NA PROGRAMU

Home
  • Home
  • VESTI
  • PITER GRIN – NAJSLAĐI TON LES POL GITARE

PITER GRIN – NAJSLAĐI TON LES POL GITARE


Piter Grin, jedan od najvećih gitara bluz – rok sveta, frontmen američko-britanskog rok sastava Filtvud Mek, je preminuo u 73. godini života. Ovaj veliki gitarista je upravo čovek koji je napisao jednu od najvećih pesama svih vremena “Black Magic Woman” 1968. godine koja je našla svoje mesto na albumu ,,English Rose”. Piter Grin je bio srž drugog velikog talasa britanskog bluza. Svirao je razne gitare, ali se bez greške mogao prepoznati po tonu svoje Gibson Les Pol gitare.

Photo Credit: Wikipedia

Za njega je B. B. King rekao: On ima najslađi ton koji sam ikad čuo, on je jedini od čijeg me sviranja oblije hladan znoj.”

Karijeru je počeo je kao 20-godišnjak, zamenivši Erik Kleptona u Bluesbreakersima kada je snimio svoj prvi album “Hard Road” ikada. Na albumu su bile dve njegove kompozicije “The Same Way” i “The Supernatural”, od kojih je druga bila među prvencima njegovih dužih instrumentala, što će ubrzo postati zaštitni znak Pitera Grina.


Photo Credit: Wikipedia

Ubrzo potom je osnovao Filtvud Mek, svoj bluz bend. Toliko je bio veliki da je, kao i Erik Klepton, dobio grafit u jednoj od londonskih ulica, koji je glasio “Grin je Bog”. I bio je – Bog gitare.