Vesti

,,DEVOJKO MALA“, NAJDRAŽA PESMA MNOGIH GENERACIJA, U IZVOĐENJU MIJE NOVAK

today18. septembra 2023.

Background

Mija Novak akademski je obrazovana muzičarka iz Slovenije, a svoj talent odlučila je podeliti sa publikom izvodeći seriju urbanih obrada ex-Yu pesama. Tako smo Miju mogli čuti već u obradi hita ‘Jutro’ Vlade Kreslina, jednog od najcjenjenijih regionalnih kantautora, a pesma koja će nam obežiti ovo leto obrada je pesme ‘Devojko mala’ .

‘Devojko mala’ pesma je koju je na stihove Božidara Timotijevića sastavio Darko Kraljić, a 1960. godine snimio i otpevao Vlastimir Đuza Stojiljković u filmu ‘Ljubav i moda’ u kojem je glumio i glavnu ulogu. Godinu dana poslije objavljena je i EP ploča s četiri šlagera iz tog filma, a ‘Devojko mala’ postala je popularna širom tadašnje Jugoslavije. Godine 1981. su članovi muzičkog sastava Idoli snimili i na svom prvom albumu “VIS Idoli’‘ objavili svoju obradu pesme ‘Devojko mala’.

Mija je odrasla umuzičkoj porodici. Otac Jerko Novak, poznati gitarist, skladatelj i pedagog, pratio ju je i bodrio od rane mladosti. Napisao je muziku za najpopularnijeg slovenskog mačka – “Maček Muri“ iz poznate dečje bajke prema kojoj je snimljena radiodrama za televiziju kao mjuzikl i balet. Zajedno sa ocem Mija sarađuje na svojem novom singlu – obradi velikog hita ‘Devojko mala’, napisavši zajedno sa njim aranžman koji je originalnoj verziji dao novu dimenziju. Mijina autentična interpretacija i Jerkov virtuozni odnos sa gitarom uz ostale instrumente (marimba, kontrabas, bongosi, bas flauta i kongo) u nešto laganijem tempu donose nam potpuno novo iskustvo slušanja ovog evegreena.

FOTO: Gregor Škoberne

Godine 2013. primljena je na Muzičku  akademiju u Ljubljani, gde je 2019. magistrirala i dobila diplomu ‘summa cum laude‘. Nakon završetka studija svoj muzički put nastavila je u Pragu, gde je predavala klavir na ‘International School of Music and Fine Arts’. Kao solistkinja nastupala je sa simfonijskim orkestrima SNG Opera i balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor , kao i sa Orkestrom Slovenske vojske. Kao klaviristkinja više je puta učestvovala u simfonijskim orkestrima, a i danas redovno učEstvuje u predstavama SNG Opera in balet Ljubljana.

Mijina priča sA pjevanjem uz gitaru započela je 2018. godine kada su joj prijatelji studenti koje je upoznala u Pragu za rođendan kupili dve pesmarice sa melodijama, tekstovima i akordima. Sve što je usledilo bilo je vrlo spontano, a rodila se jednostavna priča: priča o prepoznatljivim pjesmama koje dolaze iz srca i izvode se uz gitaru.

A kako je nastala ideja o obradama vanvremenih hitova? U toplim letnim noćima na otoku Silbi nastajale su prve obrade svima nama poznatih pesama. Početkom proleća ove godine Mija je objavila svoju prvu pesmu, obradu hita ‘Jutro’ Vlade Kreslina, jednog od najcjenjenijih regionalnih kantuatora. Nakon pesme ‘Jutro’, tu je i ‘Devojko mala’, a Mija nam se poverila kako je nastala obrada: ,,Nakon izvrsnih izvedbi Đuze Stojiljkovića i Idola, stvaranje obrade kultne ‘Devojko mala’ bio je veliki, ali iznimno ugodan izazov. Mislim da smo mu Jerko i ja uspjeli dati vrlo originalnu masku. Dugo sam tražila inspiraciju za interpretaciju vokala, dok nisam shvatila da je ona već cijelo vrijeme ispred mene: našla sam je u pjesmama argentinske pjevačice Mercedes Sosa koju sam puno slušala u tom razdoblju.“. U iščekivanju obrade pesme ‘Grad’ Grupe 220 koja bi trebalo uskoro ugledati svetlo dana, tu je Mijino izvoženje pesme ‘Devojko mala’.

FOTO: Gregor Škoberne

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

DUGOOČEKIVANI ALBUM ZOSTERA, ,,NAJGORI“, JE TU!

Nakon objavljenih pet singlova ,,Kuda idu svi ti ljudi", ,,Treba mi keš", ,,Čovjek želi da je ptica", ,,Čovjek zvani činjenica" i ,,Mozak na pašnjak" grupa Zoster predstavlja svoj dugoočekivani, peti studijski album „Najgori“. Miks albuma radio je Đani Pervan, master Goran Martinac, muzički producent je Adis Sirbubalo, a vizualno rešenja za omot albuma radio je Sandro Drinovac. Na albumu su pored starih članova benda Atille Aksoja i Gorana Rebca sudelovali […]

today18. septembra 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA