NA PROGRAMU

Home
  • Home
  • VESTI
  • ODLUČENO:,,STAIRWAY TO HEAVEN” JE PESMA GRUPE ,,LED ZEPPELIN”

ODLUČENO:,,STAIRWAY TO HEAVEN” JE PESMA GRUPE ,,LED ZEPPELIN”


Posle 6. godina sporenja oko toga da li je višedecenijski hit, ,,Stairway To Heaven” pesma ,,Led Zeppelin”-a ili nije, Vrhovni sud S.A.D. je presekao i odlučio – jeste!

Odluka kojom se potvrđuju prava na pesmu ,,Led Zeppelin”- ima je već bila doneta, ali su se podnosioci tužbe obratili i Vrhovnom sudu S.A.D. koji je sada dalje odlučivanje odbio i time presudio potvrdivši predhodnu odluku nižeg suda da je veliki bend vlasnik autorskih prava jednog od najvećih rok klasika svih vremena.

Podnosioci tužbe su naslednici članova kalifornijskog benda ,,Spirit” i tvrdili su da početne note uopšte nisu  delo  gitariste  Džimija Pejdža, već početak pesme ,,Taurus” (1968.) koja je nastala  3. godine pre izlaska ,,Stairway to Heaven” -a (1971.), kao i da su članovi Zeppelin-a i te kako mogli da je čuju na zajedničkim svirkama na kojima su delili binu sa ovim bendom.

“Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam ni ‘hvala’ rekli”, rekao je Rendi Kalifornija, gitarista te grupe , 1997. godine, iste te godine kada je i poginuo.

Iako je sud već uveliko presudio, poslušajte, pa presudite sami koje su razlike i koje sličnosti između ,,Stairway to Heaven”(Led Zeppelin) i ,,Taurus”(Spirit):