Vesti

FEMIX FEST OD 15. DO 17. APRILA 2022. NA TRI LOKACIJE U BEOGRADU

today12. aprila 2022.

Background

Ovogodišnji festival stvaralaštva mladih žena Femix Fest održaće se od 15. do 17. aprila u KC Gradu, UK Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd.

Prošlogodišnje izdanje festivala okupilo je preko 100 učesnica, autorki iz zemlje i regiona iz različitih umetničkih oblasti, kulturnog sektora i kreativnih industrija. Ove godine organizacioni tim festivala ima za cilj da se osvrne na promene, novosti, i postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, nove vidove diskriminacije i seksizma, te nove i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, street art, te sveukupnu umetničku i kulturnu scenu u Srbiji i regionu.

U petak 15. aprila zakazano je otvaranje festivala od 18h u KC Gradu i tom prilikom će se publici obratiti saradnice kolektiva Femix. Nakon toga, od 18:30h održaće se grupni razgovor sa akterkama sa domaće aktivističke i umetničke scene o mogućnostima za zaštitu učenica/ka i studentkinja/ata umetničkih i drugih škola i fakulteta, svih mladih žena, kao i radnica/ka u kulturi i umetnosti od različitih vidova diskriminacije i uznemiravanja. Za druženje i atmosferu nakon formalnog dela prve večeri festivala biće zadužena DJ Časna sestra (Marija Nikolić).

Tokom dva dana vikenda, 16. i 17. aprila publiku u KC Gradu očekuje raznovrstan program – panel o ženama u street artu ,,Ulica je ženskog roda“, preliminarno predstavljanje rezultata studije ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” koje se realizuje uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, filmski programradionica dramaturškinje Tanje Šljivar, kao i vođeni razgovor sa vizuelnom umetnicom Andrijanom Vešović (Zombijana).

Subota veče, 16. april od 20h u UK Parobrodu rezervisana je za odličan muzički program u okviru koga će nastupiti učesnice prošlogodišnjeg izdanja Femiksete – Majka Mara, Sanja Stevanov, Realma i Jasmina Todorović.

U nedelju, 17. aprila u 20:00h u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd biće otvorena kolektivna izložba strip autorki ,,Vratiti svoje vr(ij)eme”. Publika će na ovoj izložbi imati priliku da vidi radove Danice Jevđović, Jane Adamović, Dragane Radanović i Ane Milojković.

Festival su podržali Rekonstrukcija Ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat ,,Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, FRIDA Fond, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture ,,Parobrod” i Centar za ženske studije.

Detaljan program festivala svi zainteresovani mogu pronaći na sajtu Femixa i facebook eventu festivala.

Jedan deo sadržaja će se prenositi i onlajn putem društvenih mreža.

Autorka vizuala: Bojana Stojanović / Foto Majka Mara – promo 

Written by: Jovana Stankovic

Previous post

Vesti

GLIB ŠIRI VIRUS BLUES

Beogradski sastav Glib intezivno radi na promovisanju novog duplog LP-a "Bule Collar elite ecort motel" koji  je objavljen u limitiranom tiražu od 100 primeraka. Nakon spota za pesmu "Birthday song" bend je objavio još jedan spot.  U pitanju je video za numeru "Virus blues" koja je inspirisana danima kovid pandemije, ali nosi i neku duhovitu atmosferu i prikazuje Glib u poletnom R'n'R izdanju. https://www.youtube.com/watch?v=A6YBpwo1gpQ „Pesma je nastala ravno pre dve godine, u danima lock down-a 2020. Čudno je […]

today8. aprila 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA