NA PROGRAMU

Home
  • Home
  • VESTI
  • ČUTURA:MUZIČARIMA JE POMOĆ NEOPHODNA ODMAH ILI ODOŠE U ISTORIJU!

ČUTURA:MUZIČARIMA JE POMOĆ NEOPHODNA ODMAH ILI ODOŠE U ISTORIJU!


,,Postaćemo istorija ukoliko ne ostvarimo mogućnost da prodišemo, pa makar i na škrge. Da to bude model koji je bezbedan i moguć“, kaže Nikola Čuturilo, kantautor, rok muzičar i član Upravnog odbora Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ) govoreći za N1 televiziju o situaciji u kojoj se nalazi čitava muzička industrija: producenti, inženjeri zvuka, organizatori, svi oni iza kulisa, ljudi koji se bave logistikom, transportom, snabdevanjem, a da su daleko najugroženiji oni u izvođačkoj delatnosti kojima je muzika jedini izvor prihoda.

Zabrana okupljanja na javnim mestima i zatvorene koncertne hale dovele su u pitanje finansijska primanja mnogih umetnika i radnika u ovoj industriji.

,,I to su samostalci koji nisu u radnom odnosu. Oni od marta meseca nisu imali nikakve prihode “, kaže Čutura govoreći da je najvažnije da su se okviru Udruženja organizovali da pomognu kolegama.

Photo Credit: Wikipedia

Po njegovim rečima jedina moguća alternativa trenutno jesu live stream (online) nastupi i da to nikako ne sme postati praksa niti ući u naviku ljudima, jer je doživljaj koncerata uživo i energije muzike koja se deli na taj način nezamenjiv i da će tako uvek biti.

Autori su već dobili jednokratnu pomoć u aprilu mesecu, ali je pomoć samostalnim umetnicima stigla tek 47. dana od kada je donešena odluka o istoj, što se ne može smatrati hitnom pomoći.

Na skali su oni koji osim muzike ne ostvaruju nikakav drugi prihod i oni koji su na najnižim primanjima. Ključna pomoć je pomoć odmah. Očekujemo drugu pomoć za nedelju ili dve u toku ovog meseca. 
Bez naše inicijative koja je esencijalna nema ništa. Negde sam zadovoljan da imamo pameti da se čujemo i organizujemo – naveo je Čuturilo.