Vesti

ČINČILA IMA NOVI RETRO VIDEO SPOT I STIŽE U BEOGRADSKI FEST

today10. novembra 2022.

Background

Sarajevski alternativni bend Činčila objavio je novi video spot za pesmu „Obojimo se“ , sa njihovog poslednjeg albuma „Bez oblika“ pod etiketom izdavačke kuće Lampshade Media iz Beograda!

Ovaj veoma interesantan eksperimentalni VHS video je delo frontmena benda Vanje Solakovića. Rad benda Činčila se sa svojom estetikom i zvukom dosta oslanja na retro manir devedesetih, te odabir da se koristi VHS kamera za ovaj video nije slučajnost – ideja Vanje je bila da na taj način upotpuni taj retro koncept benda.

O samoj ideji i konceptu spota, autor ovog video spota Vanja Solaković je izjavio: ,,Oduvijek sam maštao o tome da imam svoju VHS kameru koju mogu nositi uzase, cilj mi je bio mogućnost da uvijek snimim nešto u svom okruženju što mi je interesantno. Kada sam kupio kameru odlučio sam da uradim ovaj video, jedan duži period sam snimao sve što mi je bilo zanimljivo u okruženju, pa sam na kraju sve u montaži spajao u jednu cjelinu. Ovaj video sam tretirao kao jednu vrstu eskperimentalnog kolaža, spajao sam razne momente i kreirao jednu specifičnu priču iz koje svaki posmatrač može nešto drugačije da zaključi, nisam želio da oduzmem gledaocima mogućnost sopstvenog zaključka. Uživao sam mnogo u procesu stvaranja ovog djela, veoma sam zadovoljan kako je sve u konačnici ispalo, smatram da taj efekat VHS kamere koja nije digitalna upravo upotpunjava zvuk pjesme „Obojimo se“, koja je u maniru sirovog alt rok zvuka iz devedesetih. Pored svega toga sam i na neki način želio da se malo odmaknemo od dosadašnjih spotova koji su isključivo snimani digitalnim kamerama.“

Zvuk na pesmi ,,Obojimo se“ snimao je Kemal Sulejmanović, mix i mastering pesme radio je Haris Saračević.

Bend Činčila je trenutno na svojoj „Činčila Balkan Tour 2022“ turneji, a preostale termine i lokacije ove turneje možete videti na profilu benda društvenih mreža. Frontmen benda Vanja je takođe izjavio da će početkom iduće godine raditi aktivnije na novom albumu, a da su do tada isključivo fokusirani na nastupe uživo u sklopu njihove turneje. U Beogradu ih očekujemo 26.novembra u Klubu Fest.

FOTO: Promo materijal

Podsetićemo se:

Činčila je autorski, psihodelični funk-rock grunge bend, osnovan 2012. godine u Sarajevu. Spoj prijateljstva, muzike i likovne umetnosti glavni je koncept ove grupe. Momci u svoje nastupe, osim muzike, uključuju likovnu umetnost, performans i kostimografiju, a sve u cilju stvaranja jednog kompletnog i usko povezanog umetničkog izražaja. Vanja Solaković, frontmen i idejni tvorac grupe često ističe da je kosmička energija uvijek bila glavni pokretač kreativnog rada benda Činčila. Ova energija se manifestuje kroz zvuk koji bend stvara, a onda taj zvuk utiče na vizije likovnih oblika i obrnuto. Zato je Činčila poznata i po autentičnim umetničkim performansima, u kojima koriste zvuk, boju i telesni performativni izražaj, sve u svrhu stvaranja zvučnog i vizuelnog dela u momentu. Svojim muzičkim stvaranjem, Činčila eksperimentiše sa različitim žanrovima i zvukovima, u cilju pronalaženja autentičnog muzičkog izražaja. U tom savršenom krugu nastaje kompletan Činčilin autentični multimedijalni izraz.

Bend Činčila je brzo stekao medijsku pažnju i popularnost nakon izdavanja prvih par singlova i albuma prvenca, pod nazivom „Šta znam“, koji je izašao u maju 2016. godine pod izdavaštvom Hayat production. Usledili su nastupi, tako da bend iza sebe ima više samostalnih koncerata i festivala, kako lokalno, tako i u regiji, a jedan od najznačajnih je nastup na Exit-u, u Novom Sadu, 2017. godine. Nakon pandemije, bend je ove godine konačno bio u mogućnosti da promoviše svoj poslednji album „Bez oblike“, objavljenog krajem 2019. godine.

Grupa Činčila takođe radi na novom materijalu za svoj treći album.

FOTO: Promo materijal/Cover

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

FIPA, TOPLI ZVUK AMERIKANE, U BEOGRADU – KONCERTNA PROMOCIJA ,,LIVESONGS“ ALBUMA

Kantautor i pionir domaćeg amerikana zvuka, Filip Vlatković FIPA izdao je novi koncertni album “Livesongs” koji će promovisati beogradskoj publici u subotu, 19. novembra u Jevrejskom Kulturnom Centru (Jevrejska 16, Dorćol) sa početkom od 20h. Njemu će se pridružiti i kantautorka Draga Mrvoš Mott koja nastupa pod svojim imenom takođe uz prateći sastav i prezentuje materijal sa nedavno objavljenog debi albuma “Keep On Walking". Filip Vlatković FIPA je dobro poznat […]

today10. novembra 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA