Vesti

,,OSEĆAJ“ URBANA PARANOJA? BAS I STEGA OBJAVILI NOVI SINGL KOJIM NAJAVLJUJU ALBUM

today25. januara 2023.

Background

Bas i Stega slavi drugu deceniju postojanja i obeležava je singlom ,,Osećaj kojim najavljuje izlazak trećeg albuma: ,,Na istom putu„.

,,Osećaj je dostupan na svim digitalnim platformama i bandcampu, a video je rađen u režiji Aljoše Dakića.

Pančevačka grupa Bas i Stega postoji od 2011. godine, objavila je dva studijska albuma : ,,Nova stvar“ (2015) i „Negde daleko“ (2019), a ,,Na istom putu“ je tri koraka dalje u spajanju gruva sa rokenrolom, psihodelijom, d&b, elektronikom… Prvi singl ,,Osećaj“ je rasplesani bunt koji hipnotiše i provocira.

,,Hodao sam kroz grad i bio zaprepašćen odsustvom komunikacije među ljudima. Svi su imali slušalice i izbezumnjeno gledali u ekrane svojih telefona. Ja sam upao u neki svoj film ne bi li se zabavio i na neki način pobegao iz te atmosfere, premotavao razna sećanja i događaje pri čemu sam verovatno izgledao potpuno suludo jer sam opet proživljavao sve te iste dobre emocije vezane za sećanja i nisam mogao a ni želeo da ih sakrijem. U glavi mi je svirao drum and bass ritam a reči za pesmu su navirale same od sebe te sam ih pevao u sebi i rešio da krenem da zapisujem u telefon da mi ne pobegnu,“ priča o nastajanju pesme Gale Vlajić.

Za snimanje spota napravljen je plan da se svi izdvoje na par dana van grada i da se snimi spot koji bi bio jedna priča, umesto da se isparčano snima na raznim lokacijama. Sve to u celinu pretvorili su reditelj Aljoša Dakić i direktor fotografije Aleksa Borković sa svojom ekipom.

,,Glavna inspiracija za spot je zapravo bila sama pesma. Prepuštanje i slušanje pesme. Cela zamisao je proizašla iz toga koliko mi se pesma dopala, koliko me je pokrenula. Gale je direktoru fotografije Aleksi Borkoviću i meni dao potpuno slobodu, bez mešanja u ceo proces i mislim da je to bilo jako važno za mene,“ konstatuje Aljoša Dakić.

Bas i Stegu danas čine Dragan Gale Vlajić (gitara, vokal, elektronika i efekti), Stevan Đorđević (bas), Miloš Spasić (sintisajzeri, prateći vokali) i Uroš Kiš (bubnjevi). Producent albuma bio je Srđan Popov, koji je uskakao kao gost na većini pesama.

FOTO: Angelina Kačunković

Album ,,Na i stom putu“ predstavlja dalju ekspanziju priče sa ,,Negde daleko“, a bend je nastavio da istražuje i eksperimentiše. Novitet je da album obiluje vokalnim deonicama koje se slažu na još dublje slojeve elektronike ispod kojih voze plesni ritmovi i futurističke gitare. Album ,,Negde daleko“ zvanično izlazi krajem februara, a prva koncertna promocija održaće se u beogradskoj Kvaki 22 već u subotu 28. januara.

FOTO: Artwork Larisa Ackov Palić – Na istom putu

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

ŠVAJCARSKI BEND STEVANS PRVI PUT U SRBIJI

Švajcarski bend STEVANS imaće početkom februara mini turneju po Srbiji. Prvi koncert zakazan je za 9. februar u Punk Rock Cafe-u u Smederevskoj Palanci, dan kasnije, 10. februara sviraće u zemunskom klubu Fest, a 11. februara nastupaju u Novom Sadu, u SKCNS Fabrici. STEVANS će ovom prilikom prvi put nastupiti u Srbiji, ali ovo nije njihov prvi susret sa našom zemljom. Naime, frontmen benda, Yvan Franel i njegov brat rođeni […]

today24. januara 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA