Vesti

FILMOVI O DŽONIJU DEPU I PRINCEZI DAJANI NA DOK # 5 FESTIVALU

today1. februar 2023.

Background

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani. DOK festival nastao je sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma. Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani prisutnima su se obratili Igor Toholj, umetnički direktor festivala i ekipa filma „Moj prijatelj Tomi“.

Umetnički direktor festivala je povodom ovogodišnjeg izdanja DOK #5 izjavio: „DOK festival je u programskom smislu koncipiran kao jedna vrsta preseka aktuelne produkcije dugometražnog dokumentarnog filma. U programu imamo sve pojavne oblike današnjeg dokumentarizma od dokumentarnih portreta, eseja do angažovanih dokumentaraca na razne goruće teme koje su univerzalne za ceo svet. Jedna od karakteristika festivala je da već drugu godinu imamo žiri publike i glasove publike kao dva relevantna činioca na osnovu kojih filmovi u takmičarskoj konkurenciji dobijaju nagrade“ dodajući Toholj ističe:

„Posebna čast mi je da film ,,Moj prijatelj Tomi“ otvara festival, kao i to da ćemo imati svetsku premijeru filma Mavena autora Andrije Lekića (koprodukcija Crne Gore i Srbije). U glavnom takmičarskom programu, pored filmova o princezi Dajani, Sezariji Evori i Džoniju Depu prikazaćemo nekoliko angažovanih dokumentaraca. Izdvojio bih grčki film ,,Bez doma“, ostvarenje Feministički odgovor Mari Peren rediteljke iz Francuske, i jedan šokantan dokumentarac ,,Lov na kitove“. Dva filma tematizuju Holivud, to su Predstave rata o skrivenoj ulozi CIA u produkciji holivudskih filmova i film Delovi tela koji otkriva mizogenu stranu Holivuda kada je u pitanju tretman glumica u filmovima. Ono što je meni, kao i bioskopskom gledaocu jako važno jeste da se projekcije odigravaju u jednoj od najboljih projekcionih sala Srbiji, u pitanju je Sala 6 u mts Dvorani“ .

Nem Stanković, kanadski reditelj srpskog porekla je povodom evropske premijere svog filma rekao: „Velika je čast što sam na DOK festivalu. Obožavam Beograd i Tomiju već 13 godina pričam o našoj zemlji. Tomi zna dosta o srpskoj kulturi i bio mu je san da vidi Srbiju, a bili smo i na košarkaškoj utakmici. Tomi i ja smo se upoznali na jednom od najboljih fakulteta za film i televiziju u Torontu. Mislio sam da je profesor jer je bio stariji od mene, a onda sam saznao da je student isto kao i ja (bila mu je ovo peta diploma). U toku studija ostajali smo celu noć na fakultetu, a on je već u 11 odlazio. Tada sam znao da je dosta drugačiji od nas. Kad sam ga bolje upoznao rešio sam da snimim film o njemu i da ga povedem na put ka punoletstvu po celoj Americi“.

FOTO: Filip Olćan

Tomi Li (Tommy Lee) protagonista filma „Moj prijatelj Tomi“ se prisutnima obratio rečima: „Zahvaljujem se organizatorima što su nas pozvali na festival, kao i Nemu koji je snimio film o meni. Znam dosta o kulturi, istoriji i sportu vaše zemlje. U početku nisam hteo da se snimi film o meni jer potičem iz veoma tradicionalne porodice, ali Nem je bio dosta uporan. Veoma sam se dvoumio i onda sam odlučio da mu kažem “da”. Ono što mi je film doneo jeste da sam saznao dosta o sebi i moj odnos sa porodicom, posebno sa ocem se veoma produbio. Nem je imao viziju koja mi je dosta toga dobrog donela“.

Ostavarenje „Moj prijatelj Tomi“ otvoriće peto izdanje DOK festivala u četvrtak, 2. februara u 19.30h u mts Dvorani. Ulaznice za festival mogu se nabaviti na blagajni mts Dvorane i online putem sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok5 . Program petog izdanja DOK-a nalazi se na sajtu https://dokfest.rs/.

FOTO: Filip Olćan

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

ALBUM ,,RUSH“ GRUPE MåNESKIN JE KONAČNO TU

Måneskin je objavio dugo najavljivani album "Rush"! Album je po izlasku osvojio vrhove top lista u čak 20 zemalja. Na albumu “RUSH!”(SME) se nalaze, već dobro nam poznati, hit singlovi: "Supermodel", "Mammamia" , balada "The Loneliest" i najnoviji "Gossip" sa Tomo Morellom. Odmah po izlasku album se našao na vrhu iTunes lista u čak 20 zemalja, među kojima i u: Americi, Italiji, Francuskoj i mnogim drugima. FOTO: Delacroix - Green […]

today30. januar 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA