NA PROGRAMU

Home
  • Home
  • VESTI
  • ZEMLJA ZVANA BiH, DUBIOZA ZVANA KOLEKTIV I FILM ZVANI ZA DJECU I ODRASLE

ZEMLJA ZVANA BiH, DUBIOZA ZVANA KOLEKTIV I FILM ZVANI ZA DJECU I ODRASLE


Jednom davno, u dalekoj zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina, grupa prijatelja odlučila je da formira bend.

Ali to nije bio običan bend i on se nije stvarao u običnim okolnostima. Istina, uz lokalne balkanske ukuse, muzički uticaji dolazili su iz celog sveta (ska, punk, reggae, elektronski, hip-hop), ali, tada i tamo, muzika još nije postojala kao industrija, događalo se svega nekoliko koncerata godišnje, pa nije bilo prostora za kulturni ili politički izraz među mladima . Zapravo, ceo region zahvaćen je dubokom moralnom i ekonomskom stagnacijom. Iz ovog okruženja rođena je Dubioza Kolektiv.

Danas, 15 godina kasnije, Dubioza predstavlja svoj prvi dokumentarni film ,,Film za djecu i odrasle”.

“Film je jednim dijelom direktno vezan za nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove ‘Pjesmice za djecu i odrasle’, pa je nekako bilo logično da se film zove ‘Film za djecu i odrasle’. Za sve one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da film ne spada pod ‘roditeljsku pažnju’, tako da ga mogu slobodno gledati. I po dva, tri puta ako hoće”, izjavili su u svom stilu članovi Dubioze.

Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova djela, ali je istina malkice drugačija…“ rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledaoce u prvu dokumentarnu priču Dubioza Kolektiva.

Ovo nije film koji se bavi samim postankom benda, već pre svega priča priču o stvaranju poslednjeg albuma, kako su nastale saradnje s gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još puno zanimljivih situacija.

Ali, film pored dokumentarnih snimaka rada u studiju donosi i biografske arhivske snimke članova Dubioze, iz kojih se saznaje i kako je sama Dubioza nastala, kako su se članovi sadašnje postave spojili, kao i kako su putevi počeli da im se prepliću i pre zvaničnog nastanka benda.

Ideja za film je nastala slučajno, Dubioza je htela da snimi video o Deaf Bendu Dlan iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im delom bili inspiracija za album „Pjesmice za djecu i odrasle“. Kada je snimljeni materijal video njihov prijatelj i režiser Midhat Mujkić, zaključio je da zapravo od toga treba da naprave dokumentarni film, i tako je nastao „Film za djecu i odrasle“.

Pored prikazivanja nastanka benda i faze stvaranja poslednjeg albuma, filmom sželelo pokazati kako Dubioza Kolektiv funkcioniše, kao i kompletan sistem njihovog rada koji je baziran na principu uradi sam.

Film za djecu i odrasle“ započinje rečenicom o muzama pa u tom stilu ga Dubioza i zatvara, „Završilo se još jedno muzičko poglavlje, okrećemo novu stranicu i danas počinjemo skroz iznova. Sada čekamo da nas muze opet napadnu, a do tada, cirkus je natovaren u kamione i stiže pod šatore u vaš grad.“

Režiju filma potpisuje Midhat Mujkić, montažer, fotograf i reditelj koji je radio na filmovima „10 minuta“ i „Belvedere“ Ahmeda Imamovića, „Sevdah za Karima“ Jasmina Durakovića, te na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića. 

Dubioza Kolektiv održaće samostalni koncert Beogradu, na stadionu Tašmajdan30. juna. Ulaznice za koncert prodaju se preko Eventim prodajne mreže po ceni od 1,400 rsd za parter, odnosno 1,600 rsd za tribine.

Foto: Promo