Vesti

NORTHERN REVIVAL + НУЛА + CARDINAL POINT + STVOR U JUGOŠPEDU!

today10. maj 2023.

Background

Dugo očekivani koncert četiri nezaboravna benda održava se u petak, 12. maja 2023. godine u klubu
Studioi u Jugošpedu!

NORTHERN REVIVAL + НУЛА + CARDINAL POINT + STVOR predstavlja fantastičnu četvorku koja
je svojim southern, stoner, grunge, sludge, heavy rock zvucima omeđila domaću underground scenu, a uveliko probila i međunarodne granice, te i na internacionalnom nivou ostvarila značajne uspehe! Pre i posle koncerta izbor muzike prepušten je bendu STAIN, koji će puštati svoju jedinstvenu plejlistu!

Ulaz: 21h
Start: 22h
Ulaznica: 500 RSD na dan događaja.
Mesto: Klub Studioi, Jugošped.
Organizator: Urban Muse LS!

O BENDOVIMA

CARDINAL POINT je southern, stoner, heavy rock bend nastao u Vranju 2012. godine, a među osnivačima nalazili su se Milan Stojković (bubnjevi – kompozitor/aranžer) i Dejan Mitić (bas gitara – kompozitor/tekstopisac), dok su ostali članovi Darko Trajkovski (vokal, gitara – kompozitor/aranžer/tekstopisac) i Nemanja Dejanović (gitara – kompozitor). Do polovine 2014. nastupali su širom svoje zemlje, a predstavili su se i na svim značajnijim takmičarskim festivalima, kao što su Belgrade Demo Fest Live, Dan D, 48. Zaječarska Gitarijada, 40. Ratkova Gitarijada, Demofest (BiH), Reload festival, BARF i drugih, sa kojih su uvek odnosili jedno od prva tri mesta kao i više individualnih nagrada. Do sada su objavili sledeća izdanja: 2015. – Album: Spit On Trust And Reliance + bonus track EP (Nocturne Media), 2023 na jesen – Album: Man Or Island (Q-Records).

Njihov debi album pod nazivom „Spit On Trust And Reliance“ je proglašen za najbolje debi izdanje za 2015. godinu, a našao se među 30 najboljih u regionu, po mišljenju mnogih i poznatih recenzenata i kritičara. Zapaženi od strane menadžera i kritičara, što o tome svedoče recenzije na internet portalima (jedan od njih Javni servis ‒ RTS) i časopisima. Pored fizičkog izdanja album je dostupan preko svih digitalnih dowload/streaming servisa. Promovisan jei putem radio i TV stanica u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Brazilu, Argentini, SAD, Rusiji, Nemačkoj, Holandiji, Irskoj, Grčkoj, Finskoj, Švedskoj, Španiji, Italiji, Kanadi itd.
Album je promovisan i na festivalima (EXIT, Belgrade BEER FEST, Šumadija Fest, Taksirat, Overload Festival, Downhill Festival, Morinjska Gitarijada, Rokerijada itd.) i koncertnim izvođenjem na turnejama po Srbiji i širom Balkana, ujedno sa promocijom i muzičkog spota za pesmu ,,Mesmerised“ koja se našla u američkom dokumentarnom filmu za ICON 1000 „Days of Thunderdome“ (Harley- Davidson vs NASCAR).  Njihov još jedan uspeh zabeležen u samoj završnici 2022. godine jeste pobeda na BARF festivalu, jednom od najznačajnijih i najuticajnijih muzičkih festivala autorske rok i metal muzike.

STVOR je groove metal bend iz Beograda, a nastao je krajem 2013. godine. Ideja za bend potekla je od Voje Vojislava Višića (vokal) i Uroša Đorđevića (gitara), koji se poznaju još iz vremena delovanja benda Cannot. Posle kratke potrage, pronalaze i bubnjara, te im se pridružuje i Bane Branislav Miletić, a deo benda postaje i Ilija Kojović na basu.

