Vesti

JOŠ TRI DANA DO MIKSER FESTIVALA!

today20. maj 2024.

Background

Od 23. do 25. maja u Dorćol Platzu i Prostoru Miljenko Dereta, Mikser po 13. put održava festival urbane kulture pod sloganom „Mikrotaktike“ i to kroz azgovore sa stručnjacima iz brojnihprofesionalnih oblasti koje utiču na oblikovanje naše svakodnevice ugradu, umetničke i dizajn izložbe, eukativne programe za mlade kreativce, radionice za mlade i decu i raznovrstan i uzbudljivmuzički program! Ovogodišnji slogan reflektuje naše uverenje da se nada u stvaranje boljeg sutra smešta na kapacitete ikreativnost pojedinaca.

Ove godine u potpunosti smo posvećeni mladima i njihovim vizijama i željama, kako bi naše sutra trebalo da izgleda, te je ovo izdanje festivala prožeto idejama platforme Next Gen Design – za edukaciju mladih dizajnera i njihovo usmerenje ka održivim, humanim i zelenim rešenjima, konkretno, ka dizajnu za cirkularnu ekonomiju.

U tom duhu, Mikser festival startuje 23. maja od 10 sati uvodnim govorom Zamenice šefa EU delegacije u Srbiji, Plamene Halačeve „Dizajneri na čelu cirkularne tranzicije“. U toku dana čućemo dragocena iskustva od naših gostiju i predavača: Henrijete Val, Mateja Feguša, Orhana Nikšića, Erdema Gunduza, Laure P. Spinadel, Ivane Momčilović, kako se od priče i ideja o zelenoj tranziciji prelazi na dela, kakva je uloga biljaka i mikroorganizama, ali i tradicionalnih zanata i veština na ovom putu, ali i kako nas odučavanje od zastarelih naučnih i tehnoloških principa može odvesti u nova saznanja ka boljem, zdravijem i pravednijem društvu.

 

photo: Mikser promo

 

Prvi dan je krunisan otvaranjima izložbi mladih talenata, pobednika Mikserovih regionalnih konkursa Ghost Project i Young Balkan Design za dizajn, te umetničkog takmičenja Black Box, a kulminira svečanim otvaranjem Mikser festivala u 20.30 u Dorćol Platzu i to sjajnom energijom hora „Svi uglas“, inkluzivnog ansambla koji združuje sve one čiji se glasovi u našoj dnevnopolitičkoj kakofoniji slabo ili uopšte ne čuju. Sledi Zhiva, mlada regionalna pop zvezda budućnosti, zatim već dobro etablirane Ljubičice.

Drugi dan festivala održava se i u Prostoru Miljenko Dereta i to sa programom Urbana laboratorija u kom ćemo uz brojne stručnjake otkriti koji su to zdravstveni, socijalni i ekonomski benefiti uvođenja urbanističkih rešenja inspirisanih prirodom i koji su izazovi gradova da ovaj proces uz participaciju građana, uspešno izvedu. Inspirisani evropskim projektima euPOLIS i HEART, predavanja, paneli i radionice imaju za cilj unakrsne razmene znanja i iskustava gradova, ali i kreiranje priručnika za urbane planere i donosioce odluka, kako da stvore tačke poverenja sa građanima i osiguraju njihovo učešće u procesima donošenja odluka o javnim prostorima.

 

Sagledaćemo i Beograd iz ugla zajednice koja se poslednjih godina formirala u našoj prestonici, a čije vrednosti nismo ni počeli da otkrivamo – ruske i ukrajinske imigracije – mladih urbanističkih stručnjaka koji otkrivaju naš grad na načine kojima se niko sistemski ne bavi.

Paralelno, na „glavnoj bini“ konferencije festivala „Mikser razgovori“ u Dorćol Platz-u pre podne je posvećeno konkretnim primerima ključne uloge kreativnog sektora u zelenoj tranziciji i transformaciji gradskih četvrti u kulturne i umetničke oaze koje nam donose legende subkulturnog Berlina: Mario Husten i Dimitri Hegeman dok će popodne biti obojeno Velikim pričama sa Rumenom Bužarovskom, Antom Tomićem, Srđanom Valjarevićem, Lunom Lu, Bajagom, Brankom Rosićem, Dražom Petrovićem, u saradnji sa partnerom festivala – portalom Velike priče magazina Nedeljnik. I petak se završava muzikom i to Bellom Technicom (karata više nema) i DJ Peppeom.

 

Subota nam je poligon za dalja otkrivanja mikrotaktika uz Nikolu Radeljkovića, Natašu Bodrožić, Ivana Juretića, Boru Marića i mnoge druge, ovog puta u domenu arhitekture i stavaranju prostora jednakosti i slobode – u gradovima i u prirodi, od modernističkih arhitektonskih ikona do ekoloških mikro intervencija u divljini. Potragu za slobodom i svojim prostorima u gradu vodiće i mladi u okviru radionice Nexg Gen Kids & Teens, služeći se održivim rešenjima.

Mikser feštu ove godine zatvaramo bendovima koji su se publici pre nekoliko godina prvi put i predstavili na nekom od Mikserovim izdanja, a danas vladaju muzičkim scenama regiona: Funk Shui iz Severne Makedonije i domaći, mladi bend Daze.

 

Više detalja o ovim i brojnim drugim aktivnostima možete istražiti na Mikser Festival sajtu.

Svi programi na festivalu su besplatni ali zbog ograničenog broja mesta, za panele na glavnoj bini konferencije Mikser Razgovori / Mikser Talks se morate prijaviti popunjavanjem formulara na ovom linku.

 

MIKSER TALKS
URBAN LAB
NEXT GEN KIDS
ERDEM GUNDUZ – plesna radionica

 

 

 

 

cover photo: Mikser promo

Written by: Nikola Kalinov

Previous post

Vesti

STIGAO JE ALBUM ,,ŽICA“, BENDA INTENZIVNA NEGA NA ČIJEM ČELU JE ČUVENI BG GITARISTA – RALE

Prvi album benda Intenzivna Nega - ,,Žica” objavljen je prosle nedelje u formatu CD-a i na svim relevantnim digitalnim platformama za distribuciju muzike pod etiketom izdavačke kuće Fidbox. Muziku, tekstove, aranžmane za sve pesme potpisuje frontmen benda, poznati beogradski gitarista Radivoje Rale Bojanovski koji je i lead vokal. Beogradske ulice, trgove, klubove, društvene prilike, ljude i njihove životne priče, Rale godinama utapa u svoj zvuk i tekstove. Na CD-u se […]

today17. maj 2024.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA