NA PROGRAMU

Home
  • Home
  • VESTI
  • NOVI KLASIK RIJEČKE SCENE: PARAF I SIIDS U ALTER VERZIJI ,,BEZ LICA”!

NOVI KLASIK RIJEČKE SCENE: PARAF I SIIDS U ALTER VERZIJI ,,BEZ LICA”!


Povratnički singl ‘Bez lica‘, koji je PARAF objavio nakon 33 ⅓ godine dobija neočekivanu, reworked verziju koju je napravio riječki dvojac THE SIIDS. Eksplozivni dark post punk singl sa prepoznatljivim instrumentalističkim forteom PARAFA i vokalom Vim Cole,THE SIIDS su transformisali u tamni setni elektronski pejzaž dajući mu sasvim drugačiju dimenziju.

FOTO:Goran-Nemarnik-Gus

– Naša vizija singla ‘Bez lica’ grupe Paraf je želja da poruku o iskrenosti i neshvaćenosti prenesemo glazbeno kao da radimo svoju pjesmu. Energiju i ljutnju Parafa pretočili smo u melankoliju i svojevrsnu introspekciju koju predivan tekst i karizmatičan vokal Vim Cole nose u sebi. Najveći izazov bio je okrenuti Parafov socijalni angažman i stav u svojstvenu atmosferu The Siidsa. Paraf su dio našeg odrastanja i dirati se u njihov rad prije svega shvatili smo kao veliku čast, ali i odgovornost. Glazba i njene poruke ne smiju imati nikakva  ograničenja, razlikuju se samo putevi koji ih dovode do ljudi – ističu THE SIIDS.

Bez lica (Reworked)‘ po mnogo čemu je jedinstven poduhvat. Po sredi je prvi projekat THE SIIDS-a koji nije na engleskom, nego na hrvatskom jeziku. Takođe, reč je i o prvoj službenoj alternativnoj verziji neke pesme PARAFA. To ne treba čuditi, jer u 44 godine postojanja PARAF je svoj iskaz temeljio na auteničnosti, o čemu Vim Cola kaže:

– Paraf se za razliku od svih razvijao i razvija se isključivo po svom modelu. Svoj identitet smo gradili isključivo na svojim pretpostavkama. Uvijek smo istraživali, pronalazili inspiraciju u različitim segmentima. Svaki živi organizam prolazi faze evolucije, razvija se, a bend je živi organizam koji reagira na podražaje. Imamo ideje, puštamo ih da teku… Nismo se nikad držali pravolinijskog  pravca ni u životu ni u glazbi!

Paraf je prošle godine objavio četverostruku CD antologiju ‘Sabrana djela 1976.-1987.’ te prošireno vinilno reizdanje trećeg albuma ‘Zastave’. Oba izdanja uspešno su promovisali na regionalnoj turneji. Singl ‘Bez lica’ (inače, jedina pesma na ovim prostorima koja ima i svoj website) uvodna je pesma njihovog novog materijala u nastajanju.

THE SIIDS su nedavno objavili jedan od ponajboljih hrvatskih albuma ‘Brutalist’ koji je skupio odlične kritike, a bend je dobio titulu Electro&Off izvođač godine na dodjeli Rock&Off nagrada.  Njihova pesma ‘Beats Running Down’ dobila je nagradu ‘Ivica Vrkić’ za singl godine na 41. Ri Rocku. Trenutno, THE SIIDS rade na novim pesmama.

Zajednički projekat benda riječke rock-scene i riječkog dueta koji je oduševio prvencem ‘Brutalist’ odražava i onu autentičnost riječke rock-scene, jedinstvenost koja u pravome smislu predstavlja Rijeku kao europsku prestolnicu kulture!