Njihova izdanja su:

2016 – Album: Stvor (Take It or Leave It Records)
2020 – Singl: Feel
2021 – Singl: Blue
2021 – Singl: Nothingness

Muziku karakterišu groove ritmovi, moćni riffovi i bass deonice, kao i growl vokal, što se može svrstati u groove metal. ,,Stvor se uzdigao iz pepela nekadašnjeg sastava Cannot koji je više bio u alternative, indie, hc fazonu, dok je novi bend mnogo više u metalnim vodama. Bubnjar Cannota, Voja, prešao je na poziciju vokala i ta uloga mu i više nego dobro leži“, komentar je jednog dobrog poznavaoca benda Stvor. Interesantan podatak jeste i da je u popularnoj seriji „Jutro će promeniti sve“ 2018. godine, numera „Feel“ benda Stvor bila sastavni deo jedne od zanimljivih scena o hakovanju velike fontane na Slaviji u Beogradu. Stvor je nastupao u koncertnim prostorima u Srbiji, ali i na festivalima kao što su: Bedem fest, Factory Fest, Rock Village i drugim. U decembru 2022. godine nastupali su na festivalu Urban Muse Fest u Domu omladine Beograda.

NORTHERN REVIVAL je stoner heavy rock bend iz Novog Sada, osnovan u oktobru 2012. Sa koncertima su krenuli 2014. i do sada imali preko 170 nastupa širom Srbije, Mađarske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine. Svirali su na mnogim festivalima u regionu: Exit Festival, TLO Fest, Alparfeszt (HU), Barock Fest (RO), Gugulan Rock Festival (RO), Kunigunda Festival (SLO), Metal Enduro (RO), Boureque Feszt (HU), Naša Stvar (BiH), United Metal Festival, Festival Srpskog Podzemlja, Urban Muse Fest (RS) itd. Delili su bine sa
poznatim bendovima iz svog žanra: Sasquatch, Bongzilla, Planet Of Zeus, Greenleaf, Dopethrone,
Nightstalker, 1000mods itd.

Do sada su objavili 4 izdanja:

2015. – EP: Mouth Full Of Dirt (Miner Records)
2016. – Album: Life Survival Tips (Nocturne Media)
2019. – EP: Electric Power Supply (1001 Stoned/Librarion Records)
2022. – Album: Modification (Geenger Records)

Jedan od kurioziteta vezanih za Northern Revival kao ime i pojavu, jeste činjenica da su 2017. godine, u saradnji sa pivarom RazBeerbriga stvorili sopstveni pivski brend, Northern Revival pale ale. Pobednici su Joker Demo Festa 2014. godine u Zrenjaninu. Radio stanica Oradio je pesmu ,,Heavy Deliver Man“ svrstala u 50 najboljih singlova za 2016. Spot za pesmu Old Sparky proglašen je hitom februara 2019. na RTS Bunt Top Listi. Nakon radikalnih izmena u postavi benda, 2019. godine, dolaskom Slobodana Pejčića na mesto pevača okreću se nekim novim idejnim obrascima u kreiranju pesama i fokusiranijem studijskom radu,
produkciji uopšte, kao i promociji sopstvenog stvaralaštva. Nakon dvogodišnjeg rada na novom izdanju 9. septembra 2022. objavili su album „Modification“. Naziv albuma simbolično manifestuje sve ono što je bend, za devet godina rada, na prekretnici ka novoj deceniji svog postojanja, morao proći i iskusiti kako bi postao sadržajniji, celovitiji i prodorniji.

Н У Л А je post-sludge metal bend nastao 2013. godine, a trenutno stvara i radi u sastavu Milan Vicić (gitara), Milan Radoicić (bass), Milan Sarić (bubanj) i Miloš Milošević (vokal).

Do sada su objavili sledeća izdanja:

2015 – Demo (Grim Reaper records)
2017 – EP & split 12’’ vinyl: Kenoma (Grim Reaper records)
2022 – Album: So zemlje (Geenger Records etc.)

Nadahnuti zajedničkim muzičkim i životnim eskapizmima, pokušali su i pokušavaju da urođeno teški i iskonski izraz egzistencijalne strepnje sublimiraju kroz podjednako groznu, prljavu, ali introvertnu i katartičnu muziku, namenjenu da slušaoca baci u atmosferu klaustrofobičnog beznađa, ali i da mu usmeri pažnju ka linijama bekstva i preporoda. Diskografija benda Н У Л А pruža sliku logične evolucije: od prvog demo snimka (izdatog 2015. za kuću Grim Reaper records kao kasetno izdanje), preko EP-ja (digitalno izdanje za Black Bow records 2017. i split 12″ vinil sa beogradskim bendom In From The Cold za Ammonite, Grom i Geenger Records) do albuma SO ZEMLJE, objavljenog 13. maja 2022. za Geenger Records (digitalno), Via Nocturna Records (CD) i Three Moons Records (ograničen tiraž deluxe kaseta). Publika tada je imala jedinstvenu priliku da uživo čuje nove numere i nabavi svoje primerke izdanja na koncertnoj promociji u Beogradu u organizaciji Urban Muse LS!
Н У Л А gaji i nastavlja tradiciju najistaknutijih bendova post-sludge i doom metal orijentacije, poput Down, Crowbar, Neurosis, Cathedral, Yob itd.

