Vesti

BELGRADE SAXPERIENCE #9 – I OVA JESEN JE U ZVUKU SAKSOFONA

today22. septembra 2022.

Background

Deveti međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan od 27. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu!

I ove godine na Belgrade SAXperience publici će se predstaviti inostrani i domaći saksofonisti i ansambli, koji će u toku festivala održati i master klasove. Majstorski kursevi biće održani u Kulturnom centru Beograda.

Poseban segment festivala su i koncerti Mini Saxperience koji se svake godine pred festival održavaju u Kolarčevoj zadužbini. Ovaj program posvećen je budućim profesionalnim saksofonistima i deci.

U okviru koncertne turneje SAXPERIENCE ON TOUR koja će se održati tokom novembra i decembra, u kulturnim centrima u Pirotu, Nišu, Leskovcu, Smederevu, Vršcu i Somboru, planirano je da se široj publici predstavi klasični saksofon.

Belgrade Saxperience osnovan je 2014. godine kao inicijativa Udruženja saksofonista Srbije sa saksofonistom Milanom Savićem na čelu.

Objašnjavajući razloge angažovanja domaćih kompozitora Milan Savić, direktor festivala je rekao da će
ove godine delo poznatog srpskog kompozitora izvesti jedan od najistaknutijih francuskih
saksofonista. ,,Ove godine sam imao želju da jedan domaći kompozitor napiše novo virtuozno delo za saksofon i klavir jer nam takvih dela nedostaje u repertoaru za klasični saksofon. S tim u vezi pozvao sam jednog od naših najeminentnijih kompozitora, Ivana Jevtića sa kojim sam ranije dosta sarađivao i koji već ima dosta iskustva u pisanju muzike za saksofon. Jevtic je napisao koncert za alt saksofon i gudački orkestar koji sam premijerno izveo sa Simfonijskim orkestrom RTS-a na prvom izdanju festivala 2014. godine, a ove godine njegovo delo izvešće Nikola Arsenijević priznati saksofonista iz Francuske i profesor na konzervatorijumu u Versaju“, istakao je Savić.

I ove godine na Belgrade SAXperience publici će se predstaviti inostrani i domaći saksofonisti i ansambli, koji će u toku festivala održati i master klasove. Majstorski kursevi biće održani u Kulturnom centru Beograda, a namenjeni su učenicima i studentima saksofona, kao i mladim profesionalcima i
profesorima.

Na ovom, sve značajnijem edukativnom programu festivala, učenicima i studentima saksofona biće omogućeno da uče od renomiranih saksofonista. Osim što će na pojedinačnim časovima raditi na tehničkim i stilskim detaljima u izvođenju, imaće priliku i da razgovaraju o programskim koncepcijama koje su gosti saksofonisti osmislili za ovaj festival, o tehnici, kompozitorskom stilu, kao i o izazovima na koje izvođač može da naiđe u karijeri. Poseban segment festivala su i koncerti Mini Saxperience koji se svake godine pred festival održavaju u Kolarčevoj zadužbini. Ovaj program posvećen je budućim profesionalnim saksofonistima i deci. Na ovim koncertima deca u publici imaju priliku da od najmlađih izvođača saznaju sve što ih zanima o saksofonu. Koncert u Kolarčevoj zadužbini spada u deo ciklusa Mala škola bontona – Kako se sluša koncert koji vodi Miloš Milovanović.

U okviru koncertne turneje SAXPERIENCE ON TOUR koja će se održati tokom novembra i decembra, u kulturnim centrima u Pirotu, Nišu, Leskovcu, Smederevu, Vršcu i Somboru, planirano je da se široj publici predstavi klasični saksofon. U ovim centrima Milan Savić će održati šest koncerata i šest majstorskih radionica. Misija ove turneje je edukacija mladih umetnika širom Srbije i decentralizacija kulture.

Ulaz na ovogodišnji program festivala je besplatan.

FOTO: Promo materijal

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

STREET FOOD FESTIVAL PO PRVI PUT NA ZEMUNSKOM KEJU!

Spremite se za gastro putovanje Zemunskim kejom jer uskoro počinje Street Food Festival by Birra Moretti! Od 22. do 25. septembra na jednoj od najlepših lokacija – Zemunskom keju (kod Venecije), održaće se dugoočekivani Street Food Festival koji će po prvi put na novoj lokaciji predstaviti poznate gradske gastro brendove. Zemunski kej će tokom četiri festivalska dana postati pozornica svetskih kuhinja na otvorenom, na kojoj će se predstaviti odabrani predstavnici […]

today21. septembra 2022.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA