NA PROGRAMU

Home

RASKID KOJI SE SLAVI – THE SMITHS


Izašao je film ,,England is Mine”, biografija Morrisseya koja prati njegov život pre osnivanja benda The Smiths. Dok se fanovi, prijatelji, muzički kritičari i saradnici prepiru da li ga film prikazuje realno ili je potpuna izmišljotina u toku je jedan jubilej – jubilarnih 30 godina od ,,raskida” benda The Smiths!

Za 5 godina postojanja i 5 albuma čak 3 su završila na listi 500 najboljih albuma svih vremena. Uprkos mnogim ponudama da se ponovo ujedine i nastave da stvaraju muziku, The Smiths su ostali dosledni i nisu podgrejali ručak.

S jedne strane je to odlično i mnogi bendovi (kako strani, tako i domaći) sa decenijskim stažom bi trebalo da se ugledaju na taj raskid.  The Smiths će ostati upamćeni po zajedljivom humoru u tekstovima i tu ne može niko da im primiriše.

Drugi će reći – oh… za koliko li smo još albuma i pesama uskraćeni; koliko nikada otpevanih stihova ili odsviranih nota? Da li bi preuzeli tron The Rolling Stones-a ili isekli noge Coldplay-u i ostale šta-bi-bilo-kad-bi-bilo izjave.. Ništa od navedenog, jer onda više ne bi bili taj ,,najuticajniji alternativni bend” kako ih kritičari oduvek opisuju. Izgubili bi ili epitet ,,alternativni” ili ovaj ,, najuticajniji”.  Takva im je sudbina bila.

Zato, srećna 30. godišnjica raskida benda The Smitsh svima koji slave!

 

Foto: YouTube printscreen