NA PROGRAMU

Home
  • Home
  • VESTI
  • NOVI ALBUM GRUPE PAVEL ,,ENNUI”, DOZA SETE U PRAVO DOBA!

NOVI ALBUM GRUPE PAVEL ,,ENNUI”, DOZA SETE U PRAVO DOBA!


,,ENNUI” u prievodu melanholija, zamor od sveta, a reč je o novom studijskom albumu grupe PAVEL.

Na novom albumu, piše Zlatko Gall – pronaći ćete ,,elegične i bogato orkestrirane teme dostojne filmskog platna, melankolične teme koje svojom atmosferom vode u laganice šezdesetih na kojima su, primjerice, i Đavoli u osamdesetima temeljili karijeru. Soul up-tempo gospel-pop, koji kao da je stigao iz kakvog mjuzikla, nježne balade, šlagere, pustinjsku tex-mex americanu’’, a kako i sam Aljoša kaže, album je bogat i raznovrstan, žanrovski neopredeljen, na njemu ima od sympho rocka do meksičke muzike.

Sa albuma na kojem se nalazi ukupno 13 pesama, dosad su kao singlovi već predstavljene ,,Samo da jutro ne dočekam sama”, ,,Sunce”, ,,Ne daj na nas”, duet sa Tedijem Spalatom koji nosi titulu najemitiranije pesme u prvih šest meseci 2020. ,,Bijela jedra” pesmu pomalo eskapističkog karaktera, nakon čega je usledilo malo balkanskog tex mexa – ,,prirodni surogat sreće i sjete za ples i plač“, aktualni singl ,,Dobri se zaborave”, a svi su redom, osvojili radijski etar.

FOTO:  Filip Gržinčić

‘’Pjesma koja otvara album traje gotovo osam minuta i nema sekunde koje bih izbacio, naravno ta pjesma neće biti radijski singl, ali ja se još uvijek pretvaram da ima onih koji će slušati album, a ne samo singlove. Ovo je naša najambicioznija snimka do sada i iskreno ne znam kako je Jere uspio izmiksati neke pjesme na kojima bi i producenti s troduplo više iskustva polomili uši, a neizmjerno sam zahvalan kako su brojni gostujući glazbenici i članovi Pavela oplemenili tih trinaest pjesama, dužnik sam zauvijek. Sjajne aranžmane za orkestar napravio je Dalibor Grubačević. Svečano obećajem kako će idući album imati bazični instrumentarij, bez rogova, flauta i timpana, izbacili smo to iz sistema u velikom stilu’’, rekao je Aljoša o novom albumu.

Većina novog albuma snimljena je u Zadru tokom jedne nedelje ovog septembra u studiju producenta Jere Šešelje, u snimanju je učestvovalo dvadesetak instrumentalista, a upravo ta njegova raskoš, poručuje Atonia Šerić Tonka – čini ga ,,velebnim, posebnim, filmskim”.

FOTO:  Filip Gržinčić

,,Mislim da me nijedan album do sada nije toliko  značio. Neke pjesme su mi bile osobna glazbena terapija u ovim ludim vremenima. Nadam se da će ljudi  primijetiti i shvatiti ovaj abum’’, govori Tonka o novom albumu zanimljivog imena.

Riječ ‘Ennui’ taman je dovoljno i pretenciozna i lagana, ne opterećuje, fino klizi niz jezik, pa je i nevažno što ljudi ne znaju što zapravo znači, objašnjava Aljoša, a sugerira opuštajuću atmosferu i na albumu, uz koji su Pavel pripremili i making of video uvodne pesme s albuma ‘Ovako svijet završava’, čiji tekst govori o fascinaciji ljudskom naravi koja će u svakoj situaciji, pa i onoj najgoroj, naći mjesta za postavljanje pitanja ,,a gdje sam tu ja?

‘’Živimo u iluziji da smo iz nekog razloga bitniji i zaslužujemo više od kukca koji gura balegu uz brdo, nismo. Dalibor Grubačević je napisao sjajan aranžman za orkestar, bend je ubio, a Jere Šešelja nikada u životu više neće napraviti ovako dobar miks.  Nije singl materijal, ali nam je bitna i osim toga nitko odavno nije snimio sympho rock pjesmu, pa smo se mi odlučili na to – poručio je Aljoša.

FOTO:  Filip Gržinčić