Vesti

GINO VANNELLI ODUŠEVIO NA 40. VALJEVSKOM JAZZ FEST – U: DOSTOJNO OBELEŽEN VELIKI JUBILEJ!

today20. maj 2024.

Background

U Valjevu je od petka do nedelje (16-18.maj) obeleženo 40 godina postojanja Valjevskog džez festivala, jedne od najdugovečnijih manifestacija u regionu. Najava da će kanadski muzičar, tekstopisac i producent Đino Vaneli (Gino Vannelli) nastupiti prvi put u ovom delu Evrope dočekana je sa nevericom i velikim oduševljenjem tvrdokornih fanova i poštovalaca njegove muzike, pre svega muzičara iz Srbije i regiona. Oni su među prvima i kupili karte rasprodate u toku jednog dana i sa velikim uzbuđenjem pristigli u salu “Omni centra” iz Hrvatske, Slovenije, Bosne, Crne Gore, Bugarske, ali i iz Londona.

Sa bendom sastavljenim od vrhunskih muzičara, Vaneli je, iako u osmoj deceniji života , uz neverovatnu energiju i emociju koju je uzvratio egzaltiranoj publici, koncert otvorio numerom “Wild Horses”. Usledila je legendarna balada “Living inside myself”, nastavilo se presekom respektabilne karijere koja ga je dovela do više nominacija za “Gremi” nagradu i visoke plasmane na Billboard top listi, do katarze sa “Apaloosa”, te kultne “Brother to brother”. Uz frenetične aplauze i ovacije na nogama, publika je sjajnog Kanađanina dozvala na bis, kada su usledile “River must flow” i “One night with you”.

FOTO: Wood

,,Koliko je Đino veliki uzor srpskim muzičarima starije i srednje generacije moglo se videti na koncertu gde su oni činili skoro celokupnu publiku i to iz cele Srbije pa i šire. Sjajan koncert!” – samo je jedan od brojnih komentara na valjevskim portalima, a publika u kojoj su, pored ostalih, bili i Aleksandar Lokner, Nenad Knežević Knez sa ćerkom Ksenijom, Vlado Georgijev (po priznanju na društvenim mrežama jedan od najvećih Vanelijevih fanova), producent Vojislav Aralica, Vladimir Maričić, Vladan Đurđević i Saša Ranđelović sa ostalim članovima grupe “Neverne bebe”, Senad Alimanović (Indeksi), Dragan Ivanović, Nikola Čuturilo, Dragan Jovanović Krle (Generacija 5), Maja Žeželj, Gala Videnović, Vladimir Aleksić i drugi, uzbuđeno su delili impresije o vrhunskoj produkciji, sviračkom umeću Vanelijevog benda, pevačkoj ekspresiji i energiji uvaženog gosta.

Opšti utisak Valjevaca je da u ovom gradu nije bilo boljeg koncerata u njegovoj istoriji i da je jubilej obeležen dostojno, pa su i preostala dva dana festivala, ništa manje sadržajno i muzičarski kvalitetna, bila obojena pozitivnim komentarima i zadovoljstvom što se Valjevo dolaskom čuvenog muzičara pozicioniralo na mapu evropskih kulturnih događanja.

Drugog dana je na Trgu Desanke Maksimović nastupio jedan od naših najperspektivnijih pijanista Slobodan Dragović sa svojim kvintetom, a festival je zatvoren programom “Tribute to Ray Charles”, kombinacijom koju su činili Big Band RTS i
internacionalna zvezda iz Slovenije, pijanista i vokalni solista Uroš Perić. Perić je po ocenama brojnih kritičara, ali i ćerke Reja Čarlsa, najbolji interpretator njegove muzike u svetu.

Tradicionalno, publika je pozdravila i četiri valjevska benda (Mehanički balet, Mreža, Pilot blues band, Musical doctors).
Zadovoljan je i umetnički direktor Milan Đurđević, Valjevac, koji ne odustaje od ideje da Valjevski Jazz fest postane svetski sajam muzike po ugledu na najprestižnije svetske džez svetkovine. Zato su mu ipak, pored impresija gostiju iz regiona, pre svega značajni komentari Valjevaca da je jubilarni festival nadmašio očekivanja, a da je koncert Đina Vanelija možda i najbolji muzički performans viđen u ovom gradu i sa umetničkog i sa organizacionog aspekta.

Ne propustivši ni jednu priliku da spomene nemerljivu ulogu nekadašnjeg umetničkog direktora, legendarnog Jovana Maljkovića u kreiranju i održavanju valjevske džez tradicije, kaže da mu je puno srce što se ono zacrtano u njegovom “New jazz moment konceptu” polako ostvaruje.

,,Valjevskim binama su kroz istoriju dugu četiri decenije prodefilovali mnogi muzičari iz naše zemlje i regiona, mnogima je to iskustvo pomoglo u karijeri i iskustvu. Ako bude zdravlja i entuzijazma, u ovom gradu ćete u budućnosti gledati neke od najvećih svetskih džez zvezda. Mislim da smo napravili festival ne samo za lokalni respekt i sada je na nama težak zadatak da ovaj događaj nadmašimo” rekao je Đurđević zahvalivši se i čelnicima grada Valjeva, koji su prepoznali opšti interes i trenutak važan za kulturu.

FOTO: Wood

Rekli su o koncertu

Vojislav Aralica, muzički producent:
Fantastična noć u Valjevu! Počevši od organizacije pa do samog koncerta koji je bio nezaboravan. Pružili
ste nam priliku da uživamo u ekskluzivnom događaju na kom bi nam sve svetske prestonice pozavidele. Najiskrenije čestitke i hvala još jednom jer bilo bi neozbiljno ne sagledati ogroman trud i ljubav koje ste
uložili u ovakavu avanturu. Idemo dalje Valjevo Jazz fest!

Srđan Stojanović, muzički kritičar:
Fantastično veče u Valjevu! Gino Vannelli je bio fantazija i još jedan nostalgični povratak u doba kada je vladala prava muzika.

 

Aleksandar Lokner:
Priredili ste nam jedno od najlepših večeri u poslednjih 30 godina! Hvala!

FOTO: Wood

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

JOŠ TRI DANA DO MIKSER FESTIVALA!

Od 23. do 25. maja u Dorćol Platzu i Prostoru Miljenko Dereta, Mikser po 13. put održava festival urbane kulture pod sloganom „Mikrotaktike“ i to kroz azgovore sa stručnjacima iz brojnihprofesionalnih oblasti koje utiču na oblikovanje naše svakodnevice ugradu, umetničke i dizajn izložbe, eukativne programe za mlade kreativce, radionice za mlade i decu i raznovrstan i uzbudljivmuzički program! Ovogodišnji slogan reflektuje naše uverenje da se nada u stvaranje boljeg sutra […]

today20. maj 2024.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA