Vesti

,,SHOK“ JE ČETVRTI I NAJBOLJI ALBUM DO SADA, KAKO KAŽE GRUPA ALGIERS

today3. marta 2023.

Background

Četvrti album kultnog benda Algiers, objavljen za Matadors Records, impozantan je opus od 17 pesama, jedan od najintezivnijih i najkompleksnijih u njihovoj karijeri, sa impresivnim gostima iz sfere andergorund muzike.

Bend—koji je napravio jedan od najuzbudljivijih kataloga i kultnih pratilaca poslednjih godina, sa 2020. „There Is No Year“ opisanim kao „naelektrisani i nepredvidivi“ (The Observer) i „precizan, promišljen i moćan“ (NME) — okupio je grupu umetnika istomišljenika da kreiraju njihov četvrti album, SHOOK, objavljen 24. februara na Matadoru. Sastavljen od gostiju koji se protežu od ikona do budućih zvezda, SHOOK je gromobran za neuhvatljivu, ali univerzalnu energiju i osećanja. Mnoštvo glasova; duhovni i geografski povratak; strategija zajedništva u zapaljenom svetu; priča o kraju veze; letnja zabava na verandi u Atlanti – to je set od 17 numera sa širokoumnom, prosvetljujućom, intezivnom muzikom, kakva se retko sreće.

FOTO: Ebru Yildiz

Četvorka Algiers je uvek bila nepokolebljiva, ali SHOOK je u isto vreme posebno radostan i slavljenički. Rođen je kada su se Fišer (Franklin James Fisher) i Mahan (Ryan Mahan) ponovo našli u svojoj rodnoj Atlanti na nekoliko meseci, kloneći se rastućim pritiscima i izgaranjem muzičara na turneji. Ovo je pokrenulo intenzivan period stvaranja beat-ova, ponovnog povezivanja kao prijatelja, tokom sati uronjenih u epizode Rhythm Roulette i Against the Clock, i spuštanja duboko u zečju rupu alt-rapa na YouTube-u. Ponovna poseta njujorškog rep remek dela “Subway Theme” od DJ Grand Wizard Theodore-a poslužila je kao idejna osnova za klicu albuma, urbanih i kontrakulturnih stilova. U celom setu koji teče bez problema, uključujući izgovorene vinjete i ambijentalne instrumentalne nastavke, bend odaje poštovanje širokoj liniji repa i pank ikonoklasta koji su uticali na njih.

Naime, grupa crpi iz eklektične palete (gospel, bluz, rep, džez, R&B, metal, naracija), stvarajući haotični pečvork podstaknut perkusijama i sintisajzerima. Ali kao uticaje, oni navode producente DJ Premier i DJ Screw; njujorške pankeri prvog talasa Dead Boys; Istočno-Berlinske post-pankere Dïat; Memphis MC Lukah; i repere iz Buffala, njujoršku grupu Griselda. Namerno je različito, ali možete videti gde se spajaju tačke: način na koji su Premier i Screw koristili potpuno različite načine da manipulišu prethodno snimljenim materijalom; podrugljivi ton i njujorškog i nemačkog benda, koji kaplje od sarkazma; i autsajderski etos repera koji su duhovno povezani sa Njujorkom, čak i ako su fizički udaljeni od njega. Teško je odrediti, ali ova naizgled paradoksalna nasleđa se prepliću po celom albumu SHOOK .

FOTO: Promo materijal

Asimilativni, praktični pristup podstakao ih je da razmišljaju o pesmama ne samo kao izvršni producenti po prvi put od njihovog debija, ali i kao provodnici za mnogostrukost glasova. Mada je zajedništvo i saradnja uvek bila sastavni deo etosa Algiers, SHOOK . Ovo dovodi do svoje najpotpunije manifestacije, saradjujući sa revolucionarnim savremenicima andergraund muzike, kao Zack de la Rocha (Rage Against The Machine), Big Rube (The Dungeon Family), Billy Woods, Samuel T Herring (Future Islands), Jae Matthews (Boy Harsher), LaToya Kent (Mourning [A] BLKstar), Backxwash, Nadah El Shazly, Deforrest Brown Jr (Speaker Music), Patrick Shiroishi, Lee Bains III i Mark Cisneros (The Make-Up, Kid Congo Powers). Njihov doprinos je spretno preoblikovan kontekst albuma SHOOK iz različitih perspektiva, koji zauzima promenljive uloge proročišta i naratora.

,,To veoma produbljuje i proširuje svet Algiers“, kaže bubnjar Met Tong.

Na kraju krajeva, Atlanta, gde je nastao ovaj album, je u njihovom srcu. Terenski snimci i originalni semplovi koje je kreirao bend naglašavaju osećaj mesta, kolektiviteta, zamišljene zajednice i doma, sve to izgrađuje svet koji evocira neuhvatljivo čulno iskustvo odrastanja na urbanom jugu. „Radili smo u okruženju na koje smo navikli“, kaže gitarista Li Teše (Lee Tesche) i dodaje:

,,Osećam da je ovo najveći album koji je Algiers ikada snimio. Ostvarenje ove ploče utoliko je impresivnije što ga je napravio bend koji je bio na ivici raspada, ali umesto toga proizveli su izvanredan, transformativan zapis rođen iz zajedničkog osećaja mesta i iskustva. Mislim da je ovaj album o pronalaženju doma“ kaže Mahan, a Fisher dodaje:

,,Bilo je to potpuno novo pozitivno iskustvo – obnovljeni odnos sa gradom iz kojeg smo i ponosni smo na to. Sviđa mi se ideja da vas ovaj album vodi na putovanje, ali ono počinje i završava se u Atlanti.“

FOTO: Ebru Yildiz

Written by: Katarina Popovic

Previous post

Vesti

,,ZAJEDNO SAMI“ JE SINGL ZAVRŠNICA POSLEDNJEG ALBUMA VATRE

,,Zajedno sami" je sedmi po redu singl sa poslednjeg albuma Vatre, ,,Javi se kad stigneš”, nominovanog za Porin u kategoriji ,,Rock album” i kojim zatvaraju priču oko aktualnog, desetog studijskog izdanja. Uz nominaciju albuma, Ivan Dečak je kao autor pesme ,,Zamisli” Massima Savića, na nadolazećem Porinu zaradio i nominaciju za ,,Pjesmu godine". Video spot je sniman u Gradskom muzeju Virovitica, najboljem slavenskom muzeju, a za režiju je i ovog puta […]

today1. marta 2023.

rock radio beograd logo

Kontakt

© 2022 ROCK RADIO. SVA PRAVA ZADRŽANA