NA PROGRAMU

Home
  • Home
  • VESTI
  • ,,ILICA” JE TRANSFORMACIJA I LJUBAV PREMA MUZICI!

,,ILICA” JE TRANSFORMACIJA I LJUBAV PREMA MUZICI!


Stigao je novi video za pesmu ,,U velikom gradu.

U vreme kada se činilo da je svet stao, i da niko ništa novo ne stvara, Elemental je iznenadio fanove novim albumom – ILICA. Bez najava, bez pompe, stvorili su album iz prašine gradskog asfalta, album kao testament jednom vremenu… Album ILICA kroz glasove Remi i Shota oslikava priče koje se događaju u svakom gradu.

Otuđili smo se jedni od drugih. Čak i pre pandemije. Gradovi su postali spavaonice, radionice, a mi žrtve filozofije “brže, više, jače”, uz zaradu na prvom mestu prioriteta. U gradu pamtimo ime, ime nam otvara vrata, pravo do uspeha, preko koga god možeš… Međutim postoji i naličje – a to smo svi mi koji želimo da nam neko citira poeziju, da usporimo, da udahnemo… Mi, utopisti po definiciji. Veliki grad ne mora biti mesto bez identiteta, skup trgovačkih centara i blještavih reklama. Može biti mesto koje služi građanima. I ova pesma je tu da vrati ulice onima koji njima hodajuistakla je Mirela Priselac Remi o video spotu i pesmi ,,U velikom gradu“.

ILICA je donela album transformacije, dok su se kritičari nadovezali – i album pun ljubavi prema muzici.

,,O privrženosti Elementala prema ulicama najbolje svedoči mnoštvo komentara ispod objavljenog albuma na YouTube-u, koji potiču iz ulica Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva i mnogih drugih: svima je poznat sentiment kojeg vešto prenosi Elementalov instrument. (…) Album „Ilica“ svedok je neobičnog razdoblja u kojem smo se našli, produkt je asfalta iz kojeg je nastala urbana sredina i instrument je koji je preneo sentiment neizvesnosti, promene i mladenačke nezrelosti koju svim silama pokušavamo zadržati i u ovom „novom normalnom“ periodu. Nepresušna inspiracija svetom u kojem živimo i i hemija između članova benda oseća se jednako kao i uvek, zbog čega je Elementalova diskografija obogaćena još jednim vrednim izdanjem za koje bih rekla da je „sve, samo ne zrelost.“. I neka je! – Andrea Basić (Muzika.hr)

Ilica kreće trilogijom koju otvara dobra istoimena pesma, a nastavljaju još superiornije „U velikom gradu” i „Živa glava”. Pomenutim pesmama su savršeno pogodili duh vremena u kojem se čini kako se sve oko nas raspada, od najveće zagrebačke ulice do snova i planova koje smo u najboljem slučaju bili prisiljeni staviti na čekanje. – Dopmagazin, Vedran Harča

Opšti utisak je da je pomalo šteta što nema još nekoliko pesama, pa vožnja Elementalovom „Ilicom” se završi dosta brzo, ali opet je tu koncept, odlična svirka benda koji i studijski sve više sazreva uz punokrvnu odličnu produkciju. – Ravnododna, Marko Baković

FOTO: Promo