Vesti

E PLAY JE OBRADIO PESMU ,,AUT“ KATARINE II KAO DEO VAŽNE KAMPANJE

today22. maj 2023.

Background

Kao deo kampanje podizanja svesti o sigurnosti žena i devojčica u javnom prostoru u Srbiji, organizacija Mikser i bend E-Play, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women Serbia, su objavili spot za pesmu “Aut” na Mikserovom youtube kanalu.

U godini u kojoj se kao društvo suočavamo za eksplozijom nasilja, posebno prema ženama i devojčicama, o čemu govori i povećanje broja femicida u odnosu na protekle godine, bezbednost žena, devojčica i drugih osetljivih grupa u javnom prostoru je postala apsolutni prioritet humanih, održivih i bezbednijih gradova o kojima maštamo. Sledeći tu ideju, UN Women Srbija je podržala Žensko arhitektonsko društvo, kao i pet ekspertskih organizacija civilnog društva među kojima je i kolektiv Mikser da na terenu u 5 gradova Srbije: Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Nišu i Somboru u proteklih godinu dana mapiraju izazove u lokalnim sredinama s kojima se suočavaju naše građanke i prenesu metodologiju i alate donosiocima odluka u tim sredinama za unapređivanje bezbednosti i osećaja bezbednosti građanki i svih građana u javnim gradskim prostorima. Rezultat projekta je predlog niza urbanističkih, infrastrukturalnih i sistemskih bezbednosnih mera koje treba da usvoje gradske uprave, kako se žene i devojčice više ne bi osećale kao diskriminisani deo populacije kojima povratak kući noću, i ne samo noću, često predstavlja veliki bezbednosni rizik.

Kruna ove kampanje je upravo premijera spota koji je nastao u saradnji sa beogradskim bendom E-play, obradom pesme ,,AUT” kultnog beogradskog rok sastava Katarina II / EKV, čiji refren ,,Ona hoda sama kroz grad” na najbolji način sublimira potrebu žena i devojčica u našoj zemlji da se oslobode straha tokom svojih kretnji kroz naše gradove.

FOTO: Promo materijal / Screenshot

Istraživanje koje je sprovela organizacija Mikser u Kragujevcu kao jednom od pilot gradova, pokazuje da gotovo sve žene i devojčice daleko više i češće od muškaraca modifikuju svoje ponašanje iz straha za svoju bezbednost – razvijaju različite lične taktike poput kretanja noću isključivo u grupi, uz mušku pratnju, izmene rute kretanja, izbegavanja određenih delova grada, modifikovanje oblačenja, simuliranja razgovora mobilnim telefonom, često i do potpunog odustajanja od kretanja – što govori o neravnopravnom korišćenju grada kao resursa koji treba da bude jednako dostupan svim građanima.

Cilj kampanje jeste podizanje svesti društva i pokretanje borbe protiv normalizacije rodno-zasnovanog nasilja u javnom prostoru i medijima, kako bi svi akteri društva – od donosioca odluka i organa reda, preko urbanista i arhitekata, edukatora i medija, do samih građana – preuzeli odgovornost i preduzeli mere sa ciljem povećanja osećaja bezbednosti žena, devojčica i svih građana, razvijanja društva solidarnosti i empatije, i pre svega, bezbednog kretanja i ravnopravnog korišćenja grada i svih gradskih resursa za sve naše građane.

Pozivamo sve medije, relevantna udruženja, umetničke kolektive i sve progresivne entitete u zemlji, da emitiju ovaj spot na svojim kanalima komunikacije i pokrenu ovu temu, čime će doprineti podizanju svesti o ugroženoj bezbednosti žena i devojčica u Srbiji.

Organizacije Mikser će javno predstaviti rezultate istraživanja, kao i preporuke za unapređenje bezbednosti javnih prostora u jednom od pilot gradova, Kragujevcu, na predstojećem Arsenal festu koji je ujedno i jedan od naših strateških lokalnih partnera projekta.

FOTO: Promo materijal / Screenshot

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

ŠABAČKI LETNJI FESTIVAL SE VRAĆA NA FESTIVALSKU MAPU OD 22. DO 24. JUNA 2023.!

Posle tri godine pauze Šabački letnji festival se vraća na mapu najvažnijih kulturnih dešavanja u Srbiji i regionu! Od 22. do 24. juna 2023. ŠLF će ponovo raspevati Šabačku tvrđavu i razigrati sve one kojima je nedostajala festivalska atmosfera po kojoj je ovaj deo Srbije već decenijama prepoznatljiv. Osim što je kulturna manifestacija sa tradicijom dugom punih 20 godina, ŠLF je jedinstvena manifestacija u regionu i po atraktivnoj lokaciji. Šabački […]

today22. maj 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA