanov koncert na Musicology Sessions koncertnom serijalu organizuje se u saradnji sa Ambasadom Izraela. Povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja države Izrael, organizatori veruju da je ovaj izraelski umetnik pravi odabir kako bi beogradskoj publici predstavili duh kreativnosti i inovacije Izraela. Njegova muzička
raznolikost, kao i kombinacija tradicionalnog i modernog zvuka, prava su slika srži izraelskog multikulturalnog društva. Kutiman je predstavnik žive kulturne scene u Izraelu koja svojim prepoznatljivim šmekom zauzima važno mesto na globalnoj umetničkoj sceni.

Nakon devet godina izolacije i dubokog uranjanja u studiranje muzike, ali i života i sebe, Kutiman se vraća u grad i uspostavlja vezu sa društvom, prihvatajući svoje korene i dobrodošlicu nepoznatog. Svojom muzikom predstavlja svežu reinterpretaciju svojih eklektičnih zvučnih rešenja. Kutiman, čije je pravo ime Ophir Kutiel, se preselio u Tel Aviv sa sedamnaest godina da bi studirao džez na prestižnom muzičkom koledžu Rimon, ali je pravu muzičku edukaciju stekao radeći u prodavnici gde je slušao Parliament, Amon Tobin, trip-hop i jungle, što je postalo
osnova njegovog najnovijeg albuma „Open“. Kutimanova muzika je uticajna kombinacija različitih stilova, uključujući muziku J Dilla tribute benda Abstract Orchestra, muziku „Tosca“ i „DJ Vadim“-a, savremene indie umetnike poput Michaela Kiwanuke i Johnny-ja Marr-a, psihodelični zvuk, thajski funk, afrobit/jazz fuziju, gitarske linije i meditativne zvukove inspirisane Johnom Coltraneom. Kutiman koristi ove različite uticaje kako bi stvorio zarazni gruv koji nastavlja da se razvija i širi. Radeći u prodavnici u Tel Avivu, Kutiman je otkrio studentsku radio stanicu koja je puštala žanrove koji su bili potpuno drugačiji od klasičnog džeza koji je navikao da sluša. Nakon ovog iskustva, Kutiman je upoznao Sabboa, još jednog izraelskog umetnika, koji ga je upoznao sa afrobitom i fankom, uključujući i zvukove Jamesa Browna i Fele Kutija. Kako se Kutimanov ukus za muziku odvajao od njegovog tradicionalnog obrazovanja, Kutiman je 2003. godine krenuo na putovanje u Jamajku, gde je istraživao rege muziku.

Kutiman je jednako vešt u kreiranju orkestarskih svita koliko i u spajanju influensa koje je stekao slušajući Felu Kutija kao i eru električnog fanka Miles Davisa. U njegovoj muzici mogu se čuti i klasične indijske rage, ali i semplovi snimaka prirode. Njegova putanja do najnovijeg albuma, „Open”, predstavlja priču o potpunom uranjanju u zvučne fuzije. Nakon što je postigao svetsku slavu svojom ulogom u Netflix muzičkom dokumentarcu, „Presenting Princess Shaw”, zajedno sa svojim „Thru You” projektima, gde je kreirao nove pesme spajajući snimke amaterskih muzičara sa YouTube-a, koji su za samo nakon dve nedelje ostvarili deset miliona pregleda (Time Magazine ih je proglasio jednim od Top 50 izuma 2009. godine), Kutiman je uspešno nastavio svoj kreativni rad sa nizom izdanja, uključujući „6am” (2016), psihodeličnu gozbu „Wachaga” (2020) i ambijentalni album „Surface Currents” (2021), koji se sastoji od 45 minuta piano dronova i modularnih sintisajzera. Nakon devet godina života u pustinji Negev, Kutiman se (koji svira sve instrumente na albumu) se vratio u centar zemlje i krenuo da uskladi opušteni psihodelični funk koji je prisutan u njegovom muzičkom katalogu, sa višegodišnjim iskustvom u sviranju različitih instrumenata koje je stekao dok je živeo izolovano. Rezultat ovog perioda njegovog života je dvanaest pesama koje duboko istražuju Kutimanovu raznovrsnu muzičku inspiraciju. Nakon što je završio projekte poput „Thru You“ i dokumentarca „Princess Shaw“, Kutiman je stekao određenu slavu i prepoznatljivost među ljudima. Ipak, osetio je da mu gradski život ne prija i da želi jednostavniji život. Živeo je devet godina u izolaciji u pustinji Negev, što je za njega bilo fantastično iskustvo, ali je nakon toga osetio potrebu za promenom i želeo je da se više uključi u saradnju i da se predstavi javnosti. Jednostavno rečeno, želeo je da stvara muziku na otvorenom.

Ulaznice su u prodaji na svim biletarnicama tickets-a, kao i online na sajtu tickets.rs.

FOTO: Promo materijal / Poster

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

MITSKO BIĆE I KINESKI RESTORAN PREDSTAVLJAJU VEOMA ZANIMLJIV VIDEO ZA PESMU ,,SA TOBOM“

Jovan Ilić, koji se krije iza alijasa Mitsko Biće predstavlja već peti singl sa predstojećeg kolaborativnog EP izdanja. On je rođen u Beogradu 2001. godine, završio je Srednju školu za dizajn, a nakon toga upisuje Filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Nakon nastupanja u nekoliko bendova, 2020. godine osniva novi projekat pod nazivom Mitsko Biće. Kao predgrupa je svirao Velikom preziru u klubu Drugstore prošle godine. […]

today22. maj 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA