Vesti

JAZZ SREDOM #21 – OVOG PUTA VEČE DŽONA KOLTREJNA U KUGLAŠU

today23. marta 2022.

Background

U okviru džez jam session večeri koje se svake srede održavaju u klubu Kuglaš, ove srede, 23.marta, sviraće se muzika džez legende Džona Koltrejna.

Jazz sredom #21 vodiće Tribute to Coltrane u sastavu: Oliver Đurković (tenor saksofon), Vukan Potežica (kontrabas) i Nikola Radojičić – bubnjevi. Ekipa će na bini, pored pomenutih instrumenata, imati i klavijaturu, ukoliko neko od prisutnih muzičara bude želeo da im se priključi.

Na repertoaru će se naći poznate i manje poznate Koltrejnove numere, kao i džez standardi u originalnim aranžmanima, a nakon toga sledi otvoren jam session i svi su dobrodošli da se priključe!

Džon Vilijam Koltrejn (23. septembar 1926 — 17. jul 1967) je bio američki džez saksofonista i kompozitor. Radeći u bibop i hard bop idiomima na početku svoje karijere, Koltrejn je pomogao kao pionir u upotrebe modusa i modalne muzike, takođe bio je jedan od igrača na čelu fri džeza. Vodio je najmanje pedeset sesija snimanja i pojavio se na mnogim albumima drugih muzičara, uključujući trubača Majlsa Dejvisa, bendlidera Djuk Elingtona i pijanistu Teloniusa Monka. Tokom njegove karijere, Koltrejnova muzika i život dobijali su sve duhovniju dimenziju, što je ilustrovano na njegovim najcenjenijem albumu A Love Supreme (1965), kao i na Ascension (1966). On je i dalje najuticajniji saksofonista u istoriji muzike i dobio je brojne posthumne nagrade, uključujući Pulicerovu nagradu 2007. godine, a kanonizovala ga je Afrička pravoslavna crkva. Njegova druga žena bila je pijanistkinja i harfistkinja Alis Koltrejn. Par je imao troje dece: Džona mlađeg (1964–1982), basistu; Ravi (rođen 1965), saksofonista; i Oran (rođen 1967), saksofonista, gitarista, bubnjar i pevač.

Ulaz će se naplaćivati 250 dinara, ali organizatori navode da ulaznice ne moraju da plaćaju studenti FMU koji imaju indeks sa sa sobom kao ni muzičari koji će svirati (ali moraju imati instrument sa sobom – bubnjari palice, pianisti indeks ili note). Takođe, studenti bilo kog fakulteta ili srednjoškolci koji sa sobom imaju ideks ili đačku knjižicu plaćaju ulaznicu 150 din.

Kuglaš se nalazi u Đušinoj 5 u Beogradu a okupljanje počinje od 19 sati.

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

KAD SE SPOJE ISKAZ I GOBLINI DA LI JE ,,BEZ PROMENE“?

Šta se desi kada se spoje Punk, Rock i Rap? Različiti izrazi sa istom energijom i porukom! Može se reći logična sinergija koja je nastala kao derivat druženja, zajedničkih nastupa, uzajamnog razumevanja i poštovanja. Pesma je pune dve godine čekala na ekranizaciju i sada mislimo da je pravo vreme da ugleda svetlost dana. Ona govori o ljudima koji žele promene oko sebe, ali ne i promene u sebi. Inspirisana sloganom […]

today23. marta 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA