NA PROGRAMU

Home
  • Home
  • VESTI
  • KRALJ ČAČKA I NINA BAJSIĆ O OBRNUTOM REDU STVARI

KRALJ ČAČKA I NINA BAJSIĆ O OBRNUTOM REDU STVARI


Da li je nekad obrnuti red stvari baš taj koji dovodi u red?

Čini se da je beogradski umetnik, što nam baca svetlost na put, pronašao svoju polovinu poklapajućih muzičkih, poetskih i kreativnih senzibileta.

Beogradski slikar, pesnik i kantautor Nenad Marić (Kralj Čačka) i Nina Bajsić, zagrebačka pesnikinja, dramaturškinja i kantautorka su tokom zime 2020/2021 stvorili jedan pozorišno–radijski dijalog od poetskih, proznih i muzičkih zapisa, a ,,Obrnuti red stvari” je bila prva pesma koja je pokrenula ovu stvaralačku razmenu. Miks i master pesme uradio je Ivan Božanić, a uz glavne protagoniste sviraju Dino Brazzoduro i Marko Marić.

,,Obrnuti red stvari” otvara zapravo radio – predstavu ,,Soundtrack za film koji nije snimljen“, pa posle premijernog izvođenja u Puli, Zagrebu i Dubrovniku i zagrebačke prve reprize, ovaj muzičko–poetski street movie delić atmosfere prikazuje i kroz video spot. Autor spota za ,,Obrnuti red stvari” je mladi reditelj Dražen Krešić, a snimljen je u jednom kadru tokom noćnog snimanja pesme u zagrebačkom studiju DanMrak. U maniru radiofonskog teatra, dramaturgija ovog muzičko – poetskog dela se ne zasniva samo na rečima i muzici, već je krasi i zvučno – atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimcima i naracijom Pavlice Bajsić.

Darko Rundek bio je gost na zagrebačkoj premijeri, a predstavu opisuje sledećim rečima: “Rijetko kad sam u kazalištu toliko uživao u bliskosti, mjeri i skladu, kao na “Soundtracku za film koji nije snimljen”. Sad je snimljen u mom doživljaju i sigurno pomalo drukčiji, a opet samo naš te večeri, u doživljaju svakog iz publike koja nasmiješena napušta prostor.”

FOTO: Anita Nađ