 

 

O ORGANIZATORU URBAN MUSE – LIVE SCENES!

Urban Muse – Live Scenes! (UM-LS!) nastao je 2021. godine sa idejom da organizuje muzičke događaje, promoviše i podržava domaće i regionalne rok bendove. Podrška postojeće i doprinos razvoju domaće „žive scene“ misija je kojom se vodi UM-LS!, i na tom putu nastoji da podrži, promoviše ili ohrabri kako muzičare, tako i umetnike iz drugih oblasti, kao i pojedince koji se kroz svoj rad bave temama ili delatnošću vezanim za muzičku scenu. Prema tome, „urbana muza“ je svaki ili svaka koji svojim radom doprinose životu muzike, a među njima nalaze se: publika, novinari, predstavnici medija, fotografi, ilustratori, edukatori, DJ-evi, organizatori i idejni tvorci događaja, kinematografi, modni dizajneri, glumci i mnogi drugi koji ponekad ostaju „u senci“ bine ili
događaja.

Još na samom početku osnivač Urban Muse-a, Simona Kanjevac, prethodno radeći kao edukator, novinar, fotograf i radnica u oblasti nauke i kulture, uvidela je značaj ljudi bez kojih gotovo ni jedan muzički događaj ne bi imao svoj puni sjaj. Otud i filozofija na čijim osnovama počiva ova organizacija koja je tokom svog rada sarađivala sa preko 50 bendova ili samostalnih muzičkih umetnika. Krajem svake godine, tradicionalno se održava jedinstveni festival Urban Muse Fest. U 2021. godini, ova manifestacija, realizovana je klubu Jazz Bar Centar na Trgu Republike u Beogradu, a festival orijentisan najviše na punk-rock i hc, u tri tematska dana je ugostio 9 bendova iz različitih gradova u Srbiji. Među grupama nalazili su se: Patent, Ukratko Štef i Oslobodioci (Punk & Rock Day), Black Dot,
Kulise i Stain (Grunge & Rock Day), Smuk, Gavrilo Princip i Napalm Job (Street & HC Day). Naredne, 2022. godine, Urban Muse Fest realizovan je u Domu omladine Beograda, a orijentisan na alternative rock, grunge, sludge, stoner, alternative metal, u dva dana ugostio je 10 bendova (Restore, Tri
Kapljice, Black Dot, Stain, Sanitarium, X-Machine, Monolith, Zyrion, Northern Revival, Stvor), 2 DJ-a (DJ Stanko, DJ Oggy) i 3 gosta izvođača (Viktorija Milošević, DJ Nicoda ‒ Danilo Nikodinovski, DJ Feddy Kan). Završetak 2022. godine obeležio je veliki koncert benda Larska u Zappa Bazi.

Pored navedenih, Urban Muse realizovao je i koncerte bendova i umetnika kao što su: Danga, Nowis, Sindrom, Bane The Kid, Bagremov Med, Loose End, Вапај, Nothing Sacred, Giljotina, Pub House, Нула, Plastic Sunday i drugi. Pored toga što je od samog početka ulaznica u obliku numerisanog bedža postala zaštitni simbol i patent Urban Muse Festa, ova manifestacija nastoji da svake godine unese po jednu novinu u svoj program. Logotip organizacije delo je dizajnera Aleksandra Veškovca. Krajem ove, 2023. godine očekuje nas ovaj već tradicionalni događaj, u novom ruhu, sa nepredvidivim lajn apom i naravno – mnogo iznenađenja.

FOTO: Poster designed by Novi Obrt

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

OBOJENI PROGRAM OVE SUBOTE, SA GOSTIMA ZERO TWO, U AMERIKANI!

Obojeni program se posle punih šest godina vraća u salu Amerikana Doma omladine Beograda 13. maja sa početkom u 21h. Njihovi gosti biće niški sastav Zero Two. ZERO TWO je d'n'b/metal/experimental dvojac iz Niša, specifičan po tome što uglavnom zove različite pevače da gostuju na njihovim pesmama, ali se u poslednjih godinu dana na mestu MC-ja ustalio Nikola Jovanović (Streetcore Unity, Flag Crew) kao neko ko može i da peva […]

today8. maj 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA